Güncelleme Tarihi:
Okulların açılmasına sayılı gün kaldı. Yeni eğitim dönemi için ilk zil 11 Eylül’de çalacak. Bu okula dönüş ve adaptasyon sürecinde ebeveynlerin en titizlendiği konulardan biri çocukların beslenme çantası. Uzun yaz tatili sonrası çocukların beslenme şeklini gözden geçirip yeniden düzene koymak için de iyi bir fırsat. Sağlıklı, dengeli, lezzetli ve kaliteli gıdalarla hazırlanmış menülere yönelmek isteyip de işe nereden başlayacağını bilemeyenler için beslenme uzmanı ve diyetisyen yazarımız Berrin Yiğit’ten öneriler aldık. Yiğit’e göre iyi beslenme hayatın her döneminde önemli. Bu nedenle çocuklarımızı erkenden iyi gıdalarla tanıştırıp doğru alışkanlıklar kazandırmalıyız...
Beslenme çantasını hazırlarken denge kurmak şart. Süt ve süt ürünleri, et grubu, tahıl grubu, meyve ve sebzeler rutinde mutlaka olmalı. Örneğin, tam buğday ekmek arasına hazırlanmış peynirli, yeşillikli soğuk sandviç veya tost, yulaf unundan yapılmış pankek-krep, tam buğday unundan hazırlanmış poğaça, yulaflı kek karbonhidrat olarak tercih edebileceğiniz seçeneklerden. Yanında kutu süt, ayran, meyveli kefir, taze sıkılmış meyve suyu veya sebze suyuyla bir ana öğün planlanabilir.
Kapların hijyenine dikkat edin
Atıştırmalık olarak jülyen doğranmış salatalık, havuç, kapya biber ekleyebilirsiniz. Meyve salataları, yulaflı-meyveli barlar, kuru meyveler ve kuruyemişler, ev yapımı kurabiyeler, krakerler ve galeta konulabilir. Unutmayın ki doğru bir beslenme çantası abur cubur tüketimini minimize etmeli, güvenli gıdaya ulaşımı sağlamalı, büyüme ve gelişmeyi desteklemeli...
Beyni doğru gıdalarla beslediğimizde gücünü katbekat arttırabiliriz. İşe önce sağlıklı bir kahvaltı öğünüyle başlayalım. Örnek bir kahvaltı tabağında yumurta, peynir, yeşillikler, avokado, zeytin, ceviz, tam tahıllı ekmek olmalı. Yanında 1 bardak nane çayı olursa harika... Nanenin odaklanma gücünü arttırdığına dair kanıtlar bulundu. Bunun yanında çiğ kuruyemişler, kırmızı-mor meyveler ve bitter çikolata konsantrasyonu arttıran diğer besinler arasında...
Günde 2-3 porsiyon meyve mutlaka yenmeli. Mevsim meyveleri ilk tercihimiz olsun. Çocukların beslenme çantasına kolay tüketilebilen sert meyveler eklenebilir. Nektarin, elma, armut, yabanmersini, muz gibi... Çeşitliliği sağlamak adına 2-3 farklı meyveyi minik minik dilimleyip bir kapta meyve salatası hazırlayabilirsiniz.
Meyve yemek istemeyen çocuklar için meyve dilimlerini bitter çikolataya batırıp buzdolabında bekletin. Çikolata kaplı meyveleri daha iştahla yiyeceklerdir. Yine süt içine muz ve bal ekleyip blender’da çekerek ev yapımı milkshake’ler hazırlayabilirsiniz. Eğer okulda muhafaza edebilecekleri bir yer varsa meyveli yoğurt barları da bayılarak yiyeceklerdir. Bunun için küçük küçük doğradığınız veya püre yaptığınız meyveleri bal ve yoğurtla karıştırıp dondurabilirsiniz.
Beslenme çantasının ve kullanacağınız saklama kaplarının hijyenik olmasına özen gösterin. Bütün koyacağınız meyveleri streçlemeyi unutmayın. Ezilme ve dökülme riski olan besinleri mutlaka sert kapaklı bir saklama kabında muhafaza edin.
Güvenilir ürünlere ulaşmak için...
Çocuklarımızın doğru ve güvenilir koşullarda üretilen gıdalarla beslenmeleri Metro Türkiye’nin de önceliği. Bu vizyonla anne-babalar izlenebilirlik uygulamalarıyla buluşturularak gıdaların nerede yetiştiğinden nasıl üretildiğine bilgi sahibi olmaları sağlanıyor. Çocukların kaynağı bilinen, güvenilir ve sağlıklı öğünlerle beslenmelerine yardımcı olunuyor.
Metro Türkiye’nin tüketicilerde gıda okuryazarlığı konusunda farkındalık yaratma amacıyla hayata geçirdiği ‘Tabağında ne var?’ hareketi etkin izlenebilirlik çözümlerinden biri. Böylece ebeveynleri üretim süreçlerini takip edebildikleri, güvenilir gıda ürünleriyle buluştururken satın aldıkları gıdaları da sorgulayıp bilinçli olmaya davet ediyorlar. Aileler de çocuklarının beslenme çantalarını akıllarında soru işareti kalmadan hazırlayabiliyor.
Kırmızı et, balık, meyve-sebze, Metro markalı bal ve organik ürünlerden sonra artık Metro markalı tüm coğrafi işaretli ürünlerde ve zeytinyağı çeşitlerinde de yüzde 100 izlenebilirlik var. Coğrafi işaretli ürünlerinde 43, zeytinyağı çeşitlerindeyse 20 farklı bilgiye üzerlerindeki QR kodlar aracılığıyla dijital olarak ulaşmak mümkün. Bu bilgiler arasında hasat edildiği topraklar (tarımsal ürünse hasat yeri, hayvansal ürünse çiftlik bilgisi), coğrafi işaret tescil kurallarının tam anlamıyla yerine getirildiğinin garantisini sunan denetim sonuçları, zeytinyağında üretilen her parti ürüne özel yaptırılıp kalitesini doğrulayan analiz sonuçları, üretim tesislerinin gıda güvenliği ve kalite sistemi seviyesini gösteren sertifika, denetim raporları, ürünlerin besin değerleri gibi gerekli bilgiler de veriliyor.
‘Herkes için sağlıklı beslenme’ anlayışıyla organik, glütensiz, bitki bazlı, yağı ve şekeri azaltılmış be-
sinlerin raflarındaki çeşitliliği de her geçen gün artmaya devam ediyor. Kendi markalarından hiçbir ürünün içerisinde trans yağ kullanılmıyor. Sağlıklı beslenme trendlerini takip eden ve çocuklarının beslenme çantalarını organik ürünlerle hazırlamak isteyen ebeveynler, meyveden sebzeye, bakliyattan yumurtaya, un, domates püresi ve salçası gibi temel malzemelere, çaylara kadar yaklaşık 200 organik ürünü, Metro Türkiye raflarında bulabiliyor.
Çocuklarda da görülebilen glüten alerjisine karşı glütensiz ve bitki bazlı ürün seçenekleri de var. Makarna çeşitlerinden pesto soslar, bitki bazlı içliköfte ve lahmacun, yüksek E ve B12 vitamini içeren Metro Chef Veggie bademli ve fındıklı içecekler seçeneklerden bazıları...
Gastronometro şeflerinden hızlı ve pratik okul dönemi tarifleri...
Orman meyveli smoothie kâsesi (2 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 300 gr çiğ kaju
◊ 50 gr Hindistan cevizi yağı
◊ 3 ml limon suyu
◊ 100 ml agave şurubu
◊ 60 ml badem sütü
◊ 50 gr yabanmersini
◊ 50 gr çilek
◊ 30 gr böğürtlen
Üzeri için
◊ Yulaf, yabanmersini, frambuaz, çilek vb...
◊ Toz Hindistan cevizi
NASIL YAPARIM?
◊ Çiğ kajuyu yarım saat önceden sıcak suya alıp yumuşatın.
◊ Kajular yumuşayınca diğer tüm malzemelerle birlikte mutfak robotuna aktarın. Püre haline gelene kadar yaklaşık 5 dakika çekin.
◊ Smoothie harcını derin bir tabağa aktarıp kaşık yardımıyla üzerini düzleyin. Taze meyve, kuruyemiş ve kuru meyvelerle
süsleyerek servis edin.
NE LAZIM?
◊ 400 gr havuç
◊ 100 gr hurma püresi
◊ 80 gr toz şeker
◊ 30 gr nişasta
◊ 500 ml su
◊ 5 gr toz tarçın
◊ 70 gr file boz Antep fıstığı
◊ 100 gr toz Hindistan cevizi
NASIL YAPARIM?
◊ Havuçları soyup dörde bölün ve yaklaşık 200 ml suyla beraber tencereye koyup 20 dakika pişirin. El blender’ıyla püre haline getirin. Püreyi teflon tavaya aktarıp kısık ateşte sürekli karıştırarak 10-15 dakika kadar suyunu çektirin. Karışımın tavaya yapışmamasına dikkat edin.
◊ Toz tarçın, hurma püresi ve Antep fıstığını ekleyip
ocaktan alın. Oda sıcaklığında
soğuttuktan sonra parçalar koparıp elinizle yuvarlayın. Hindistan cevizi yaydığınız tabakta tekrar yuvarlayıp servise hazır hale getirin.
◊ Dilimlenmiş cezerye formunda sunmak isterseniz küçük bir kare tepsi ya da cam kaba yağlı kâğıt serip, karışımı içine yayıp üzerine Hindistan cevizi serpebilirsiniz.
Bu haber sponsorludur