Güncelleme Tarihi:
Ürünlerini vegan ve vejetaryen hassasiyetleri göz önünde bulundurarak hazırlayan kafeler çoğalıyor. Kadıköy Caferağa’da açılan Porridge&Pastry de bu işi layıkıyla yapmaya çalışanlardan. İşletme sahibi ve şefi Ceylan Erbay pastacılık eğitimi almış.
‘Porridge’ denen yulaf lapası, birçok çeşitle menüde kendine geniş yer bulmuş. Vişneyle pişirilip dilimlenen, vanilyalı yoğurt ve granolayla sunulan ‘vişneli armut-yoğurt’ (150 lira) gibi. Baharat çeşitleriyle fırınlanmış balkabağı da tarçınlı yulaf lapası ve tahinle birlikte sunuluyor (145 lira). Kakao sevenler içinse kakaolu ve sütlü yulaf lapası ev yapımı orman meyveleri reçeliyle hazırlanıyor. Veganlar için bitki temelli süt tercih edilebiliyor.
‘Miso Porridge’ (148 lira) adında tuzlu çeşitleri de var. Beyaz miso’yla pişirilen yulaf lapası, sotelenmiş mantar, havuç, yeşil soğan ve isteğe bağlı olarak yumurtayla birlikte servis ediliyor. Yulaf lapası çeşitleri mevsime göre değişiyor.
Tuzlu-tatlı yulaf lapaları arasında kakaolu, orman meyveli, beyaz miso’lu ve mantarlı gibi çeşitler var.
Menüdeki hemen her ürünün vegan veya vejetaryen opsiyonu var. Sebzeli galette hem vegan hem de glütensiz. İçinde kekikli kaju kreması kullanılıyor. Şef Erbay “Vegan ürün sorduğunuzda diyet seçenekler gelir. Diyetle alakası yok ki... Veganlar da şeker yiyebiliyor mesela. Bu algıyı yıkmak ve bu ürünlerin de lezzetli olduğunu göstermek istedim. Süt ve yumurta kullanıyoruz ama jelatin mutfağımızda yok veya sandviçlerimizde somon, et füme gibi ürünlere yer vermiyoruz” diyor.
Tatlılarda badem unundan yapılan, ricotta kreması ve vişne sosuyla sunulan kek çok seviliyor. Çikolatalı flan Parisien ise (88 lira) kurabiye tabanlı ve üstünde çikolatalı muhallebisi olan bir tatlı. Tiramisuyu kremasız ve kestaneli yapıyorlar. Kullandıkları tereyağı Rize’deki bir köyden temin ediliyor. Menüde özel çay karışımları ve espresso bazlı kahve çeşitleri de bulunabiliyor.