ALAÇATI’nın Yeni Mecidiye Mahallesi’nde, yıllanmış serin taşları ve olgun meyve ağaçlarıyla güneşin tadını çıkaran İncirliev’in hikayesi çok öncelere dayanıyor. Sabahat Poshor aslında kimya mühendisi. Manisa Lisesi’ni birincilikle bitiren, ODTÜ mezunu, ileri derecede İngilizce bilen Poshor’un 40 yıl boyunca dolu dolu bir çalışma hayatı oldu. Bölümü kimya olan Sabahat Poshor daha sonra finans alanında uzmanlaştı ve çok önemli görevlerde bulundu.
#1Geçen hafta yazarımız Vedat Milor’un sosyal medyada paylaştığı videoyla ateşlenen ‘Kahvaltı gerekli bir öğün mü’ tartışmasını masaya yatırdık. Kahvaltı sözcüğünün kültürümüze girişini, bugün ettiğimiz klasik kahvaltının ne zaman başlayıp şekillendiğini ve en sağlıklısının, doğrusunun ne olduğunu işin uzmanlarına sorduk; çeşitli ulusların alışkanlıklarına baktık.
#Kahvaltıyarın bayram... Kimi tatile çıkıyor kimi ailesi ile vakit geçirmeyi tercihediyor. Aile ziyaretleri yapacak evli çiflerde bazen bayram öncesi bu konuda anlaşmazlıklar yaşanabiliyor. Özellikle aileleri farklı şehirlerde oturanlar için her bayram aynı tartışmanın fitili ateşleniyor. “Önce kimin ailesine gideceğiz?” İşte o evlerde yaşanan kavgalara birkaç örnek...
#BayramRamazan bayramına sayılı günler kaldı. Çoğu evde bayram havası esiyor ama bazı evlerde her bayram aynı tartışmanın fitili ateşleniyor: “Önce kimin ailesine gideceğiz?” Özellikle aileleri farklı şehirlerde oturanlar için büyük bir sorun haline gelen bayram ziyaretleri zaman zaman kanayan bir yara haline geliyor. Biz de sokağa çıktık ve teyzelerimize, amcalarımıza ve gençlere sorduk. Bayramda önce kimin ailesine gidiyorsunuz?
#Bayram ZiyaretiBeklenen gün sonunda geldi, yarın akşam yeni yıl için geri sayacağız. Evinde misafir ağırlayacaklar veya aileye sofra kuracaklar için de telaşı bol bir dönem... Eğer alışverişi bugüne bıraktıysanız mezeden şarküteriye, peynirden tatlıya masamızı zenginleştirecek lezzetlerin en iyilerini bulabileceğimiz İstanbul’daki adresleri jürimize sorduk.
#Yeni Yıl2 Aralık Dünya Mücver Günü kutlu olsun! Bu günün anlam ve önemi; daha çok kişiyi mücver denemeye ve farklı çeşitlerini pişirmeye teşvik etmek. Haydi o zaman, biz de biraz un ve yumurtayla tadı zenginleşen sebzelerden ve hatta meyvelerden pişirelim, doyasıya tadalım.
#2 Aralık Dünya Mücver GünüPastacılıkta gram, ml gibi ölçüler çok önemlidir ama kekler hele de meyveli kekler doğaçlamaya, bardak-kaşık ölçüsüne hatta göz kararına bile uyumludur. Atıştırmalık ya da sabah bir bardak sütle hızlı bir kahvaltı olabilen keklerin sonbahara en yakışanı meyveli kek tarifleri hazırladım.
#KekBüyük şehirleri arkanızda bırakıp sakinliği, mimarileri, doğa harikaları ve hikâyeleriyle ilgi uyandıran Ege’nin güzelliklerine doğru yola çıkmaya ne dersiniz? Bu hafta uzmanlarımıza ‘Ege'nin sonbaharda görülmesi gereken güzellikleri nereler?’ diye sorduk. 5 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 10 adresi önerdiler.
#RotaZaman kısıtlaması olmadan sofraya kurulmak, usul usul, tadını çıkara çıkara yemek tatilde olmanın en güzel yanlarından biri... Jürimiz geçen hafta en sevdikleri yol üstü lezzet duraklarını anlatmıştı, bu hafta sıra Ege ve Akdeniz’deki kahvaltı mekânlarında... Ev yapımı ekmeklerden kuru domatesli-biberiyeli tereyağına, otlu tepsi böreğinden poşe yumurtaya tadanı mutlu etmesi garanti önerilerimiz var.
#KahvaltıKahvaltıyı özene bezene hazırlar, pişiyi fazla fazla pişirip komşularımla paylaşır, onlarla da bu esnada bayramlaşırım. Annemden öğrendiğim kuzu kapama ve Çanakkale’nin meşhur basma helvası soframızda mutlaka kendine yer bulur. Bayramı bayram gibi yaşamayı sevenlerdenim ben. Akraba ve arkadaşlarla zenginleşir masam... Şehirde değillerse de çekirdek aile bir arada olmanın tadını çıkarırız.
#Barış MançoŞef Ahmet Dede’nin İrlanda’daki restoranı dede 2 Michelin yıldızı aldı. 2021’de 1 yıldız aldıktan sonra daha özüne dönük tabaklar hazırlamaya başlamıştı. Mutfak kültürümüzün özellikle baharat zenginliği üzerine yoğunlaşan şef, ufak bir balıkçı kasabasındaki iyi bir restorandan beklenenin çok daha ötesindeki tat kombinasyonlarıyla Michelin müfettişlerini etkilemeyi başarmış... “Mutfağımda çalışan 9 kişinin artık hepsi Türk” diyen şefle konuştuk.
#PandemiBiri etkili bir sosyal sorumluluk projesi, diğeriyse iyi bir eğitimin sonucunda neler yapılabileceğine örnek şahane bir menü ve bu menüyle kazanılmış bir yarışma... Son zamanlarda iki üniversitenin gastronomi bölümlerinden içimi ısıtan haberler paylaşmak istiyorum.
#Gastronomi