Sofrada görmek bile mutlu ediyor

Güncelleme Tarihi:

Sofrada görmek bile mutlu ediyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2023 07:00

Tatlılara da tuzlulara da çok yakışan pişi, keyif kahvaltılarımızın en sevilen hamur işlerinden... Yağ çekmeden pişmiş, en lezzetli pişileri bulabileceğimiz adresleri jürimiz seçti; ‘evinin şefi’ Gülay Barbaros Altan evde yapmak isteyenlere tarifini verdi.

Haberin Devamı

1-SUCUKLA BİRLİKTE... (Bazlama Kahvaltı, İstanbul)

İlk önce Çeşme’de açılan mekânın Nişantaşı ve Caddebostan’da şubeleri var. Pişili serpme kahvaltıları çok rağbet görüyor (335 lira). Deniz Şahin’e göre hafif şekerli bir hamurla hazırladıkları pişileri çok güzel, tabakta sucukla birlikte sunuluyor. Ebru Erke ve Ayfer Yavi’nin de önerisi. (0212) 951 06 91

2- HER ŞEY ÖZENLİ (Bozukbağ Kahvaltıcısı, Muğla)

Bodrum’da, 12 dönümlük bir arazinin içinde. Ebru Erke “Domates, biber ve yeşillikler günlük toplanıyor. Odun ateşinde, közde pişen yumurtalar kendi serbest gezen tavuklarından... Bu özenli kahvaltıya eşlik eden pişi de enfes” diyor. Pişi, serpme kahvaltıyla (298 lira) birlikte geliyor. (0530) 260 93 93

3- TULUMLUSU, KAŞARLISI (Karagöz Cafe, İzmir)

Haberin Devamı

Çeşme-Çiftlikköy’de... Ayfer Yavi “Deniz manzaralı, sıcacık bir çay eşliğinde kızgın yağda pişen ama yağ çekmemiş puf puf pişilerini deneyin” diyor. Mayasız hamurdan pişinin sade, tulum peynirli, kıymalı, sucuklu ve kaşarlı gibi çeşitleri var. Fiyatları 33-50 lira aralığında değişiyor. (0553) 923 32 17

4- PİZZASINI DA YAPIYORLAR (Pişi Gurme, İstanbul)

Kadıköy’de. Salih S. Sevinç “Sadece pişi satıyor. Patatesli-kaşarlı, otlu-peynirli, kurutulmuş domates ve kakaolu-fındık kremalı gibi dolgulu çeşitleri de var” diyor. İçi dolguluların yanı sıra ‘langos’ isimli pişi hamurundan pizzaları da var. 4 tane sade pişi 80 lira. (0216) 346 50 21

5- ZEYTİNYAĞINDA KIZARIYOR (Bekiroğlu Zeytinyağı Fabrikası, Muğla)

Bodrum’da. Hakan Süve “Zeytinyağı üreten kadın girişimci Huri Can’ın pişisi çok leziz” diyor. Dört kuşaktır zeytinyağı üretiyorlar, pişilerini de soğuk sıkım natürel sızma zeytinyağında kızartıyorlar. Ev yapımı reçellerle sunuluyor (95 lira). Rezervasyon şart. (0532) 179 19 97

6- YEŞİLLİKLER İÇİNDE (Rita Çiftlik, İstanbul)

Beykoz’daki İshaklı Köyü’nde 20 dönüm arazi üzerine kurulu, yeşillikler içinde sevilen bir mekân... Hem tarım yapılıyor hem de restoran kısmı var. Jale Balcı’ya göre kendi yetiştirdikleri ürünlerle hazırladıkları kahvaltıyla (572 lira) birlikte sundukları pişileri lezzetli. (0541) 102 14 14

Haberin Devamı

7- BOŞNAK SOFRASINDA (Ferida Restaurant, İstanbul)

Fişekhane’de. Murat Bozok “Kahvaltılarında özel Boşnak lezzetlerine de yer veriyorlar. Pişileri çok leziz” diyor. Pişi servisini ajvar, soka, peynir ve şarküteri çeşitleri, reçel, zeytin, söğüş domates-salatalıkla yapıyorlar. Kahvaltının fiyatı 210 lira. (0537) 320 34 00

8- ÜÇ FARKLI SOSLA (Pişiköy, İstanbul)

Kadıköy’de. Salih S. Sevinç “Pişide uzman. Çibörek ve gözleme de yapıyorlar” diyor. Mantarlı, sucuklu, zeytinli, kaşarlı, pastırmalı, patlıcanlı gibi içi dolgulu pişilerde seçenekleri çok. Yanında üç adet sosla sunuluyor. Sadesinin porsiyonu 27, içi dolgulular 45-60 lira aralığında. (0216) 414 84 14

Haberin Devamı

 9- KAHVALTISIYLA ÜNLÜ (Daşdibi Kahvaltı&Kafe, Muğla)

Bodrum-Bitez’de, kahvaltısıyla ünlü adreslerden... Serpme kahvaltılarında pişi var (230 lira) ama pişiyi ayrıca da sipariş edebilirsiniz. Bir porsiyonda 4 adet var, fiyatıysa 40 lira. Mayalı hamurdan hazırlanıyor. Şef Hakan Süve’nin tavsiyesi. (0544) 514 46 48

10- HAMURU YOĞURTLU (Zıp Zıp Köy Kahvaltısı, Muğla)

Bodrum’da, yaz-kış açık. Salaş ve samimi bir aile işletmesi. En çok sadesi (10 lira) seviliyor ama otlu-peynirli, patatesli-kaşarlı, çikolata dolgulu ve kıymalı gibi çeşitleri de var. Sodalı, yoğurtlu ve mayasız hamur kullanıyorlar.(0555) 862 27 65

 

EVDE PİŞİRMEK İSTEYENLERE...

Yazarımız Gülay Barbaros Altan: “1 çay bardağı suya 1’er tatlı kaşığı kuru maya ve pekmez koyup karıştırın (Pekmez yerine toz şeker de koyabilirsiniz). 2 su bardağı süt, 1 çay bardağı zeytinyağı ve 1 tatlı kaşığı tuz ekleyin. Azar azar 4 su bardağı unu ilave ederek yoğurun. Streç filmle kapatıp 2 katına çıkıncaya kadar dinlendirin. Hamuru 1-2 dakika yoğurun, elinizle parçalar koparıp kızgın ayçiçeğiyağında kızartın. Şekil verirken hamurun elinize yapışmaması için arada elinizi tuzlu suyla ıslatın. 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 çay bardağı su yeterli olur.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!