Güncelleme Tarihi:
Daha hafif atıştırmalıklar, sokak lezzetleri, tatil yerinde geçiştirilen öğünler derken yaz bitti ve hızlı bir şehre dönüş adaptasyonu yaşandı bizim evde. Mutfak masasında bir kapta her daim bir kek var çünkü sabah kahvaltısı da olabiliyor, akşamüzeri atıştırmalığı da. Kek yapmanın püf noktalarını daha önce yazmıştım. Kısaca hatırlatmak gerekirse şekeri yağla başta iyice karıştırıp eritmek, sütü ekledikten sonra yumurtaları çırpıp mümkün olan en çok hava kabarcığını sıvı karışıma hapsetmek önemli. Un, karbonat ve varsa kakaoyu eleyerek koymak da yine kabaran bir kek için olmazsa olmaz. Unu da
kattıktan sonra mikseri ya kullanmayın ya da düşük devirde ve sadece pürüzsüz bir kıvam alana kadar kullanın. Ben genellikle başta el çırpıcısıyla ve son kertede spatulayla karıştırıyorum.
Başlıktaki kalender meselesine gelince... Çok güzel sonuçlar veren gramlı, ölçülü kek tariflerim var, elbette onlardan da vereceğim ama benim herhangi bir öğleden sonra ‘kız gelmeden bir kek çırpayım’ diye yerimden kalktığımda ne yapacağım genellikle mutfakta dolaba bir göz atmamla ortaya çıkar. Örneğin süt yoksa yoğurt koyabilirim. Yoğurtlu keklerin daha ıslak bir dokusu vardır ama nefis olur. Yumurta az kalmışsa 3 değil, 2 yumurtalı yaparım. Kek dünyasında büyük hata yoktur; o yüzden ‘kalender’dir. Ne yaparsanız yapın lezzetli olur. Şeker ölçüm 1 su bardağıdır ama yağı istediğim gibi azaltabilirim. Öyle durumlarda sütü biraz arttırmak yeterlidir. Bir de daha hafif, bulutsu bir kek yapmak istiyorsam un miktarından 2-3 yemek kaşığı azaltır, o miktarda nişasta eklerim. Piyasada satılan kekun yani kendinden kabaran unların içinde kabartıcı ve nişasta olduğunu okuduğumdan beri bazı kekleri bu şekilde yapıyorum. İnce kabuklu, dışı kıtır ve içi pamuksu oluyor.
Un, karbonat ve varsa kakaoyu eleyerek eklemek iyice kabarmış bir kekin olmazsa olmazlarından.
Dolapta kalan meyveler her zaman iyi bir alt-üst kek tamamlayıcısı. Alt-üst ismi kalıbın altına meyveleri dizip servis sırasında ters çevirip çıkardığımız için verilen ad. Evde biraz kepekli, yumuşamış elma varsa, soyup çekirdeklerini çıkarın. 2-3 orta boy yeter. Mandalina dilimleri gibi hatta biraz daha ince doğrayıp elmanın şeker oranına göre 2 ya da 3 yemek kaşığı esmer şeker serpin. 1 tatlı kaşığı tarçın, 1 çay kaşığı karanfil katın. Karanfiller toz değilse 5-6 tanesinin çiçek gibi olan topçuk kısımlarını parmaklarınızın arasında ezip toz haline getirebilirsiniz. Kalan uçları da tekrar kavanoza koyun, kullanırsınız. Esmer şeker dipte daha güzel bir karamelize tat bırakıyor. Oda sıcaklığında 1 yemek kaşığı tereyağı da eklerseniz harika olur. Elmaların her yeri karışıma bulanana kadar karıştırın ve yağlanmış kalıbın dibine yayın.
Elmalar sulanıp beklerken keki çırpacağız. 1’er su bardağı ayçiçeğiyağı ve şekeri iyice çırpın, 1 su bardağı da yoğurt ekleyip (bu kek nemli, güzel oluyor, isterseniz süt de olur) 2 yumurta kırın. Mikserle homojen hale gelene kadar karıştırıp 2,5 su bardağı un ve 1 paket kabartma tozunu eleyerek ekleyin. Çok az karıştırıp bir avuç iri kıyılmış cevizi de spatulayla ekledikten sonra elmaların üzerine dökün. 170-180 derece önceden ısıtılmış fırında 30-35 dakika pişirin. Ilınınca kalıptan çıkarabilirsiniz ama ben kare borcamda pişirip servis ederken dilimleri spatulayla alıp tabağa ters koyuyorum.
Aynı tarifi mürdüm erikleriyle de armutla da yapabilirsiniz. Erikler ekşiyse esmer şekeri arttırın. Esmer şekeriniz yoksa normal toz şekeri pekmezle ıslatabilirsiniz. 3 kaşık kadar beyaz şekere 1 tatlı kaşığı pekmez yetecektir.
PORTAKALLI KOLAY KEK (6-8 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
◊ 4 yumurta
◊ 3/4 su bardağı ayçiçeğiyağı
◊ 1 su bardağı toz şeker
◊ 1 tatlı portakal (dörde bölünmüş, çekirdeksiz)
◊ 1 limonun kabuğunun rendesi
◊ 2 su bardağı un
◊ 1 paket kabartma tozu
◊ Bir tutam tuz
◊ 1 yemek kaşığı tereyağı ya da ayçiçeğiyağı
NASIL YAPARIM?
◊ Blender’ın haznesine un ve kabartma tozu hariç tüm malzemeyi koyup çekin.
◊ Portakallar tamamen parçalandığında kabartma tozu ve unu da ekleyip karıştırın.
◊ Yağlanmış baton kalıba döküp 180 derece fırında 30-35 dakika pişirin.
ELMALI ALMAN KEKİ (STREUSEL) (6-8 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
◊ 175 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
◊ 175 gr esmer şeker
◊ 175 gr un
◊ 1 paket kabartma tozu
◊ 1 limonun kabuğu
◊ 3 yumurta
◊ 3 yemek kaşığı süt
◊ 2 kırmızı elma
Kıtır kaplama için
◊ 115 gr un
◊ 80 gr esmer şeker
◊ 1 tatlı kaşığı tarçın
◊ 80 gr tereyağı
NASIL YAPARIM?
◊ Kaplama malzemesini bir kâsede karıştırıp tereyağını parmak uçlarınızla yedirin.
◊ Tart hamuru gibi bir top hamur haline getirin. Streç filme sarıp buzdolabına kaldırın.
◊ Kek malzemelerinden tereyağını ve şekeri kâsede mikserle çırpın. Rengi açılınca limon kabuklarını ekleyin, biraz daha çırparken yumurtaları da teker teker ilave edin. Unu ve kabartma tozunu eleyerek katın. Spatulayla birbirine yedirin, sütü de katıp akışkan olmayan bir hamur elde edin.
◊ 20 santimetrelik kelepçeli kalıbı yağlayıp bu hamurun yarısını bir kat yayın. Üzerine yarımay şeklinde kestiğiniz kabuksuz elmaların yarısını boşluk kalmayacak şekilde dizin. Kalan hamuru elmaların üzerine kaplayın. Artan elmaları bir kat daha dizin. Son kat için kaplama hamurunu buzdolabından çıkarıp rendenin iri tarafıyla rendeleyin. Kalıbın üzerini tamamen örtecek şekilde serpin.
◊ 180 derece fırında üzeri kıtır oluncaya kadar 45 dakika pişirin.