Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, bundan 86 yıl önce bugün hayata gözlerini yumdu. Her yıl rekor ziyaretçi sayısıyla artık bir anıt mezardan çok halkın Atatürk’e kavuşma alanına dönüşen Anıtkabir’in temeli de bundan 80 yıl önce bugünlerde atılmıştı… Ata’nın ebedi istirahatgâhını iki mimar, Emin Onat ve Orhan Arda tasarlamıştı. Anıtkabir’in mimari müellif vekili, Orhan Arda’nın oğlu yüksek mimar Ömer Arda ile buluştuk; Anıtkabir’in hikâyesini dinledik...
#AnıtkabirGenç polis memuru kızımız Şeyda Yılmaz görevini icra ederken akıl sağlığını kaybetmiş ve toplumun ellerine bırakılmış biri tarafından katledildi. Ardından Ankara’da iki serseri, başka polis memurlarına aynı saldırıyı denedi. Toplumda orduya ve polise karşı bir direnç ve bu kuvvetleri hafife alma gibi bir davranış biçimi yaygınlaşıyor. Bu, toplumsal bir serserilik hâlini alıyor. Bu saldırıların sadece sosyal çöküş teorileriyle açıklanıp açıklanamayacağına bakmak gerek. Sakın bu durum, daha derin ve sistemik terörist bir yönelişi işaret ediyor olmasın?
#PolisBilim ve Sanat Merkezlerinde eğitim alan öğrenciler üzerinde yapılan bir çalışmada 9-11 yaş arası öğrencilerin en çok merak ettiği konular araştırıldı. Araştırmanın sonucuna göre öğrenciler bilimsel bilgiye dayanan konuları daha çok merak ediyor. Ancak estetikle ilgili konular pek de ilgilerini çekmiyor.
#Üstün Zekâlı ÇocuklarHakkari'nin Yüksekova ilçesinde 3 yıl önce Anıtkabir'i görmek isteyen kızı Hira'nın (12) hayalini kardan Anıtkabir yaparak gerçekleştiren inşaat işçisi Mehmet Şerif Karahan (35), 'Yılın Babası' başlığı ile ilkokul ders kitabına konu oldu. Demirören Haber Ajansı'nın (DHA) Türkiye gündemine taşıdığı konu, bu yıl 4’üncü sınıf Türkçe kitaplarında yer aldı. Ahmed-i Hani Ortaokulu'nda 6’ncı sınıfta okuyan Hira Karahan, mutluluğunu öğretmenleri ve arkadaşları ile paylaşırken, İlçe Milli Eğitim Müdürü Kadir Çetin ise Yüksekova’nın böyle bir konuyla gündeme gelmesinin mutluluk verici olduğunu söyledi.
#HakkariSinema ya da televizyon dünyasında bir yıldıza dönüşmek bu alanda kariyer yapan herkesin hayalini süsler. Sonuç olarak ünlü olmanın belli bir maddi getirisi de var. Böyle dışarıdan bakıldığında oyunculuktan kazanılan paranın hayatın geri kalanında büyük bir rahatlık sağlayacağı düşünülür.
#Rick HearstHafta sonu Gürcistan’daydım, başkent Tiflis ve Batum vardı radarımda. O da ne! Sağım solum Türk. Öyle ki gittiğimiz bazı kafe ve otellerin sahipleri de öyle. Öğrendim ki turizm gelirlerindeki artış ve Birleşmiş Milletler Avrupa Komisyonu’nun 1.2 milyon kişinin yaşadığı başkent Tiflis’e ulaşım, barınma, alt yapı dahil birçok alanda Avrupa’nın örnek şehri yapmak için bütçe ayırması, Türk yatırımcının dikkatini de buraya çekmiş. Özellikle emlak piyasası... “Uçmuş” durumda. Gayrimenkul yatırımının yeni gözdesi Gürcistan’da hangi koşullarda ev sahibi olunuyor, Tiflis yaşamak için nasıl bir yer, ülkenin demografik yapısı ne? Gayrimenkul ve yatırım danışmanı Oğuz Kaan Karaer ile konuştum.
#GürcistanBeşiktaş’ta 4,5 yıl forma giyen ve 2016 yılında Süper Lig şampiyonluğu yaşayan TFF 2.Lig ekibi Altınordu’nun teknik direktörü Olcay Şahan, Spor Arena’ya özel bir röportaj verdi. 37 yaşındaki genç teknik adam; Altınordu’nun özkaynak sistemi, yeni sezondaki hedefleri, Beşiktaş’taki günleri ve siyah-beyazlıların son dönemdeki performansıyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.
#Olcay ŞahanYarın Babalar Günü... Bu özel günü kutlamak için baba-oğul aşçılığı seçen iki başarılı ismin kapısını çaldık. Bu yıl Michelin Genç Şef Ödülü’nü alan şef Ulaş Durmaz ve Ayvalık’taki Muhtelif Ayvalık’ın şefi, babası Vedat Durmaz’la aynı meslekte olmalarının güzel ve zorlu yanlarını konuştuk.
#Babalar GünüGeçen sene ekranda bir göründü pir göründü. Hiç aklında olmayan oyunculuk mesleğinde hızla parladı. Eylül Tumbar şimdi Kanal D’de yayımlanan ‘Yalan’ dizisiyle karşımızda. Onunla buluşup Ege’de başlayan hayatını, oyuncu Enes Koçak’la olan birlikteliğini ve aşkı konuşuyoruz: “Bana başarı ve zekâ çekici gelir.”
#Eylül TumbarÖlüm döşeğindeki hastaların bakımı ile ilgilenen ve yaklaşık 1500 hastanın ölümünü kayıt altına alan ABD'li doktor insanların ölmeden önce ne gördüklerini anlattı ve yetişkinlerle çocuklarda durumun tamamen farklı olduğunu öne sürdü.
#Ölümİnsan doğduğu andan itibaren hayatını devam ettirmek için çevresi ile temaslarda bulunur. Bu gereksinimin doğru ve devamlı karşılanması için eğitime ihtiyaç duyulur. Doğumdan ölüme kadar devam eden bireyin eğitim süreci; bilgi, beceri ve yeteneklerin gelişimi düzeyinde doğru ve kaliteli yaşam sürecinin gerçekleşmesine yardımcı olur. İlk eğitim evde aile ile başlamakla birlikte doğru ve istenilen davranışların gelişimi için kesintisiz ve sistematik bir eğitim şarttır. Ancak kurumsal bir yapı ile gerçekleşebilir. Eğitim-öğretimi gerçekleştiren eğitim kurumlarından ilk devreye giren okul öncesi eğitim kurumları.
#Konuk YazarGüzel bir insanla sohbetimi gerçekleştirdim. O kadar güzeldi ki sesi, sohbeti, gülüşü, seçtiği yolun sadece dışarıya yansımasıydı. Dünya müzik otoriterlerinin ‘Mantra müziğinin cennetten gelen sesi’ olarak tanımladığı Seda Bağcan, geçtiğimiz günlerde çıkardığı ‘Peace’ adlı albümü ile yine ruhumuza şifa olacak.
#1Güzel bir insanla sohbetimi gerçekleştirdim. O kadar güzeldi ki sesi, sohbeti, gülüşü, seçtiği yolun sadece dışarıya yansımasıydı. Dünya müzik otoriterlerinin ‘Mantra müziğinin cennetten gelen sesi’ olarak tanımladığı Seda Bağcan, geçtiğimiz günlerde çıkardığı ‘Peace’ adlı albümü ile yine ruhumuza şifa olacak.
#Sponsorlu İçerikDemirören Yayınları, mimar ve ressam Antoine Ignace Melling’in ‘İstanbul ve Boğaz Kıyılarına Pitoresk Seyahat’ adlı eserini tıpkı basım tekniğiyle yayımladı. Hürriyet yazarı Doğan Hızlan, “Eğer Melling’in gravürleri olmasaydı biz bugün İstanbul’un geçmişte nasıl bir yer olduğunu bilemeyecektik” dedi.
#Demirören YayınlarıUluslararası Uzay İstasyonu’nda bulunan ilk Türk astronot Alper Gezeravcı, Diyarbakır’da uzay meraklısı öğrencilerle görüntülü görüşmede, soruları cevapladı. Uzaylı görüp görmediğinin sorulması üzerine Gezeravcı, 'Uzaylı henüz görmedim ama görseydim, 'Sana Furkan’ın selamını getirdim' derdim herhalde. Herhangi bir uzaylı ile karşılaşmadım ama ben de merak ediyorum. Varlıklarını öğrenirsem farklı bir şey dönüşte seninle de paylaşacağım muhakkak.' şeklinde yanıt verdi.
#DİYARBAKIR1993-2005 yılları arasında tam 12 yıl süren Hürriyet Ankara Temsilciliği görevim sırasında Milli İstihbarat Teşkilatı’nın o dönemde Ankara Yenimahalle’de bulunan merkezine birçok kez gittim.
#Milli İstihbarat TeşkilatıBu yıl 7’ncisi düzenlenen İzmir Uluslararası Mizah Festivali, 11 Aralık Pazartesi günü Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ndeki açılış töreniyle başladı. Açılışta Aziz Nesin Mizah Ödülleri takdim edildi. Ödül alan sanatçılardan biri de Arnavut asıllı İtalyan ressam ve karikatürist Agim Sulaj’dı. Sulaj ile tören sonrası bir araya geldik, karikatüre ve hayata bakışını konuştuk.
#Agim SulajYapılan araştırmalar, anketler hem tüketicilerin hem de markaların modada sürdürülebilirlik anlayışını benimsediğini, tercihlerini bu tür ürünlerden yana kullandıklarını söylüyor. Peki, gerçekte böyle mi? Markalar üretim yaparken, tüketici satın alırken çevre dostu ürünleri mi seçiyor? Eğer öyleyse adı yeni koyulan ve sürdürülebilirlik konusunda ciddi tehdit oluşturan ‘bracketing’ kavramını nasıl açıklayacağız?
#ModaHaberiniz olmadan çekilen bir fotoğrafınızla en son ne zaman karşılaştınız? Hiç farkında olmadan görüntülenme hissi, derinlerdeki ilkel dürtüleri tetikleyen rahatsız edici bir durum. Kendini bir an için tehdit altında sanmak avcı bir hayvanın yakında olduğu zamanlardan kalan, yaşama içgüdüsüyle ilgili bir evham yaratıyor. Ortada bir tehdit olmadığı halde bile mahremiyetin incinme duygusu hoş gelmiyor.
#Silikon Vadisi'Yarım'ın ardından ikinci romanı 'Mahalle'yle okur karşısına çıkan Özlen Alpaslan, “Mahalle, bize bir yandan korunaklı ve sıcak bir dünya sunarken bir yandan da toplumsal değerleri yaşatarak neyin iyi, neyin doğru, neyin yanlış olduğunu öğretiyordu. Kaybolan mahalle kültürüyle beraber hepimiz yalnızlaştık” diyor. Alpaslan ile Karakarga Yayınları’ndan çıkan romanı 'Mahalle' ile birlikte uzaklaştığımız duyguları, özlemle andığımız mahalle kültürünü ve dünden bugüne halının altına süpürdüğümüz toplumsal hafızamızdaki travmaları konuştuk.
#Özlen AlpaslanSon yıllarda yeme-içme dünyasının hakkında en çok konuşulan mekânlarından biri MOMO. Mekânın yaratıcısı ve patronu Burak Beşer şimdiye kadar geri planda olmayı tercih etmişti. İlk kez bu röportajda tüm merak edilenlere yanıt veriyor.
#Burak BeşerSon yazımdan sonra Nazende’ye iki kez daha gittim ve hazzın doruğuna bazen yaklaştım, bazen de çıktım. İç bakla ve arapsaçlı sarma eski İstanbul’da bulacağınız gerçek zeytinyağlı. Deniz ürünü isterseniz yerli kalamar ızgarayı kaçırmayın. İlginç ve seveceğinizi düşündüğüm bir hamurişi de var: ‘Çılgın pide’. Ama asıl Nazende farkı, et ve sakatatlarda ortaya çıkıyor. Oğlağın süt bağırsağından elde edilen sarma benim için 2023’ün en iyi 10 yemeğinden biri olmaya aday. Oğlak kelle de o düzeyde. Yanak, beyin ve dil. Bir de iç organlardan yahni... Bunlar artık hiçbir yerde bulunmayan, gastronomik geçinen lokantalarda karşımıza çıkmayan ve maalesef gençlerin bilmedikleri için yemedikleri çok özel yemekler... Birini bile bulmak zor. İyi pişirilmiş bulmak daha da zor. Hepsini bu düzeyde aynı mekânda bulup tatmak denizde hazine keşfetmek gibi...
#Vedat MİLOR