Paylaş
Birini sadece anlatayım, diğerinin fotoğrafını da paylaşayım.
Bu hafta İstanbul Valiliği, 39 ilçeye yönelik yazısında, kaymakamları görevlendirdi ve ilçe belediyelerinin sınırları içerisindeki köpekler için acil önlem almalarını istedi. Bu önlemler, önce o ilçede kurallara uygun barınak inşa edilmesi, ardından sokaklardaki köpeklerin toplanıp bu barınaklara yerleştirilmesini içeriyor. Her seferinde aynı adımı atıyoruz: Köpekleri gözümüzün önünden uzaklaştırmak. Halbuki yıllardır söylendiği şekilde çözüm çok basit: Sistemli kısırlaştırmayla köpek nüfusu kontrol altına alınabilir, petshop’lar ve internette hayvan satışı engellenerek de barınaklardaki köpeklerin sahiplenilmesi sağlanabilir. Ama bunu hiçbir zaman uygulayamıyoruz.
488 GOLDEN RETRIEVER İSKOÇYA’DA BİR ARADA
Köpeklere nasıl davranılması gerektiğini de başka ülkelerde görüyoruz. Son örnek İskoçya’da. Bakın cennet nasıl bir yer: İlk Golden Retriever yavrusunun 155 yıl önce doğduğu yerde yapılan toplaşma bize bunu gösteriyor. 2023 Guisachan Toplanması için geniş bir çayırlık alanda, 13 Temmuz günü, 488 köpek ve sahibi İskoçya’da Glen Affric’te, Guisachan House’ta bir araya geldi.
Toplaşmanın sebebi, Golden Retriever’ların doğumunu kutlayan bir nevi kongre olması. İngiltere, Kıta Avrupası, Avustralya ve Japonya’dan bile gelen Golden Retriever köpekler ve sahipleri, çeşitli konuşmalar, atölye çalışmaları, gösteriler ve geçit töreni yapmış.
Söz konusu ülkelerin, vatandaşlarına sunduğu refah seviyesi bir yana, böyle konularla ilgilenebilecekleri bir zihin rahatlığı sağlaması öbür yana. İki tarafa da erişemeyenler olarak uzaktan bakıyoruz. Bari sokak köpeklerine iyi davranan bir toplum olmayı başarsak... O da mı olmaz?
HER KAHRAMAN PELERİN TAKMIYOR
İngiltere’de yaşayan işitme engelli Genevieve Moss ve hayatını kolaylaştıran kedisi Zebby, şu sıralar internette önemli bir şöhrete eriştiler. Bu ödülün sebebi, Zebby’nin aynı evi paylaştığı Genevieve’e işitme engelli olması nedeniyle etrafta olan biteni haber vermesi. İngiltere’deki Kedi Koruma Derneği’nin Ulusal Kedi Ödülü’ne layık görülen Zebby’nin gün içindeki rutin yardımlarından birini Genevieve, “Telefon çaldığında yanıma gelip bana dokunur, o zaman işitme cihazımı takarım ve telefonu açarım” ifadesiyle anlatıyor.
Zebby, özel bir eğitimi olmamasına rağmen, telefon veya kapı zili çaldığında sahibini uyarıyor. Hatta postayı veya terlikleri gibi şeyleri alıp ona getiriyor.
“Tek başıma yaşamak ve işitme engelli olmak, hayatın yalnız olabileceği anlamına gelir, ancak Zebby yanımda olduğunda böyle değil, o benim kahramanım” diyor Genevieve. Ödül töreninin organizatörü de bu ilişki için “Zebby açıkça Genevieve’a bağlı ve onların hikâyesi insanlar ile kedileri arasındaki güçlü bağın önemini vurguluyor” diyor. Katılmamak elde değil.
OKUR FOTOSU
KUŞ DEĞİL KEDİ
Bu köşenin gediklilerinden okurumuz Ozan Baltacı bu kez kedisi Bakır’ı paylaşmış. Ağaç tepelerinde görünce kediden ziyade kuş sanacağımız Bakır için şu notu düşmüş: “Bakır henüz yavru iken bizi sahiplendi, evet biz sahiplendik demiyorum çünkü bahçeli evimizin camına iki patisini dayayarak ‘Sizi seçtim, beni içeri alın’ dedi ve o gün bugündür (2 yıldan fazla) bizimle.
Kısırlaştırmanın ne kadar önemli olduğunu hamile kaldığında anladık ve ilk hamileliğinden sonra onu hemen kısırlaştırdık... Tüm gün ağaç tepelerinde kuş, evde sinek kovalayıp, kızımın tüm tokalarını oyuncak yapıp evimizin neşesi oldu. Önceki kedimizin adı Bekir’di, ona da hem renginden hem de bize onu hatırlatsın diye Bakır adını verdik.” Bakır’a ağaç tepelerinde özgür, mutlu, upuzun, sağlıklı bir ömür diliyorum. Sizden de kedinizin, köpeğinizin fotoğrafını bekliyorum.
NOT: Kediniz ya da köpeğinizin fotoğrafını #dunyagüzeli etiketiyle ve Hürriyet’i mention’layarak sosyal medyada paylaşın ya da sdemirel@hurriyet.com.tr adresine mail atın, seçip paylaşalım...
Paylaş