Çocuk gelişiminin karmaşık dokusunda, özellikle önemli olan bir ipucu; olumlu takdir. Bu güçlü araç, sadece davranışı şekillendirmekle kalmaz, aynı zamanda karakteri de şekillendirir, dayanıklı, empatik ve kendine güvenen bireyler için temel oluşturur.
#Ebru Doğdu13 yıldır öyle karakterleri öyle ustalıkla canlandırdı ki; hafızamıza kazıdı. Adını Türkiye’nin en iyi kadın oyuncuları arasına yazdırdı. Sosyal medyada yaptığı paylaşımlar ve açıklamalarla gündemden hiç düşmemesi konusunda “Sosyal medyada biraz kafama göre takılmak istiyorum, öyle de takılacağım. Altı üstü uygulama bunlar ya” diyor. Şimdi ‘Bihter’ filmiyle karşımızda Farah Zeynep Abdullah. Onunla zorla botoks yaptırmasını isteyen yönetmenden Hande Ataizi ile yaşadıklarına, “Sadece ben değil, ailem de dahil olmak üzere, tehdit edildim, hakarete uğradım” dediği Yılmaz Güney olayından Nur Sürer’e ve galada gündem yaratan kıyafetine uzanıyoruz: “Anasına küfretmişimcesine giydiklerimden nefret eden insanlar bana komik geliyor.”
#Farah Zeynep Abdullahİnsanlık var olduğu günden beri ölümü yenmenin ve genç kalmanın yollarını arıyor. Sağlıklı bir yaşam sürerek, iyi beslenerek, bunlar yetmezse çeşitli tıbbi müdahaleler ve kozmetik endüstrisinden yardım alarak yaşlanmanın etkilerini ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Peki bu gerçekten mümkün mü?
#Bryan JohnsonBazı aile büyükleri maalesef çocukları arasında bazen bilerek ya da farkında olmadan ayrım yapabiliyor. Peki, el üstünde tutulan ‘dedesinin paşaları, annesinin prensesleri, babasının aslanları’ ve onların gölgesinde kalan diğer kardeşler bu durumdan nasıl etkileniyor? 'Bir sorudan fazlası' serimizde çocukluğundan beri ayrıma maruz kalan kişilerle konuştuk
#Çocuk PsikolojisiSosyolog Sezai Ozan Zeybek ‘Masallarla Konuşmak’ kitabında masalları hem bu dünyayı anlama çabasının uzantısı hem de kurmak istediğimiz dünyaların habercisi olarak tanımlıyor. Kitapta masal örnekleri ve temel hikâye kalıpları hakkında bilgiler veren Zeybek, büyüklerin çocuklara masal anlatabilmesi için yöntemler gösteriyor...
#GazetehaberleriNarsist ve narsist kişilik bozukluğu terimleri Masumiyet dizisinin geçtiğimi günlerde yayınlanan bölümüyle yeniden gündeme geldi. Sahnenin birinde İlker’e narsist teşhisi konulması dikkat çekti. Peki, narsist ne demek? Narsist bozukluğu belirtileri neler?
#NarsistKaranlığın beş atlısı diye adlandırılan kin, öfke, nefret, kıskançlık ve düşmanlık duygularının insana biyolojik olarak da zarar verdiğini belirten Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kötücül duyguların terbiye edilmesi gerektiğini vurguladı. Tarhan, “İçimizdeki kötücül duyguları, vahşi atı terbiye eder gibi terbiye etmezsek vahşi at bizi istediği yere götürür. Vahşi at, nefis duygusudur” dedi.
#Kötücül DuygularKendimizi daha çok sevdiğimizi söylediğimiz halde, neden çoğu zaman diğerlerinin düşüncelerine kendi düşüncelerimizden daha fazla önem/değer veririz ki? Benim düşüncem, benim sevgim, benim kararım diye meydan okuyamaz mıyız çevremize? Kendini beğenmiş, ukala, çokbilmiş, narsist diye yaftalanmaktan mı çekiniyoruzdur? Peki, şimdilik son soru: kendini sevmenin ve diğerlerinin düşüncelerini önemseme, dikkate almamızın bir ölçütü var mı, olabilir mi? Bu sorulardan hareketle, narsisizm teması üzerinden ‘kendini sevme’ meselesine değineceğiz bu hafta- sağlıklı ve sağlıksız olan halleriyle.
#Narşist‘Narcissus’ dünyada sevecek birini bulmak için dolaşan yakışıklı bir adamdı. Echo adındaki bir periyi reddettikten sonra bir nehirde kendi yansımasıyla karşılaştı ve ona aşık oldu. Ondan uzak duramayınca da Narcissus boğuldu. Öldüğü noktada bir çiçek bitti. Biz o çiçeğe Narcissus (Nergis) diyoruz. Bu mit aslında narsizmin ana fikrini aktarıyor: Kişinin kendisini bazen zarar verici boyutlarda üstün görmesi.
#Narsist KişilerModern dergiciliğin başmimarı o: Tina Brown. 26 yaşında başına geçtiği İngiliz Tatler dergisinde uyguladığı formül sayesinde, dünya medya devi Condé Nast’ın radarına takıldı; Vanity Fair, The New Yorker, Newsweek gibi dergilerin yayın yönetmenliğini üstlendi. Kurduğu haber sitesi ‘The Daily Beast’ ile dijital basının öncülerinden oldu. 2010’dan beri düzenlediği ‘Women in the World’ adlı panelle kadın haklarının önde gelen savunucularından. New York’ta 9’uncusu düzenlenen konferans öncesi Brown ile bir araya geldik, kadın hareketini ve gazeteciliğin geleceğini konuştuk.
#Tina Brown‘Marvel ailesi’nin az bilinen üyeleri ‘Galaksinin Koruyucuları’, sinemaseverlere üç yıl önce ‘Merhaba’ demişti. Ekibin ikinci macerasında Freudyen okumalar ve ‘aile bağları’ var. İlki kadar ışıltılı olmasa da 80’ler göndermeleri, enfes sountrack ve minik Groot’un varlığı ikinci filmi de izlenmeye değer kılıyor.
#DalidaKendinizi hep eksik, bir şeyleri yanlış yapmış, saçlarınızı yanlış taramış mı hissediyorsunuz? Belki de bunun sebebi siz değil, çok yakınınızdaki bir narsist. İster anneniz, babanız, ister eşiniz, ister komşunuz olsun... Narsistlerle nasıl yaşayacağınızı psikiyatr Alper Hasanoğlu’yla konuştuk
#NarsizmMaria Giovanna Paone, 40’lı yaşlarında tipik bir İtalyan kadını. Babasından devraldığı klasik terzi geleneğini hâlâ sürdürüyor. Ona dair çok ilginç bir şey öğreniyorum. Meğer Maria Giovanna, akşamları yatakta yanına kaşmir bir kumaş alırmış. Onu okşamadan uyuyamazmış.
Her edebiyat ödülünün sonrasında muhakkak bir tartışma olur. Bunların bazıları oldukça gürültülü olur, bazıları sessiz sedasız bir kenarda konuşulur. Belki de bu ödüller arasında, dünya çapında -olumlu veya olumsuz- en çok ses getireni Nobel Edebiyat Ödülü’dür. O yılın en güçlü adayı ödülü alamamışsa ilk önce onun üzerinden konuşulur ödül, sonra kazanan yazarın ülkesinde büyük tartışmalar olur.