Küçük hindistan cevizi olarak bilinen muskat, genellikle Hint mutfağında sıklıkla tüketilen bir baharat olarak dikkat çekiyor. Ağrı kesici özelliği olduğu söylenen muskatın bu özelliğinin ortaya çıkması için yemeklere baharat olarak eklenmesi gerekiyor. Peki, muskat nedir? Muskatın faydaları neler?
#Muskat Nedir?Canlandırdığı her karakterde izleyiciyi etkisi altına alıyor, “Kafayı oyunculukla çok bozmuş biriyim” diyor. Sosyal medyadaki eğlenceli videolarına pek çok kişi bayılıyor. İçinden geleni dobra bir şekilde söylemekten çekinmiyor. Esra Dermancıoğlu tek kişilik oyunu ‘Muskat’la karşımızda. Onunla buluşup oyunculuktan aşka, Fransa’daki hayatından yapay zekâya her şeyi konuşuyoruz: “Beni sadece insan çok ürkütüyor. Hatta insandan sıkıldım. Gelsin, bir de robotu görelim.”
#Esra DermancıoğluToskana mutfağının en sevdiğim geleneksel lezzetlerinden gnudi’yle tanışmanız gerek… Hamurişlerinin arasında onu benzerlerinden ayıran çok farklı bir karaktere sahip. Genellikle basit bir domates sosu ya da tereyağı ve adaçayıyla servis edilir ama pestodan zengin krema bazlı soslara kadar birçok farklı eşlikçiyle birlikte de deneyebilirsiniz.
#Toskana MutfağıÜlkemin en sevdiğim yemeklerinden biri, geçmişi 16’ncı yüzyıla uzanan gnocchi... En klasiği patates, un ve yumurtayla yapılanı ama malzemeler bölgeden bölgeye değişebiliyor. Hatta kimi yerlerde farklı isimlerle anılıyor. Örneğin, Toskana’da adına ‘gnudi’ deniyor, pişmiş ıspanak ve bolca ricotta peyniriyle yapılıyor. Sicilya’daysa ‘artakalan pirinçleri değerlendirme’ yemeği olarak karşımıza çıkıyor. Size gnocchi çeşitlerini anlatacağım ve domates soslusunun tarifini vereceğim.
#GnocchiDüşündükçe ağzım sulanıyor... Humus, zahter salatası, babagannuş, oruk, kaytaz böreği... Hatay için ne desem az kalır! Bu kente özgü yemeklerin hepsi birbirinden lezzetli, hepsi damakta yarışan tatlar. Ama içlerinden en çok dikkatimi çeken biberli ekmek oldu. Üç çeşidi varmış, favorim çökelekli olan...
#HatayVegan beslenmenin çoğu kez bitkisel beslenmeyle aynı şey olduğu düşünülüyor. Oysa ikisi arasında çok önemli bir fark var: Veganlık çevresel hassasiyet ve hayvan refahından kaynaklı bir yaşam biçimiyken bitkisel beslenme sağlık odaklı bir beslenme biçimi...
#Vegan11 yılın ardından iki çocuğunun babası İbrahim Kutluay ile yolları ayrıldı ve kendine yeni bir yol çizdi. Ama sancılı boşanma süreci 2 yıldır devam ediyor. Demet Şener ile buluştum, özel hayat odağından çıkıp spordan beslenmeye, çocuklardan yeni aşk ihtimallerine pek çok şey konuştum.
#Demet ŞenerDünya üzerindeki en ünlü kristal markası hangisi diye sorsanız yüz kişiden doksan dokuzu size onun adını verecektir. Swarovski bugün 115 yıllık tarihiyle moda dünyasının en önemli oyuncularından biri. Markanın kreatif direktörü Nathalie Cole bunun parayla ilgisi olmadığını söylüyor
Sen kabak ol; bir sürü tadı için hüp diye çekebil; hem çıtır, hem sulu kalabil; yoğurt, un ve sarımsakla coş; kolay yetiş; bol ver hatta seni dayanıklı bulup memleketin karpuzlarının yarısını senin üzerine aşılasınlar. Sonra da yiyip yiyip “kabak tadı verdi” diye adını çıkarsınlar. Dünya hiç adil değil! Ezilenin, kaybolanın, unutulanın yanındaki mutfağımızın bu haftaki yıldızı kabak. Kendisine hürmetle, bu seferlik girişi kısa tutup kabağın hallerine geçelim.
Genel yayın yönetmenimiz Ertuğrul Özkök’ün 13 Nisan Pazar günü yazdığı "Ben gidiyorum" başlıklı harika yazısındakine benzer duygular içinde "Kavgadan artık fenalık geldi, azıcık kafa dinlemenin geç bile kalmış vakti" deyip eşim ve küçük kızımla birlikte bir haftalığına Endonezya’nın Bali Adası’nın yolunu tuttum.