GeriSeyahat 209 karede Hotel Costes efsanesi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
209 karede Hotel Costes efsanesi

209 karede Hotel Costes efsanesi

Catherine Deneuve, Yves Saint Laurent, John Malkovich, Johhny Depp... Bu yıldızların ortak yanı Hotel Costes müdavimi olmaları.Stephane Pompougnac gibi efsane DJ’lerin imzasını taşıyan CD serisiyle olay yaratan Paris Hotel Costes, şimdi de kitap oldu.

İlk defa bir otelin belgesel niteliğinde bir kitabı oldu. Sadece 800 adet basılan kitapta, hiç yazı yok, 209 kare var. Otelin, ruhu, karmaşası, atmosferi ünlü fotoğrafçı Arno Nollen’in çektiği karelerle yakalandı.  Nollen’ın yarattığı ‘Costes’u, kitabın ve otelin kreatif direktörü Philippe Saglio anlattı.

Siz hem otelin hem de kitabın kreatif direktörüsünüz…
- Evet zaten Hotel Costes’in kreatif direktörlüğünü üstlendiğim için uzun süredir otelin kendi bakış açımızla kitaplaşması gerektiğini düşünüyordum.
Nasıl yola çıktınız? Hikâyeyi nasıl kurguladınız?
- Bir gün Rive Gauche’da yürüyordum ve sıklıkla ziyaret ettiğim bir kütüphane olan ‘La Chambre Claire’e girdim. Fotoğrafçı Arno Nollen’ın kitabını gördüm ve âşık oldum. Fotoğraflar, hikâye ve kurgu o kadar etkileyiciydi ki Hotel Costes kitabını ondan başkasıyla yapamazdık.
Ortaya çıkan kitabın içeriğinden bahseder misiniz?
Kitapta Hotel Costes, Arno Nollen’ın şüphe, kırılganlık, hüzün ve nefret gibi kişisel takıntılarının da yansıdığı fotoğraflarla anlatılıyor. İlk defa bir otelin belgesel niteliğinde bir kitabı oldu. Kitapta hiç metin yok, 209 adet fotoğraftan oluşuyor.
Kitabın fotoğraflarının hepsi birer sanat eseri. Hotel Costes’un en iyi anlatan kareler hangileri sizce?
- Kitabın içindeki her fotoğraf benim için adeta bir melodi, hikayenin melodisi. Hotel Costes’un bakış açısını teatral bir şekilde sunuyor.

/images/100/0x0/55eab4abf018fbb8f8917ee4

SEKSİDEN DE ÖTE, FANTASTİK
Hotel Costes ruhunu anlatır mısınız? Nedir bu otelin sırrı? Onu bu kadar uzun yıllar dünyanın bir numaralı butik oteli yapan şeyler nedir?

- Kendi kelimelerimle oteli anlatmaya kalksam sadece “Görmelisin” diyebilirim. Bir otelin çok daha ötesinde. Bunca yıldır popüler olmasının sebebi atmosferi ve her detayına gösterilen özen bence. Otele girdiğiniz andan itibaren küçük dokunuşlarla size büyüleyici bir ortam sunuluyor.
Bu güne kadar kaç müzik CD’si çıktı? Kaç sattılar? Hepsinin hit olmasının sebebi nedir? Efsane DJ’ler çaldı Hotel Costes’da, en ünlüleri hangileri?
- Bugüne kadar toplam 14 CD ve 2 best of çıkarttık ve 3 milyondan fazla sattık. Bütün DJ’ler çok özel ve farklı olduğu kadar Hotel Costes atmosferini de çok iyi yansıtıyorlar. Bugüne kadarki en ünlü DJ’imiz Stephane Pompougnac; kendisi aynı zamanda toplama CD’lerimizin prodüktörlüğünü de yapıyor.
Hotel Costes’un en ünlü müdavimleri kimler?
- Yves Saint Laurent, Catherine Deneuve, John Malkovich ve Johnny Depp aklıma ilk gelen isimler.
Sizce seksi bir otel mi?
- Seksi otelden öte büyüleyici ve etkileyici bir otel. Biz ‘fantastik’ diyoruz. Burada çalışan herkes otelin atmosferini farklılaştırmak ve ruhunu korumak için çok çalışıyor ve yaratıcılığını sergiliyor. Diğerlerinden farkımız da bu noktada devreye giriyor.
Bu kitaptan niye tüm dünyada 800 adet basıldı?
- Sınırlı sayıda üretildi bu kitap. Çok özel bir kitap olduğu için de az sayıda bastık.
Peki son olarak, böyle bir kitabın kreatif direktörü olmak size ne kattı?
- Ben bu otele âşığım. Kitabın kariyerimle ya da hedeflerimle bir ilgisi yok. Bir tek Arno Nollen’la aramda kuvvetli ve güzel bir dostluk kuruldu, buna vesile olduğu için çok mutluyum.

Otelin binası Paris’in lüks semti St-Honoré’de Costes kardeşler tarafından 1991’de satın alındı.
Jean-Louis Costes, dekorasyonu ünlü mimar Jacques Garcia’ya verdi. İtalyan barok tarzındaki bina 1995’te
kapılarını açtı.
1999’dan beri 15 ‘Hotel Costes’ CD’si yayımlandı. Ünlü müzik prodüktörü ve DJ Stéphane Pompougnac, bu albümlerle özdeşleşen isim oldu.

Albümlerin kapakları da çok konuşuldu. Sofia Sanchez, Mauro Mongiello gibi yıldız fotoğrafçılar otele özel çekim yaptı.
Hollandalı fotoğrafçı Arno Nollen, çekimleri 2009-2012 yılında Hotels Costes’da kaldığı sürelerde gerçekleştirdi.
Müdavimleri arasında Kate Moss, Angelina Jolie, Scarlett Johansson, Johnny Depp, Kanye West gibi isimler var.

Dünyanın en pahalı kokteyli

Avustralyalı barmen  Joel Hefferman, öyle bir kokteyl yarattı ki bu kokteyl küçük çapta bir servet. Bunun için piyasadaki en pahalı konyak ve likörleri kullandı. Crown Melbourne’s Club 23’te siparişe sunulacak The Winston adlı kokteylin bardağı,  22 bin 500 TL.
‘The Winston’da 1858 üretimi bir konyak ve iki likörün yanı sıra fındık, muskat, çikolata ve üzüm de bulunuyor. Kokteyli tatmaya gelince... İşte o, çok da kolay değil. Öncelikle iki gün önceden sipariş vermek gerekiyor. Zira sadece içkiyi hazırlamak 16 saat alıyor.

Sadece 999 adet

Dünyanın en prestijli otomobil firmalarından Bentley, kristal markası Lalique ile işbirliğine girerek, sınırlı sayıda üretilecek bir parfüm piyasaya sürüyor. ‘Bentley Crystal Edition’ adlı parfümün şişesi, markanın logosu olan kanatlı B harfi biçimde, Lalique kristalinden tasarlandı. 40cl’lik parfümün fiyatı 3 bin pound. (yaklaşık 8 bin 800 TL) Nisan ayında piyasaya sürülecek olan parfümden sadece 999 adet üretilecek. Bentley yetkilileri, gelen talepleri dikkatlice inceledikten sonra parfümü kimlerin satın alacağına karar vereceklerini açıkladı. Ünlü Fransız parfümeri Robertet’nin uzmanlarından Mylène Alran tarafından tasarlanan parfümde, paçuli ve baharat notaları kullanıldı.

False