Paylaş
Bir tek zeytinyağı seçmesiyle diğerlerinden ayrılan Il Magnifico yarışmasının bitiminde geleneksel gala yemeği düzenlendi. Yemek de sıra dışıydı bu yıl.
Il Magnifico’nun başkanının bir şef, hayatını zeytinyağı yemek eşleşmesine adamış bir şef olduğunun altını çizmek lazım burada. Adı Matia Barciulli.
Matia Barciulli, Ortaçağ’dan bu yana Floransa’nın en önemli ailelerinden Antinori’lerin, Micheline yıldızlı restoranları Osteria Passignano dahil, bölgedeki tüm otel ve restoranlarının şefi.
Aileye ait köy evinin butik otele dönüştürüldüğü Fonte de’ Medici içindeki yemek okulunun yöneticisi de Matia.
Yarışmanın tadımları biter biter Matia’nın sürpriz gala yemeğine doğru yola çıktık.
Akşam yemeği saatinden çok önce yola çıkmamız, uzak bir yerlere gideceğimizi düşündürdü.
Aramızda sürpriz nedir tartıştık ama çözemedik.
Ta ki yolda cep telefonlarımıza Fonte de’ Medici yemek okulunun tarifleri düşene kadar...
Başkan/şef/ eğitici Barciulli’nin sürprizi, antik taş bina içinde kocaman bir masa ve yan yana son derece şık ve teknolojik iki mutfaktan oluşan yemek okulunda kendi gala yemeğimizi hazırlamaktı.
Süper jüri iki ayrı takım olup kolları sıvadı, efsane zeytinyağı makineleri üreticisi Giorgio Mori de ekibe katılınca gerçekten unutulmaz bir tecrübeye dönüştü akşam yemeği.
İki adım ilerideki Micheline yıldızlı Osteria Passignano’da yesek bu kadar özel olamazdı akşamımız.
Tariflere gelince...
Şunları yaptık:
Gnocchi di patate
Malzemeler:
500 gram haşlanmış patates
200 gram un
1 yumurta
Patatesleri kabuklarıyla haşlayıp hâlâ sıcakken ezin ve unla yumurtayı ilave edin.
Hızlıca karıştırıp hamur elde edin. Hamuru hurma şeklinde toplar halinde kesin.
Tuzlu kaynar suya atın, toplar su yüzüne çıktığında süzüp soğuk suya atın.
Tekrar süzün.
Sos için:
250 gram olgun kaşar
300 ml süt.
Peynir süt içinde bir gece bekletilir. Peynir sütten alınır bir mikser yardımıyla püre haline getirilir.
Peynirin beklediği süt kaynatıldıktan sonra tekrar püre halindeki peynire ilave edilir ve birlikte krema kıvamına gelene kadar çekilir.
Gnudi ve lorlu ıspanak köftesi
Malzemeler:
500 gram ıspanak
250 gram lor
150 gram un
50 gram parmesan
1 yumurta
Muskat
Ispanak tuzlu suda haşlanıp süzülür. Ispanağa sırasıyla lor, parmesan, un, muskat ve yumurta ilave edilerek her yeni malzemeyle iyice karıştırılır. İki kaşık yardımıyla ya da elde şekil verilerek mekik ya da yuvarlak köftelere dönüştürülür.
Un üzerinde yuvarlanır, üzeri unla kaplanır.Çok kısa, Gnudi yüzeye çıkana kadar haşlanır. Zeytinyağlı domates sosu ya da içinde taze adaçayı kavrulmuş tereyağı ile servis edilebilir.
Paylaş