Muş ili geçmişi dönemde pek çok küçük devletin başkenti olmuştur. Bu nedenle çeşitli toplumlar ile birlikte iletişime geçmiştir. Muş ilinin sevilen yemekleri hakkında sık sık sorular sorulmaktadır. Bu soruların başında Muş Yemekleri - Muş’ta ne yenir ve neyi meşhur? Muş mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nedir? Gibi sorular bulunmaktadır. Bu ve benzeri soruların cevabını sizler için derledik.
#Muş YemekleriSosyetik, pahalı, Allah için güzel bir ada Paros. Kısa tatilimizde ancak üç lokanta denedik ve hiçbiri tam olarak memnun etmedi. Son akşam aile işletmesi bir tavernayı seçtik: Katsounas. Diğer iki lokantaya kıyasla çok daha ucuz. Girit salata, kabak ve domates mücverleri. Midye saganaki özellikle iyi. Adanın nohut yemeği müessese ikramı olarak geliyor ve lezzetli.
#ParosBunlar ne mi? Bal çeşitleri desem… Şimdiye kadar hep “Gerçek balı nasıl ayırt ederiz, sahtesini nasıl anlarız” gibi şeyleri konuşmaktan balın lezzetine odaklanamadık. Oysaki Anadolu topraklarının florası ve endemik bitkisinin eşi dünyada yok. Buradan hareketle, Anavarza Bal Türkiye’nin polen haritasını çıkarıyor. Tadına, aromasına inanamayacağınız öyle ballar var ki...
#BalBebek Otel By The Stay’deki Sankai, geçen hafta üç gece The Stay Alaçatı Warehouse’da pop-up yaptı. Ben de o akşamlardan birinde oradaydım ve Japon ağırlama kültürünü en rafine haliyle yaşadım. Oteldeki ilk akşamsa paylaşımlık tabaklarla kurulan bir Ege sofrasındaydım. Mutfağın başındaki Bolulu şef Eyüp Çoban’ın lezzetli sunumlarını da çok beğendim...
#KokoreçTURK isimli restoranıyla 2 Michelin yıldızı alan şef Fatih Tutak, uzmanı olduğu Asya lezzetlerini bizim mutfağımızdan dokunuşlarla harmanladığı yeni restoranı Gallada’yı açtı. Normalde restoranlara açıldıktan sonra biraz zaman vermeyi tercih etmeme rağmen, dayanamayıp ilk geceden rezervasyon yaptım.
#Fatih TutakAltında beyazpeynirli bir musla sunulan rezene... Üzerindeki ızgara şeftali ve file bademle görkemli mi görkemli bir enginar... Jumbo karideslerse o leziz yağına ekmek banmadan yemenin günah sayılacağı bir lezzet.Londra’daki restoranı Zahter’le Michelin rehberinin tavsiye listesine giren Esra Muslu’nun İstanbul’da açtığı yeni restoranı Akdeniz by Esra Muslu’nun en büyük sürpriziyse tatlı... Zira baklavanın içinde cevizin yanı sıra zahter de var.
#LondraTicaret Bakanı Mehmet Muş, "Artık 2'nci yüzyılın inşasını yapacağız. Burada çok daha büyük sanayi tesislerini, entegre tesislerini inşa edeceğiz. Tıpkı iki gün önce açılışını yaptığımız Türkiye’nin otomobili Togg gibi büyük sanayi tesislerini Türkiye’ye kazandıracağız. Bizim bir amacımız var. Bitlis’in de bölgenin de, Türkiye’nin de refahını, hayat standardını yükseltmek. İnsanların daha mutlu bir ülkede yaşamasını temin etmektir" dedi.
#Mehmet MuşTicaret Bakanı Mehmet Muş, "Artık 2'nci yüzyılın inşasını yapacağız. Burada çok daha büyük sanayi tesislerini, entegre tesislerini inşa edeceğiz. Tıpkı iki gün önce açılışını yaptığımız Türkiye’nin otomobili Togg gibi büyük sanayi tesislerini Türkiye’ye kazandıracağız. Bizim bir amacımız var. Bitlis’in de bölgenin de, Türkiye’nin de refahını, hayat standardını yükseltmek. İnsanların daha mutlu bir ülkede yaşamasını temin etmektir" dedi.
#Mehmet MuşBodrum’da deniz tatilinin en güzel mevsimi ‘sarı yaz’ şimdi başlıyor. Hayatın görece biraz daha sakinleştiği; suyun, havanın tadından yenmediği bu dönemin keyfini sürecekseniz şef Yoldaş Sönmez’in Nef Reserve Yalıkavak’taki restoranı Ent’i listenize almayı ihmal etmeyin. İmza tabağı sübyeden bargilya karidesin binbir haline menüdeki her şey Ege’ye dair...
#BodrumHer yaz koylarına, plajlarına akın edenleri karşılayan Bodrum, yine hareketli bir sezon geçiriyor. Bu yaz beldeye birbirinden iddialı yeni restoranlar açıldı. Kimileri ünlü şefleriyle de öne çıkıyor. Klasiklerin yeriyse her zaman başka. Şimdi tam sezonu madem, kahvaltıdan meze-balığa, kabuklulardan suşiye sıkı bir Bodrum lezzet turu atmaya ne dersiniz?
#BodrumBenim için dışarıda yemenin en zevkli taraflarından biri, menüyü inceleyip oluşan beklenti sonrasında değerlendirme sürecinin başlaması... Mabou’nun menüsünde okuduğum yemek adları ağzımı sulandıran türdendi. Istakozlu kuru fasulye beklentimi karşıladı, krem brüle ve Urfa biberli çikolata mus çok başarılıydı.
#MabouBir zamanlar kıymeti anlaşılamayıp biraz geri planda kalmış olabilir ama 90’lar boyunca çok çabaladı Bitlis... Anayoldan şehre hiç uğramadan geçip gidenlere meydan okurcasına, elindeki değerlerin önce kendi farkına vardı, sonra da dünyaya tanıttı. Bitlis’in cazibesi tarihi dokusuyla kendine çekiyor meraklı gezginleri.
#HürriyetRusya’nın farklı ülkelerde başarı yakalamış ilk zinciri Novikov, Mandarin Oriental Bosphorus’ta açtığı şubeyle İstanbul’da. Pan-Asya lezzetleriyle iddialı mekânın menüsü, yurtdışı örneklerine göre biraz daha sade... Ama trüflü deniztarağı, yuzu somon gibi saşimileri, şef seçkisi suşi çeşitleri ve günlük taze deniz ürünleriyle bu açığı kapatıyor.
#MochiTürkiye coğrafyasının zenginliğini keşfetmenin en güzel yollarından biridir rayları takip etmek. Trenler, çok sayıda şehirle beraber bölgenin sadece doğal güzelliklerini değil, zengin lezzetlerini ve insanlarını da tanıma fırsatı verir. Sonbaharsa rengârenk masalsı manzaraların görülebileceği en güzel zaman. Pandemi nedeniyle uzun bir süredir hasret kaldığımız popüler Doğu Ekspresi ya da daha farklı denenmemiş bir yol isterseniz Van Gölü Ekspresi vagonları bizi çağırıyor...
#HürriyetSütlü tatlı geleneğimize sahip çıkan köklü bir markanın dünyaca ünlü bir pastane ustasıyla işbirliği yaptığını öğrenince meraklanmamak elde değil... Artık Paris’teki pastanelerle yarışacak seviyede, katman katman, pofuduk kruvasanlar çıkardıklarını da duyunca, hemen gidip tadına bakmak istedim.
#KruvasanŞef Kaan Sakarya, Beyoğlu’ndaki Nicole’de Aylin Yazıcıoğlu’yla birlikte harikalar yaratmıştı. Sonra şef Derin Arıbaş’la Basta!’yı, ardından da Basta! Neo-Bistro’yu açtılar. Buradaki tarama ve minekobu üst düzey buldum. Ceviche, ülkemde yediğim en iyi ceviche’ydi. ‘Kuzu karski’yle de turnayı gözünden vurmuşlar.
#Kaan SakaryaAyvalık, sonu ille denize kavuşan daracık taş sokaklarından Çamlık’a, Sarımsaklı’dan Cunda’ya hayallerdeki Ege kasabası. Girit’ten ve Midilli’den esen lezzet rüzgârıysa zeytinyağına ve balığına meftun. Tabak tabak Ayvalık-Cunda turumuzda gelenekseli de var, modern adresler de....
#YAZARLuke Barr’ın ‘Ritz&Escoffier’ kitabında özel bir yemek menüsüne denk geldim. Davet sofrasındaki çeşitlilik, denemelere açık, meraklı bir kültüre tekabül ediyor. Bunları talep eden varlıklı bir kitle var. Günümüzde de zengin insanlar mevcut ama pek az ülkede böyle bir talep oluşuyor.
#YazarBirbirinden güzel doğa harikaları ve eski tarihlerden beri birçok imparatorluğa ev sahipliği yapmış, tarihi yerleri gez gez bitmeyen Muş ve Bitlis’te 3 gün geçirdim. Birbirinden güzel yemeklerini tattım ve türkülerini öğrendim. Yolunuz düşerse bu iki şehre işte yapmanız gerekenler...
#Muş