Uzun süredir beni takip edenlerin aklına gelmiştir ‘Neden bu adam hep İspanya veya Japonya gibi ülkelerin deniz ürünleri lokantalarını ve oralarda yediklerini ballandıra ballandıra anlatıyor’ diye. ‘Bizi beğenmiyor mu’ sorusunu soranlar da vardır. Cevabı belli aslında; biz denizleri tükettik gibi. İstisnalar hariç bu işi onlar kadar da iyi bilmiyoruz. Şimdi o istisnaların birinden bahsedeceğim...
#Deniz ÜrünleriEYLÜLÜN gelişi ve okulların açılışı, takvime bakılırsa yazın bitişini ifade ediyor olsa da biz Bodrum’da dört mevsim yaşayanlar için aslında yılın en güzel zamanlarının, yani ‘sarı yaz’ın habercisidir. Denizin çarşaf gibi olduğu, güneşin sıcaklığını tatlı tatlı hissettiğiniz ama nemin düşük olması sebebiyle rahatsızlık vermeyen, akşamları inceden bir esintinin hasıl olduğu sofralarda keyifle oturup, geceleri bol oksijenle kafanızı yastığa koyar koymaz uyuyabildiğiniz, tatilcilerin çekilmesiyle normaline dönen trafikte her yere 10 dakikada varabildiğiniz, yer kavgası yaşanmayan, mekanlarda rezervasyon sıkıntı çekilmeyen o en konforlu mevsim artık gelmiştir. Sarı yazın startını verdiğimiz bu süreçte etkinliklerin ve talebin yarımadanın kuzeyinden güneyine, yani aslında ‘merkez’ diye tabir ettiğimiz Kale ve Milta Marina etrafına kaydığını söyleyebiliriz. Biz de bu yazımızda başta bu bölge olmak üzere Bodrum’un 12 ay boyunca açık mekanlarından kendi favorimiz olanları sizinle paylaşalım istedik.
#1Michelin lastiklerine söyleyecek bir şeyim yok. Uzun zamandır kalitesini bozmadı. Ama maalesef Michelin gastronomi rehberi için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Bir zamanlar kendisinin müdavimi olduğum ‘Kırmızı İncil’ denen bu rehberi artık seyahatlerimde kullanmıyorum. Nedenlerini kısaca açıklayayım...
#YazarTours, sakin bir kent. Burada şehrin sakinlerinden, lokanta müdürü bir beyin tavsiyesi olan üç restoran denedim: BarJu, La Maison des Halles ve La Maison Tourangelle. Üçünden de çok memnun ayrıldım.
#La Maison TourangelleKraliyet ailesi, iki katlı kırmızı otobüsleri, Thames Nehri, sisi ve yağmuruyla sembolleşen Londra; aynı zamanda sokaklarında her dilden, her ırktan insanın bir arada yaşadığı ve çok farklı dönemlerin izlerini taşıyan bir dünya kenti. Şehrin bu kozmopolit yapısı mutfağa da yansımış. Londra her damağa hitap eden mekânlarla dolu. Yıllardır bu başkentte yaşayan arkadaşlarım Nilüfer ve Burak Atalay ile şehrin altını üstüne getirdik ve farklı kategorilerde en güzel lezzetlerin olduğu mekânları belirledik.
#Londra'nın En İyi RestoranlarıDanimarka’nın bulutlu ve serin başkenti, tasarımda iddialı, şehir planlamasında rakipsiz... Ancak, “Dünyanın en yaşanılası şehri” listelerinde her daim üst sıralarda olan Kopenhag’ın sahip olduğu tüm katma değerler arasında bir tanesi, her şeyin önüne geçiyor: Gastronomi
Dünyanın en iyi restoranlarını belirlemek için kullanılan, yıldızlı derecelendirme sistemiyle tanınan Michelin Rehberi, bu yıl 100’ncü sayısını çıkardı. Gurmelere yönelik referans rehberinde bugüne kadar hiçbir Türk restoranı yer almadı. Buna rağmen bizim restoranlarda bir Michelin rekabetidir gidiyor. Kimisi Michelin yıldızlı restoranlarda çalışan aşçıları kadrosuna aldı, kimisi yıldızlı lokantaların aşçılarını birkaç günlüğüne Türkiye’ye getirdi. Kimisi de bu yazın mönüsünü Michelin yıldızlı aşçıya hazırlattı.
Yurtsan Atakan ve Ali Esad Göksel Barselona yakınlarındaki üç Michelin yıldızlı Can Fabes restoranda Keskinoğlu Yönetim Kurulu Üyesi Keskin Keskinoğlu ve Ravika Satış ve Pazarlama Koordinatörü Savaş Özaltun’la bilişim teknolojilerinin zeytinyağı ve tavuk üretimine katkılarını konuştu.
Arkestra’nın şef sahibi Cenk Debensason restoranın girişindeki alanı kapatıp keyfine göre bir şık bistro açtı. Gelenler çoğunlukla arkadaş grupları. Özel partiler düzenleyenler de çok oluyormuş. Yemeklerin de çoğu ortaya söylemelik, paylaşımlık tabaklar.
#Arkestra3 yıldızlı İtalyan Dal Pescatore gibi lokantalar trend dışı mükemmelliyetçilik peşinde. Aynı yemeği 30 sene yapabiliyor ve sadece minik detaylarla oynuyorlar. Örneğin ‘tortelli di zucca’. Bu kadar basit gözüken bir hamurişi nasıl baş döndürücü bir başyapıta dönüşür?
#Dal PescatoreBuğra Özdemir, Danimarka’da aldığı eğitimin ve yaptığı araştırmaların sonucunda ülkemizde sürdürülebilirlik kavramının altını dolduran en önemli şeflerden biri. Üstelik henüz 29 yaşında. Çoğumuza örnek olacak mutfak öğretileriniyse Silivri’deki The Barn’da hayata geçiriyor.
#Buğra ÖzdemirMasterChef Kerem Bilginer kimdir, izleyenler tarafından merak konusu oldu. Heyecanına hız kesmeden devam eden MasterChef Türkiye'de bu hafta kırmızı takım kaptanı Kerem Bilginer seçildi. Bu sezonun iddialı isimlerinden olan MasterChef Kerem'in hayatı kaptan olmasıyla dikkat çekti. Yıldız Teknik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği'nde lisans eğitimini tamamlayan Kerem, yıldır şef olarak çalışıyor. Michelin Yıldızı'na sahip bir restoranda çalışarak kariyerinde önemli başarı yakalayan yarışmacı şeflerden tam not alıyor. Peki, MasterChef Kerem kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte, MasterChef Türkiye yarışmacısı Kerem Bilginer'in biyografisi ve hayatı.
#Masterchef Kerem KimdirÜlkemizdeki tüm fine dining (üst düzey mutfak) şefleri ona saygı ve hatta daha ötesinde hayranlık duyuyorlar. Çoğunun da yolu bir şekilde onun mutfağından geçmiş. Bu yaz yeni açtığı Ayla by Aret Sahakyan ile Bodrum’un uluslararası gastronomi destinasyonu olma yolculuğuna büyük katkısı olan Aret Şef’i gelin daha yakından tanıyalım..
#Ebru Erke