Kral aşçıyı ödüllendirdi

Güncelleme Tarihi:

Kral aşçıyı ödüllendirdi
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2004 00:00

Tüm dünyada Fransız mutfağının çok gözde olmasını hatta zarif ve zevkli yemekler olarak tanımlanmasının elbette çok geçerli nedenleri vardır.Ancak bunlardan birisi gerçekten anlamaya değer. Tarihte bir kral tarafından bir aşçıya sunulan onur ödülü ilk defa Kral 14. Louis tarafından verilmiştir. Daha sonrasında bu gelenek olmuş ve böylece Fransa’da yemek pişirme eylemi bir sanat dalı olarak görülmüştür. Michelin yıldız rehberi uygulaması da bu geleneğin devamı olsa gerek. İnce NoktalarHamur yaparken kullandığımız mayanın geçmişi 5000 yıl önceye dayanır. 1860 Louis Pasteur’dan sonra dünyaya yayılmış. Maya mantar ailesinden çok küçük canlı bir hücre. Tere çorbasıTerenin saplarını ayıklayıp, yıkadıktan sonra 3 bardak su ilavesiyle 7-8 dakika haşlayın.Soğuyunca el blenderiyle veya mutfak robotuyla püre haline getirin. Tencereye yağı koyun. Unu ekleyip, sararıncaya kadar kavurun. Tereli suyu yavaş yavaş ve karıştırarak ekleyin. Sütü de ilave edin. Sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Not: Çorbayı lezzetlendirmek içir sütle beraber bir su bardağı hazır çiğ krema veya bir adet tavuk bulyon ilave edebilirsiniz. Servis yaparken, kırmızı pul biber serpiştirebilirsiniz. 6 kişilikHazırlama süresi: 25 dakikaPişirme süresi: 25 dakikaMalzeme listesi1 demet tere (roka da kullanabilirsiniz)1 yemek kaşığı tereyağı2 yemek kaşığı un3 su bardağı süt1 su bardağı hazır çiğ 1 çay kaşığı tuz1 çay kaşığı karabiber1 çay kaşığı kırmızı pul biberAcemi kekiYapılışı:Portakalları kabuğu ile birlikte ince ince doğrayın, 1 su bardağı su ilavesiyle kısık ateşte kabukları yumuşayana kadar pişirin. Limon suyu ile şekeri ekleyip, 15 dakika pişirin.Hamuru için: margarin ile şekeri karıştırın. Yoğurt, kabartma tozu ve unu ekleyip yoğurun, 20 dakika bekletin. Tart kalıbını yağlayın hamuru ikiye bölün.Birinci parçayı kalıbını içine kenarlarını yükselterek yayın, üzerine soğumuş portakalı yerleştirip, kalan hamuru kalıbın büyüklüğünde açarak en üste yayın. Bıçakla hamurun üzerini birkaç yerinden delin ki içi sulanmasın. 175 derecelik fırında 30 dakika pişirip dondurma ile birlikte servis yapın.8 kişilikHazırlama süresi: 50 dakikaPişirme süresi: 30 dakikaMalzeme listesi125 gr margarin2 yemek kaşığı yoğurt3 yemek kaşığı toz şeker1 paket kabartma tozu12 yemek kaşığı unİçi için3 adet portakal1 su bardağı toz şeker1 adet limon suyuVejeteryen ayvalı pazıYapılışı:Pazıları ayıklayın, bol suda yıkayıp doğrayın. Ayvaları soyun, küp şeklinde doğrayıp kararmaması için limonlu suda bekletin. Yemeklik doğradığınız soğanları sıvı yağda kavurun. Pazıları ve ayvaları ekleyin, suyunu bırakıp çekene kadar karıştırarak kavurun ve 4- 5 dakika daha pişirin. Üstüne sarımsaklı yoğurt dökün. Tereyağında kızdırılmış pul biberle süsleyip, servis yapın.6 kişilikHazırlama süresi: 15 dakikaPişirme süresi: 15 dakikaMalzeme Listesi2 adet ayva1 demet pazı2 adet kuru soğan3 yemek kaşığı sıvı yağTuz KarabiberÜzeri için1 kase yoğurt3 diş sarımsak (ezilmiş)1 yemek kaşığı tereyağı1 tatlı kaşığı pul biber
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!