Tüm dünyada Fransız mutfağının çok gözde olmasını hatta zarif ve zevkli yemekler olarak tanımlanmasının elbette çok geçerli nedenleri vardır.
Ancak bunlardan birisi gerçekten anlamaya değer. Tarihte bir kral tarafından bir aşçıya sunulan onur ödülü ilk defa Kral 14. Louis tarafından verilmiştir. Daha sonrasında bu gelenek olmuş ve böylece Fransa’da yemek pişirme eylemi bir sanat dalı olarak görülmüştür. Michelin yıldız rehberi uygulaması da bu geleneğin devamı olsa gerek.
İnce Noktalar
Hamur yaparken kullandığımız mayanın geçmişi 5000 yıl önceye dayanır. 1860 Louis Pasteur’dan sonra dünyaya yayılmış. Maya mantar ailesinden çok küçük canlı bir hücre.
Tere çorbası
Terenin saplarını ayıklayıp, yıkadıktan sonra 3 bardak su ilavesiyle 7-8 dakika haşlayın.
Soğuyunca el blenderiyle veya mutfak robotuyla püre haline getirin.
Tencereye yağı koyun. Unu ekleyip, sararıncaya kadar kavurun. Tereli suyu yavaş yavaş ve karıştırarak ekleyin. Sütü de ilave edin. Sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin.
Not: Çorbayı lezzetlendirmek içir sütle beraber bir su bardağı hazır çiğ krema veya bir adet tavuk bulyon ilave edebilirsiniz. Servis yaparken, kırmızı pul biber serpiştirebilirsiniz.
6 kişilik Hazırlama süresi: 25 dakika Pişirme süresi: 25 dakika Malzeme listesi
1 demet tere (roka da kullanabilirsiniz) 1 yemek kaşığı tereyağı 2 yemek kaşığı un 3 su bardağı süt 1 su bardağı hazır çiğ 1 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Acemi keki
Yapılışı:
Portakalları kabuğu ile birlikte ince ince doğrayın, 1 su bardağı su ilavesiyle kısık ateşte kabukları yumuşayana kadar pişirin. Limon suyu ile şekeri ekleyip, 15 dakika pişirin.
Hamuru için: margarin ile şekeri karıştırın. Yoğurt, kabartma tozu ve unu ekleyip yoğurun, 20 dakika bekletin. Tart kalıbını yağlayın hamuru ikiye bölün.
Birinci parçayı kalıbını içine kenarlarını yükselterek yayın, üzerine soğumuş portakalı yerleştirip, kalan hamuru kalıbın büyüklüğünde açarak en üste yayın. Bıçakla hamurun üzerini birkaç yerinden delin ki içi sulanmasın. 175 derecelik fırında 30 dakika pişirip dondurma ile birlikte servis yapın.
8 kişilik Hazırlama süresi: 50 dakika Pişirme süresi: 30 dakika
Malzeme listesi
125 gr margarin 2 yemek kaşığı yoğurt 3 yemek kaşığı toz şeker 1 paket kabartma tozu 12 yemek kaşığı un İçi için
3 adet portakal 1 su bardağı toz şeker 1 adet limon suyu
Vejeteryen ayvalı pazı
Yapılışı:
Pazıları ayıklayın, bol suda yıkayıp doğrayın.
Ayvaları soyun, küp şeklinde doğrayıp kararmaması için limonlu suda bekletin. Yemeklik doğradığınız soğanları sıvı yağda kavurun. Pazıları ve ayvaları ekleyin, suyunu bırakıp çekene kadar karıştırarak kavurun ve 4- 5 dakika daha pişirin. Üstüne sarımsaklı yoğurt dökün.
Tereyağında kızdırılmış pul biberle süsleyip, servis yapın.
6 kişilik Hazırlama süresi: 15 dakika Pişirme süresi: 15 dakika Malzeme Listesi
2 adet ayva 1 demet pazı 2 adet kuru soğan 3 yemek kaşığı sıvı yağ Tuz Karabiber
Üzeri için
1 kase yoğurt 3 diş sarımsak (ezilmiş) 1 yemek kaşığı tereyağı 1 tatlı kaşığı pul biber