Mayalar haberleri sayfasında Mayalar hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 327 Mayalar haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Şimdilerde tüm Dünya’nın konuştuğu Mayalar, birkaç ay öncesine kadar kimsenin adını bile duymadığı bir topluluktu. Peki, ne oldu da hepimiz birden Mayalar’a bu kadar ilgi duyar olduk? Sizin için araştırdığım bu topluluğun, şu an inanın kendilerinden bile haberi yok...
#Kimdir Bu Mayalar?Boza Osmanlı’dan günümüze kış aylarının vazgeçilmez içeceğidir. Özellikle geceleri tüketilmesi bir nevi gelenek haline gelen boza, fermente bir içecek olduğundan oldukça da faydalıdır. Koronavirüs pandemisi nedeniyle bağışıklık dostu fermente içeceklere ilginin de artmasıyla daha da popüler bir hale gelen boza evde de yapılabilir. Sizin için evde boza yaparken dikkat etmeniz gereken püf noktalarını araştırdık ve bir boza tarifi hazırladık. Afiyet olsun…
#Boza Nasıl YapılırMikrobiyomlar, cilt sağlığı da dahil olmak üzere genel sağlığımız üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Cilt mikrobiyomu, cildimizdeki bakteri, mantar ve diğer mikroorganizmalardan oluşan bir ekosistemdir ve cilt sağlığı üzerinde önemli bir rol oynar.
#Cilt BakımıTıp literatüründe 'Auto-Brewery Sendromu' olarak bilinen hastalıkta 'içmeden sarhoş olmak' dediğimiz durum yaşanıyor... Karbonhidrat ve şekerli gıdanın vücutta alkole dönüşmesine neden olan bu vaka Türkiye’de ilk defa Giresun’da görüldü. Tükettiği karbonhidrat ve şekerli gıdalardan sonra "İçmeden sarhoş olmak" deyimini hayatında yaşayan ve sarhoş gibi gezen ancak kendisi bunun farkında olmayan hasta, tedavisinin ardından yeni bir hayata başlıyor. Belirtilerin 3 yıl önce başladığını söyleyen hasta Verda Güniz Atış Azrak (58), "Yaşadığım durumu ben değil çevremdekiler fark ediyordu. Düşünüyorsunuz, çarpıyorsunuz yüzünüz, kafanız yaralanıyor, hatta dikiş atılıyor ama bunun nasıl olduğunu hatırlamıyorsunuz." ifadelerini kullandı.
#GiresunYarın Anneler Günü... Keşke onlardan daha çok şey öğrenebilsek... Benim canım anneannem hepimizden önce uyanır, pişi hamurunu mayalar, çayı demlerdi. Babaannemin sofrasındaki tatlar, dolgun, bol yağlı ve salçalı olurdu. Annemin yaptığı içi hurma ezmeli mamulüyse, benim diyen pastane ustası bile zor yapar...
#Anneler Günüİngiltere’de yer alan Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), salgın hastalıklara hazırlıksız yakalanmamak için dünyadaki salgın tehditlerini sürekli olarak izliyor. Koronavirüs dışında en tehlikeli salgın hastalıklar arasında listenin başında Ebola ve Nipah başı çekiyor olsa da bulaşıcı hastalık uzmanları, küresel ısınma arttıkça bazı ‘mantarların’ daha yüksek sıcaklıklara dayanacak şekilde adapte olacağını öne sürüyor. Peki bir sonraki tehdit, virüslerden sonra mantarlar mı? Mercek altına aldık…
#MantarYeni yıl akşamının planlarını yapmaya başladığımız bugünlerde kutlamaların vazgeçilmez mutluluğu pastalar akla ilk gelen tatlı seçeneklerinden... Üstelik evde kendi rüya pastamızı hazırlamak kolay. Bitki bazlı, vegan, glütensiz ve şekersiz malzemelerdentüm ekipmana, ihtiyacımız olan hemen her şeyi Metro Türkiye’de bulmak mümkün.
#Yeni YılKefir sağlığa faydalı olsa da tüketmemesi gereken kişiler de vardır. Laktozlu bir içecek olmasından dolayı laktoz intoleransı olan kişilere kefir içmeleri önerilmez. Bununla beraber midesi çok dolu olan kişilerin de kefir tüketmemeleri gerekir. Bu nedenle kefirin herhangi bir öğünün üzerine değil ayrı bir öğün olarak önerilmesi gerekir. Kefiri kimlerin içemeyeceği ve zararları hakkında ayrıntıları derledik.
#Kefiri Kimler İçemezCOVID-19 vakalarının yeniden arttığı bugünlerde çocuklarımızın sağlığını korumaya dikkat etmeliyiz. Vitamin ve mineralleri mümkün olduğunca doğal kaynaklarından temin etmeye çalışmak, takviye gereken durumlardaysa doktor ya da eczacı önerisine başvurmak çok önemli.
#COVID-19Mide için iyi gelen çorbaların başında mercimek gelmektedir. Ayrıca sebze çorbalarının da iyi geldiği bilinmektedir. Mideye iyi gelen yemekler grubunda ise patates ve ıspanak yemekleri doğru tercih olmaktadır. Sindirimi daha kolay olan haşlama tavuk ve et yemekleri, brokoli ve patates püresi, közleme patlıcan mideye iyi gelen yemeklerden bazılarıdır. Mide dostu daha fazla yiyecek, çorba ve yemek çeşitlerini ayrıntıları ile derledik.
#MideGenellikle saç derisinde ortaya çıkar diye bildiğimiz kepek, kaşlar için de bir sorun. Özellikle yaz aylarında daha sık yaşanan bu durum; kaşıntı, kızarıklık ve pul pul dökülmelerle kişiye rahatsızlık veren ve görünümü olumsuz etkileyen bir sorun halini alıyor. Peki kaşlarda kepek neden oluşuyor? Ne gibi zararlara neden oluyor ve nasıl önlem almak gerekiyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkLeziz bir yoğurt yapmanın pek çok püf noktası var. İyi bir süt bulmak, doğru sıcaklığı ayarlamak şart. Maya konusu da önemli. Yenebilir çiçeklerden de maya yapılabildiğini biliyor muydunuz? Ağaçlar çiçeklenmişken yaban mayası yapmanın bence tam zamanı.
#YogurtBizans Oyunları filmi bir kez daha televizyon ekranlarında izleyicisiyle buluşuyor. Gani Müjde'nin yönetmen koltuğunda oturduğu Bizans Oyunları oyuncuları ve konusu ile izleyiciden tam not almıştı. 2016 yapımı olan Bizans Oyunları hakkında bilgiler haberimizde...
#Bizans OyunlarıEvcil hayvanlarımızın mama kâselerinin rutin temizliği sandığımızdan çok daha önemli. Kâseler sık temizlenmediğinde hem bizim sağlığımız hem de onların sağlığı tehlikede! İşte evimizdeki tehlikeyi gözler önüne seren araştırmanın sonuçları…
#Köpek MamasıVajina sağlığı kadınlar için oldukça hassas bir konudur. Bu nedenle hijyen açısından dikkat edilmesi gerekenlerin yanında, vajinal sağlık için yiyecekler ve içeceklere de bir o kadar dikkat edilmesi gerekir. Peki, vajina sağlığı için ne yapmalı? İşte, vajinal sağlık için en iyi ve en kötü gıdalar...
#Vajinal SağlıkMaya Uygarlığı, Kolomb öncesinde olan Amerika uygarlıklarından biri olarak bilinir. Çok uzun yıllar boyunca hatta binlerce yıl Mezoamerika'da hükmünü sürdürmeye devam etmiştir. Meksika'nın güneydoğusunda da beş tane devlet kurmuştur. Yaşadıkları tarih boyunca lehçe üremiş ve bunlardan bazıları hala günümüzde konuşulmaktadır. Bu uygarlığın yükselişe geçtiği tarih ise MÖ yıllarında olmuştur. MS. Yüzyıl içerisinde altın çağına adım atan bir uygarlıktır. MS yıllarında sona erme zamanı başlamıştır. Yok olduğu yani sona erdiği bilinen bir uygarlık olsa da Mayalar ortadan kalkmamıştır. Hala pek çok ülkede Maya dilinden bazıları konuşulur. Peki Maya Medeniyeti nerede kuruldu? Özellikleri nelerdir? Maya Medeniyeti neden yok oldu tüm detayları ile derledik.
#Maya Medeniyeti Nerede Kurulmuştur?Badem unu, hurma dolgusu, agave şurubu, Hindistan cevizi sütü… Artık sadece glütensiz, vegan, laktozsuz gibi beslenme hassasiyetleri olanlar değil, sağlığını ve gezegenini düşünen pek çok kişi tüketim alışkanlıklarını değiştiriyor. Pastacılık sektörü de bu durumdan nasibini alıyor. Alternatif malzemelerle hazırlanan, sağlıklı ama bir o kadar lezzetli pastaların devri çoktan başladı…
#Sağlıklı PastaÇevirmen, tiyatro eleştirmeni ve editör Seçkin Selvi’nin yakın Türkiye tarihiyle harmanlanmış hayatını anlatan bir kitap hazırladı Zeynep Miraç. Adı, ‘Seçkin-Ödünsüz bir yaşam’. Kitabının arka kapağında şöyle tanıtılıyor Selvi: “Yüzyıllık Yalnızlık gibi bir başyapıtı, bir başka çevirisi nedeniyle Sağmalcılar Cezaevinde yatarken, koğuşun keşmekeşi içinde, aklı dışarıdaki çocuklarındayken Türkçe’ye kazandırmış bir kadın...
#Seçkin SelviGece gökyüzünde görülebilen milyarlarca gök cismi varken, bazıları diğerlerinden daha iyi biliniyor. Bunların çoğu çıplak gözle görülebilen ve diğer yıldız nesnelerine kıyasla çok parlak yıldızlardır. Bu nedenle en çok bilinen yıldızlar da onlardır. İşte, yıldız isimlerine ait detayları derledik.