Almanya’da 26 Eylül 2021 tarihinde yapılan genel seçimlerde Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 25.7, muhafazakâr Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU) yüzde 24.1, Yeşiller yüzde 14.8, liberal Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 11.5, sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) yüzde 10.3 oy aldı. Sol Parti yüzde 4.9’da kaldığı halde 3 seçim bölgesinde adayları en fazla oy aldığı için yüzde 5 barajına takılmayıp Federal Meclis’e girdi.
#AlmanyaAlmanya’da muhafazakâr kanatta Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ile ‘kardeş parti’ olarak bilinen Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU), sol kanatta da Sosyal Demokrat Parti (SPD), yıllarca en güven duyulan partilerdi. Nitekim 23 Mayıs 1949 tarihinde anayasanın kabulüyle resmen kurulan Almanya Federal Cumhuriyeti’nde 1949-1969 yıllarında CDU/CSU, ağırlıklı olarak Hür Demokrat Parti (FDP) ile ortaklık ederek iktidarda kaldı.
#AlmanyaKısa bir süre önce Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier tarafından ‘Almanya Federal Cumhuriyeti Liyakat Nişanı Büyük Haç’ ile ödüllendirilen, geçen ay da Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin en yüksek liyakat nişanını alan Merkel, Almanya’nın eski Başbakanı Angela Merkel, Bavyera’nın ikinci en yüksek liyakat nişanı ile ödüllendirildi.
#AlmanyaAlmanya deyince akla, çok gelişmiş zengin bir sanayi ülkesi gelir. Almanya deyince akla, demokratik bir hukuk devleti gelir. Almanya deyince akla, Johann Wolfgang von Goethe, Thomas Mann, August Bebel, Heinrich Heine, Friedrich Nietzsche, Franz Kafka, Bertolt Brecht, Heinrich Böll, Günter Grass gibi dünya genelinde tanınan yazarlar gelir.
#AlmanyaAlmanya’da 8 Aralık 2021 tarihinde göreve başlayan Sosyal Demokrat Partili (SPD) Başbakan Olaf Scholz’la ilgili yazılıp çizilenlere, yapılan yorumlara bakıyorum. Tam kapkara bir tablo ortaya çıkıyor. Ses çıkarmamakla, karar vermekte zorlanmakla, seçim öncesi verilen vaatleri yerine getirmek için çaba göstermemekle suçlanıyor. Yapılan kamuoyu yoklamaları da öyle...
#Konrad AdenauerHıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Almanya’nın köklü partilerinden biridir. CDU’nun temelleri İkinci Dünya Savaşı biter bitmez 1945 yılında atıldı. İlk kongresi 1950 yılında yapılarak başına Almanya’nın ilk Başbakanı olan Konrad Adenauer getirildi. Adenauer, 1950-1966 yıllarında CDU Genel Başkanlığı yaptı.Ludwig Erhard (1966-1967), Kurt Georg Kiesinger (1967-1971), Rainer Barzel (1971-1973), Helmut Kohl (1973-1998), Wolfgang Schaeuble (1998-2000), Angela Merkel (2000-2018), Annegret Kramp-Karrenbauer (2018-2021), Armin Laschet (2021-Ocak 2022) yıllarında CDU Genel Başkanı olarak görev yaptı.
#AlmanyaAlmanya’ya çalışmaya geldiklerinde bir traktör ya da bir ev parası biriktirip Türkiye’ye dönmeyi düşünen ‘Gastarbeiter’ (misafir işçi) çocukları ve torunları, artık ‘buralı’ oldu. Şu an Almanya’da yaşayan yaklaşık 3 milyon Türk ve Türkiye kökenlinin neredeyse yarıdan fazlası, Alman vatandaşlığını da aldı.
#AlmanyaAlmanya’da 24 Eylül 2017 tarihinde yapılan genel seçimlerde Hıristiyan Demokrat Birlik Parti (CDU) yüzde 26.8, ‘kardeş parti’ Hıristiyan Sosyal Birlik Parti (CSU) yüzde 6.2, Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 20.5, Almanya için Alternatif (AfD) yüzde 12.6, Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 10.7, Sol Parti yüzde 9.2 ve Yeşiller yüzde 8.9 oy aldı.
#FDPAlmanya’da genel seçimler gelecek yıl muhtemelen eylül ayında yapılacak. Nitekim Hıristiyan Sosyal Birlik Partili (CSU) Federal İçişleri, İmar ve Yurt Bakanı Horst Seehofer, seçimlerin 26 Eylül 2021’de yapılmasını önerdi. Bu konuda son kararı Alman Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier verecek. Ancak daha şimdiden ön hazırlıklar başladı.
#Kurt-Georg KiesingerAlmanya’da genel seçimler muhtemelen gelecek yıl eylül ayında yapılacak. Böyle olduğu halde hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD), daha şimdiden başbakan adayı aramaya başladı. Hükümetin büyük kanadı Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik (CDU/CSU) de öyle.
#SPDAlmanya’nın, Nürnberg kenti yakınlarındaki Fürth Belediye Meclisi Üyesi SPD’li Ayhan Yeşil ve önümüzdeki seçimlerde meclis üyeliği adaylığı bulunan Uğur Pehlivan’ın ‘Konuk İşçiler Anıtı’ teklifi, belediyede oy birliğiyle kabul edildi. ‘Teşekkür’ anıtının Fürth’ün merkezinde bir yere kurulması kararlaştırıldı.
#Misafir İşçilerAlmanya’da Hıristiyan Demokrat/Hristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) oluşturduğu büyük koalisyonun 2021 yılında bitecek bu yasama döneminin sonuna kadar devam ettirilip ettirilmemesi tartışmaları sürerken, şimdi de kabinenin gençleştirmesi kavgası başladı. Hem de tam bir ‘politikada nesiller kavgası’...
#Almanya’Da Hıristiyan Demokrat/Hristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU)Başbakan Angela Merkel, bu yasama döneminin sonuna kadar görevde kalacağını ve 2021 yılında yapılacak genel seçimlerde -şayet koalisyon daha önce çökmezse- yeniden aday olmayacağını çoktan ilan ederken, Almanya’da ‘kardeş partiler’ olarak bilinen Hıristiyan Demokrat Birlik Parti’si (CDU) ile Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi’nde (CSU) son dönemlerde başbakan adayı arayışı başladı. Hem de seçimlere daha iki yılı aşkın süre olmasına rağmen.
#Annegret Kramp-KarrenbauerAlmanya Federal Cumhuriyeti’nin 70 yıllık tarihinde şimdiye kadar 8 başbakan görev yaptı. Konrad Adenauer (1949-1963), Ludwig Erhard (1963-1966), Kurt Georg Kiesinger (1966-1969), Willy Brandt (1969-1974), Helmut Schmidt (1974-1982), Helmut Kohl (1982-1998), Gerhard Schröder (1998-2005). Şu andaki Başbakan Angela Merkel de 2005 yılından beri bu görevi sürdürmektedir.
#Brandt Schmidt SchröderAlmanya Başbakanı Angela Merkel, içten gelen tepkilerin artması üzerine 2000 yılından beri sürdürdüğü Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi’nin (CDU) genel başkanlığını geçen yıl aralık ayında bıraktı. Daha doğrusu bırakmak zorunda kaldı. Ancak başbakanlık görevini, 2021 yılında bitecek bu yasama döneminin sonuna kadar sürdüreceğini de ilan etti.
#Angela Merkel