Güncelleme Tarihi:
BERLİN’in Tiergarten kesimindeki Meksika Büyükelçiliği’nde açılan sergide, farklı ülkelerden göç ederek Almanya’yı vatan edinen Shahla Aghapour, Andrea Agraz Rodriguez, Kseniia Antipina, Ilinca Barbato, Clare Celeste, Emilia Kuczkowska, Olena Lazutkina, Daniela Lella, Marera, Nicole Marra, Fernanda Porto, Morana Pribetic, Renata Salas Rosas, Laura Soria gibi göçmen kökenli sanatçıların eserleri yer aldı. ‘Görünebilir Olmak-Göç, Kadınlar ve Sanatsal Kimlikler’ başlıklı sergiye ev sahipliği yapan Meksika’nın Berlin Büyükelçisi Francisco Quiroga, bir göç ülkesi olan Meksika’nın diplomatik temsilciliğinde böyle bir serginin açılmasından memnuniyet duyduğunu söyledi.
GÖÇMENLER BU TOPLUMUN BİR PARÇASI
I.S.I. Derneği yöneticilerinden İran kökenli Shahla Payam, göçmen kökenli kadınlara şu andakilere olduğu gibi gelecekteki göçmen kökenli nesillere de önemli görevler düştüğünün altını çizdi. Sanatın ve sergilenen renkli eserlerin bu ülkenin ve toplumunun çok renkliliğinin simgesi olduğunu vurgulayan Payam, kadınlı-erkekli, büyüklü-küçüklü göçmen kökenlilerin bu toplumun bir parçası olduğunu söyledi. Payam, aşırı sağcıların yaptıkları gizli toplantılarda göçmen kökenlileri sınır dışı etme planlarını kınarken, milyonlarca insanın aşırı sağa karşı sokaklara dökülmesinin demokrasi açısından sevindirici olduğunun altını çizdi. 1949-1963 yıllarında Federal Ekonomi Bakanı, 1963-1966 yıllarında da Almanya Başbakanı olan görev yapan ve ‘ekonomik mucizenin mimarı’ olarak bilinen Ludwig Erhard adına kurulan ve sergiye tam destek veren Ludwig Erhard Forum sorumlularından Prof. Stevan Kolev de bir selamlama konuşması yaptı.
GÖÇMEN KÖKENLİ KADINLARI YÖNLENDİRME
I.S.I Derneği, göçmen kökenli kadınları kendi işletmelerini, kendi şirketlerini kurmaya yönlendirme, bağımsız hale gelebilmeleri için onlara yol gösterme hedefiyle 30 yılı aşkın süre önce kuruldu. Derneğin kurucularından olan ve 1968 yılından beri Berlin’de yaşayan Meksika-Amerika kökenli Dr. Czarina Wilpert, Berlin Teknik Üniversitesi’nde yıllar önce UNESCO ile birlikte ‘göç’ konulu bir konferans düzenlendiğini ve o konferansa Fransa’da, İngiltere’de göçmen kökenli kadınların kendi iş yerlerini kurmaya başladıklarının dillendirilmesi üzerine, konferansa katılan Türkiye kökenli iki bilim kadınının “Bizim annelerimiz de, bizim kadınlarımız da çok yetenekli. Onları yönlendirelim” demeleri üzerine 1988 yılında bir araya geldiklerini ve uzun süren hazırlıklardan sonra 1990 yılında I.S.I’yi kurarak bir yıl sonra faaliyete geçtiklerini de söyledi.
‘İLK ULUSLARARASI KADIN DERNEĞİNİ KURDUK’
O dönemlerde Türkiye kökenli birçok kadının sanayi kuruluşlarında, fabrikalarda işçi olarak çalıştıklarını hatırlatan Czarina Wilpert, “Berlin’de o zamanlar ulusal kadın dernekleri vardı. Ama biz uluslararası ilk kadın derneğini kurduk Berlin’de. Berlin Kadınlar Senatörü de bize çok yardımcı oldu” dedi. “Göçmen kökenli kadınlardan göçmen kökenli kadınlar için” sloganıyla göçmen kökenli kadınlara kendi iş yerlerini kurmaları için yol göstermeyi ve onları yönlendirmeyi sürdürdüklerini belirtirken, bundan gurur duyduklarını da vurguladı. Aralarında Türkiye kökenli iş kadını Edalet Karnazt gibi kendilerine destek veren Türkiye kökenli kadınların bulunduğunu ve bunun sevindirici olduğunu da söyledi. Wilpert, kuruluşundan bu yana I.S.I’nin Berlin’de 1500’ün üzerine göçmen kökenli kadını yönlendirerek yol gösterdiği ve Avrupa Sosyal Fonu çerçevesinde destek vererek kendi iş yerlerini kurmalarına öncülük ettiğini belirtti.