Aahh ah… Eskiden en şık kıyafetlerimizi giyer inerdik Beyoğlu’na. Tabir de tam buydu; ‘Beyoğlu’na inmek’. Artık ne en şık kıyafetimizi giyiyoruz ne de Beyoğlu’na iniyoruz. Çünkü bir bir kapandı mekânlarımız. Lebon Pastanesi vardı, kapandı. Markiz Pastanesi, Pandora Kitabevi kapandı. Son olarak Gezi Pastanesi kapattı kapılarını. Ama biraz sert bir şekilde. Bizi; müşterileri azarlayarak elveda dediler.
#ORKUN ÜNKimi Cumhuriyetimizle yaşıt, kimiyse bir semtle özdeşleşecek kadar köklü... Pek çoğunun önünden geçmişliğimiz, bir tatlısını yemişliğimiz ya da hikâyesini dinlemişliğimiz mutlaka var. Geçmişten bugüne hem kendilerine has lezzetleri hem de kent hafızasında edindikleri kalıcı yerle öne çıkan pastanelerimizin en iyilerini jürimize sorduk.
#TatlıKuruluşu 19. yüzyılın başlarına dayanan İstiklal Caddesi'ndeki Lebon Pastanesi de kapanıyor. Açıldığı günden bu yana Beyoğlu'nun farklı noktalarında hizmet veren pastane şimdi de 36 yıldır bulunduğu dükkânda ticari hayatını sonlandırıyor. Sebebi ise oldukça üzücü. İşte lezzeti Osmanlı Sarayı'na uzanan, Atatürk'ün de uğrak yeri olan pastanenin öyküsü...
#İstiklal CaddesiBir zamanlar, şık hanımefendi ve beyefendilerin, ünlü sanatçı ve fikir adamlarının uğrak yeriydi. Avedis Çakır'ın Fransa'dan getirdiği çikolata fırınıyla ünlenen Markiz, 1980 yılında tarih olmuşken yeniden canlandı. Nişantaşı'ndaki 'Buz Bar' ile adını duyuran Ender Sanal ve Lal Feray ikilisi pastanenin işletmesini aldı. Markiz'le birlikte Aynalı Çarşı da yeniden doğdu. Pasaj lüks mağazalar, bar ve restoranlarla şenlendi.
#RestoranGeçen hafta sonu Viyana’ya dört günlük kısa fakat keyifli bir seyahat yaptık. Birçok kez gittiğimiz ve çok sevdiğimiz kentte bu sefer kültür kurumlarından gastronomiye tarihi mekanları tercih ettik. İçimize sindire sindire sokakları dolaştık, nehir ve kanallar boyunca yürüdük.
#Müge Akgünİstanbul’un, ünü sınırları aşan tarihi semti Pera'daki 25 binaya ait 25 hikâye “Bir Pera Masalı” adıyla tek kitapta toplandı. Taksim Cumhuriyet Anıtı’ndan Ağa Camii’ne, Said Naum Paşa Konağı’ndan Çiçek Pasajına, Londra Oteli’nden Narmanlı Han’a ve İngiliz Karakolu’ndan Hamursuz Ekmek Fırını’na bir zamanlar “Grand Rue de Pera” ve “Cadde-i Kebir” olarak anılan İstiklal Caddesi üzerindeki mekânlara ait hikâyelere yer verilen kitap, Destek Yayınları tarafından yayımlandı.
#PeraEski yaz eğlencelerinin içinde tuluat tiyatrolarının ayrı bir yeri vardı. Kimleri seyrettim buralarda? Başta İsmail Dümbüllü’yü. Pişekâr Tevfik vardı, ‘Karagöz ile Hacivat’ gibi, Dümbüllü her söyleneni yanlış anlardı. İkinci tuluat kumpanyası da Şevki Şakrak’tı.
#Tuluat KumpanyalarıMimar Turan Akıncı, dört yıl boyunca Beyoğlu mimarisinin ve burada iz bırakmış ailelerin izini sürdü. 1831-1923 yılları arasında inşa edilmiş sefaret saraylarından mağaza ve yeme-içme mekânlarına kadar caddenin tüm ayrıntıları, Akıncı’nın ‘Beyoğlu’ adlı kitabında. Yazarın devam niteliğindeki ‘Cumhuriyet’te Beyoğlu’ kitabı ise yıl bitmeden raflarda olacak.
#Cumhuriyet’Te BeyoğluTarihi İnci Pastanesi’nin tahliye edilmesiyle birlikte başlayan tartışmalar devam ederken, Ekonomist dergisi Türkiye’nin tarihi pastanelerini araştırdı. Yarım asırdan fazla faaliyet gösteren 150 pastanenin yüzde 70’i İstanbul’da bulunuyor. Sektörün ulaştığı büyüklük ise yaklaşık 20 milyar dolar civarında.
Türbanın üniversiteye bile girdiği 5,5 yıllık AKP iktidarı döneminde Türkiye’nin giderek muhafazkarlaştığı söyleniyor, peki ’toplumun aynası’ olarak görülen televiyonda durum nasıl, muhafazakar kanallar 5 yıl önceye göre daha mı çok izleniyor, daha mı az?