Uzun süredir beni takip edenlerin aklına gelmiştir ‘Neden bu adam hep İspanya veya Japonya gibi ülkelerin deniz ürünleri lokantalarını ve oralarda yediklerini ballandıra ballandıra anlatıyor’ diye. ‘Bizi beğenmiyor mu’ sorusunu soranlar da vardır. Cevabı belli aslında; biz denizleri tükettik gibi. İstisnalar hariç bu işi onlar kadar da iyi bilmiyoruz. Şimdi o istisnaların birinden bahsedeceğim...
#Deniz ÜrünleriBahar, yani piknik mevsimi geldi. Açık havanın tadını evde özenle hazırladığımız yiyeceklerle dolu bir piknik sepetiyle çıkarmanın keyfi bir başka. Brunette Patisserie’nin kurucu şefi Nur Aktı’dan hem pratik tarifler aldık, hem de sepet hazırlarken dikkat etmemiz gereken detayları dinledik.
#GİZEM DİNÇBAŞBoşnak nüfusunun fazla olduğu Pendik'te, Dzeko heyecanı yaşanıyor. Trendyol Süper Lig’de pazar günü oynanacak Pendikspor-Fenerbahçe maçının yapılacağı stadın çevresinde yoğun olarak yaşayan Bosna-Hersekliler, sarı-lacivertlilerin yıldız futbolcusu, vatandaşları Edin Dzeko'yu ağırlamak istiyor. Mahalle sakinleri, Dzeko'ya geleneksel Boşnak böreklerini ikram edip, kültürlerini yaşatmayı arzu ediyor.
#Fenerbahçe15 Aralık Dünya Çay Günü vesilesiyle dünyanın dört bir yanında içtiğim çayları düşündüm. Kimini bol baharatlı sanıp yanıldım, kiminin çöl çadırında gıda yerine geçtiğini öğrendim, Budist bir rahibenin elinden çay tatmışlığım bile var. İşte yıllar içinde bende yer eden çaylı hatıralar...
#ÇAYKoyun tereyağı ve Konya obruk peyniriyle yapılan Konya yağ somununu düşününce bile ağzım sulanıyor. Balık ekmekteki levrek çok iyi pişirilmiş, altına tarama sürülmüş, sadece dereotu ve kırmızı soğanla lezzetlendirilmiş; küçük ama doğasına aykırı olmayan dokunuşlarla gastronomik açıdan zirveye çıkmış. Tatlılar da çok iyi. Özellikle içi çikolata musla doldurulmuş Kale biberi bir başyapıt. Şef Murat Deniz Temel işini seviyor ve kendini geliştirmeye çalışıyor. Umarım bu yolda devam eder.
#Murat Deniz TemelGeçtiğimiz hafta sonu batıdan doğuya uzanan gastronomik bir tur yapma fırsatım oldu. Önce Ege’nin hatta Türkiye’nin yeme-içme kültüründe her geçen gün çıtasını yükselten kasabası Urla’daydım. Ardından da Güney Doğu Anadolu’nun mutfağıyla, yemekleriyle haklı bir üne sahip kenti Gaziantep’e gittim.
#Müge AkgünReçeli de nefis, hellim ve bebek rokalı salatası da... Dondurması, keki, tartı... Tadına doyum olmaz tatlıların başrolü incir, tavuk ve et yemeklerine de çok yakışıyor. İncir, kırmızı soğan, biberiye ve balsamik sirkeyle pişireceğiniz tavuk but, bugünlerde kuracağınız sofraların yıldızı olacaktır. Zeytinyağı, hardal ve sarımsakla marine edilmiş dana etini soğan ve incirlerle şişe dizip ızgarada pişirmek de şahane sonuç veriyor.
#İncirLübnan’dan Mısır’a tüm Ortadoğu’nun sahip çıkmak istediği, hiçbirinin de bunu ispat edemediği, sevgi arsızı bir lezzet humus! Bizim için sadece bir meze değil, bölge bölge değişen usulleri, eşlikçileri, üzerine gezdirilen yağı ve yapılış ritüeliyle başka türlü bir hikâye... İyi bir humus yapmanın yoluysa iyi malzemeden geçiyor, özellikle de yerli susam oranı yüksek, kaliteli tahinden...
#HumusNohut, tahin ve kimyonun muhteşem uyumu humus, dünyanın dört bir yanında tanınan, kendine sofralarda sık sık yer bulan bir lezzet. Genellikle zeytinyağıyla yapılıp soğuk servis ediliyor. Ama üzerine cızır cızır pul biberli tereyağı gezdirilmiş sıcak versiyonunun seveni de çok... Sadece humus yapan salaş dükkânlarımız bol olsa da modern sunumuyla restoranlarda da karşımıza çıkıyor. Humusun kaliteli malzemeyle ve usulüne uygun yapılmış en iyilerini jürimiz seçti.
#Humusİtalyan lokantası denince gözümüzde hemen pizza ve makarna beliriyor ama et ve balık çeşitleriyle iddialı bir ana yemek menüsü de onların vazgeçilmezi. Kanyon AVM’deki Ristorante Gina, bu konuda sınıfta kalmıyor. Mekâna öğle saatleri tatlı molası için de uğranır. Mango ve limonotu sosuyla gelen mascarpone terin, hafifliğiyle uçuran, kestane klasiği ‘mont blanc’sa uzun bir süre tatlıya doyuran lezzetli seçenekler...
#Ristorante Gina“Güzel bir dünyada yaşamak istiyorsanız siz de öyle bir meyhane bulunuz” demiş ünlü şair Orhan Veli, ‘Hoşgör Köftecisi’ adlı eserinde. “Size bu yazımda 3 masalı bir balıkçı meyhanesinde gördüğüm bir dünyadan bahsedeceğim” diye başladığı yazısını da şöyle tamamlamış: “Orada 3-4 saat kaldım. Ben dükkandan oldum ama, dükkan benden olmadı. O güzel havanın tam manasıyla içine girebilmek için aynı yere tekrar tekrar gitmek icap etti. Bu 3 masalı meyhanede gördüğüm dünya gerçekten ne güzeldi. Çalışan insanlar, namuslu insanlar, kardeş insanlar...” İşte, Ayvalık’taki ‘Tamam Meyhane’ bu sözün tam karşılığı gibi geliyor bana. Neden mi?
#1Dün akşam hepimiz çok yedik belki ama senenin ilk kahvaltısının yeri de bir başka! Çıkarın dolabınızdaki peynirleri, yumurtayla buluşturun, enfes bir sufle yapın. Yılbaşı gecesinden artakalan hindiniz veya kuru etiniz varsa onunla da enfes bir kruvasan sandviç hazırlayabilirsiniz. Afili bir kahvaltı için işte 4 pratik tarif!
#KahvaltıSevdiklerimizi ağırladığımız davet sofralarına koyduğumuz yemekler kadar onları nasıl sunduğumuz, gözümüzü nasıl doyurduğumuz da önemli. Belki her gün yediğimiz pratik yiyecekleri bile birkaç küçük dokunuşla ziyafet sofrası ikramına dönüştürmek mümkün.
#Metro TürkiyeBeef Wellington aslında bilinen orijinal tarifinde mühürlenmiş bonfile etin, mantarlı iç harç, kaz ciğeri, madeira şarabı ve milföy hamuru ile buluşmasıyla ortaya çıkarılan büyüleyici bir tarif. Bu lezzetin isminin günümüze nereden ulaştığı konusunda çok net bir bilgi yok ne yazık ki. Fakat I. Wellington Dükü Arthur Wellesley’in bu yemeği çok sevdiğine ve bu nedenle yemeğe onun isminin verildiğine dair kulaktan kulağa dolaşan bir efsane bulunuyor. Söylenen o ki Dük Arthur, bu yemeğe bayılıyor, tarifin de özellikle madeira şarabı ile hazırlanmasını istiyormuş. Sanırım hem tadıyla hem görüntüsüyle her damağa hitap edebilecek bu lezzetin adını asillerden aldığını söylememizde bir sakınca yoktur diye düşünüyorum. İsim konusundaki efsane bununla sınırlı kalmıyor tabii ki. Yemeğin tarihini irdeleyen başka kaynaklarda ise tarifin Yeni Zelanda’nın başkenti Wellington’da ortaya çıktığından bahsediliyor. İsim meselesi çok da çözülecek gibi durmadığından bu konudan sıyrılıyor ve yavaşça yemeğimiz hakkındaki ipuçlarıma geçmek istiyorum.
#Beef WellingtonSon yılların gözdesi olmasında güzelliği kadar, lezzetli yemeklerinin de payı var. Kimi yıllara meydan okuyan tarifler, kimiyse yeni dokunuşlarla ortaya çıkmış lezzetler. Bu hafta Bozcaada’nın birbirinden güzel insanları ve onların ellerinde hayat bulan lezzetleri arasında gastronomik bir gezintiye çıkalım.
#Yazarİstanbul’un, yaklaşık 750 bin nüfusuyla Anadolu’daki pek çok kentten büyük ilçesi Pendik’e Balkan mutfağı temsilcileriyle tanışmak için gittim. Kurutulmuş etin, cevapi köftenin, soka ve nicelerinin Türkiye içinde en özgün, leziz halleri için siz de Pendik’e yolunuzu düşürün.
#Boşnak MutfağıRestoranların kapalı olduğu şu günlerde birçoğumuzun aklında tabak tabak mezeler var. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı, ülkemizi tanıtan Go Turkey sitesi de geçen hafta bir meze listesi yayımladı. Biz de jürimize sofralarımızı donatacak bu lezzetleri nereden sipariş edebileceğinizi sorduk...
#MezePandemi nedeniyle bir yıl gibi kısa bir sürede yeme-içme kültürümüzde köklü değişiklikler oldu. Kimi gıdaları hayatımızdan çıkardık, kimilerine ağırlık verdik. Alışverişi internet üzerinden yapmaya başladık. Müdavimi olduğumuz restoranları paket paket eve taşıdık. Peki bundan sonra neler olacak? 2021’de mutfak raflarına neleri ekleyeceğiz, şefler sektörü ayakta tutmak için hangi uygulamalara yönelecek? İşin uzmanlarına sorduk.
#GazetehaberleriKış mevsimi, her zaman olduğu gibi soğuk algınlığını da beraberinde getiriyor. Buna bir de gündemde olan küresel salgın eklenince, bağışıklığı güçlendirmek ayrıca önem taşıyor. Bunun için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri sağlıklı ve doğru beslenmek. Sizin için bağışıklık güçlendirme etkisi olan gıdalarla ara öğünlerde yiyebileceğiniz atıştırmalık fikirleri derledik.
#Bağışıklık SistemiAntipasto, İtalya'nın önemli geleneksel yemeklerinden birisidir. Ülkemizde meze olarak tabir edilen tabaklarla benzerlik gösteren Antipasto, pek çok farklı ürünün bir araya gelmesiyle oluşmaktadır. Antipasto içerisinde turşu, yağ ve sirke de bulunur. İşte, Antipasto hakkında merak edilenler ve yapılışı hakkında bazı bilgiler
#Antipasto