İstanbul’daki küçük Bosna

Pendik’teki Sapan Bağları Mahallesi dükkânları, restoran ve kafeleriyle kendinizi Saraybosna’ya ışınlanmış gibi hissettiriyor. Bu şirin Boşnak mahallesine medeni ve görece ucuz mekânları için gidiyorsunuz ama asla alışveriş etmeden dönemiyorsunuz.

Haberin Devamı

Bosna Cafe, Balkanika Lokantası, Balkan Kuruyemiş, Balkan Şarküteri, Sancak Residence, Sancak Kokoreç, Dirina Restoran, Şanlı Boşnak Börekçisi, Lipa Restoran... Vitrinlerde kuru et, soka (kaymaklı biber), ajvar (közlenmiş patlıcan), Boşnak mantısı... Kapılarda ay-yıldızlar, dükkânlarda Atatürk resimleri... Kahvede satranç oynayanlar... Kadın kadına masalar... Belki de Türkiye’nin en sarışın mahallesi: Pendik, Sapan Bağları.

İstanbul’daki küçük Bosna

Çoğunluğunu 1960’larda Saraybosna’dan gelen göçmenlerin oluşturduğu bu Boşnak mahallesi, adeta İstanbul’daki ‘küçük Bosna’. Bir restoranın girişinde Boşnakça ‘Dobro Dosli’ yazıyor; yani ‘Hoşgeldiniz’...

Haberin Devamı

İstanbul’daki küçük Bosna
Boşnak köftesi, ‘plescavica’

Kasabı, şarküterisi, börekçisi acayip misafirperver insanlar. Vitrinin fotoğrafını çekiyorsunuz, dışarı fırlayıp içeri kahveye davet ediyorlar.

Evet, Sapan Bağları medeni ortamlı restoranlarıyla biliniyor ama buraya sadece yiyip içmek için değil, alışverişe de gidilir. Hiç aklımızda yokken dil, kuru et, mezeler, bir sürü şey alıp döndük.

İstanbul’daki küçük Bosna
Kuru et ‘prosuta’ 

Gittiğimiz restoranın adı Lipa. Bahçeli bölümü de olan, orta halli, salaş bir Boşnak restoranı. Civardakilerin en bilineni. Pazar öğle olmasına rağmen bütün masalar dolu. Hepsi kadınlı-erkekli, hatta kadın kadına masalar bile var.

50’li yaşlardaki garsonumuz, piercing’li-küpeli.

Suyuna da ekmek banmalı

Pilaki, cacık, pirzola her şey var ama biz menüdeki Boşnak lezzetlerine abanıyoruz: Prosuta (kuru et), liparatör (Boşnak salatası), isli Boşnak sucuğu, Boşnak mantısı...

Plescavica (Boşnak köftesi) cozur cozur kaynayan güvecin içinde, büyük ve tek parça olarak geliyor. Altına patates döşemişler, suyuna ekmek banıyorsunuz. Burada bu kadar lezzetliyse kim bilir evlerde nasıl yapılıyordur! Bu mahalleden arkadaş edinip acilen misafirliğe gidilmeli.

Haberin Devamı

Fiyatlar, kafayı yemiş İstanbul ortalamasının bir nebze altında: Arnavutciğeri 100, haydari 50, patates tava 50, yeşil salata 50, tavuk but 100 lira. Ama içlerinde en kârlı hissettiren tabak, kuru et. Kalın dilimler halinde geliyor, porsiyonu 80 lira. Lipa perşembeleri kapalı. (0216) 354 21 81

İstanbul’daki küçük Bosna

 

Yazarın Tüm Yazıları