Dünyada tatlı trendleri denince aklınıza neler geliyor? Rafine şekeri ikame eden ürünlerin yükselişiyle hemen bol meyveli, yoğurtlu hatta glütensiz gibi alternatifler düşünüyoruz, değil mi? Ama size pankek, waffle hatta krem brüle desem… Bir sessizlik hâkim olduğunu hisseder gibiyim. Durun, hemen hayal kırıklığına uğramayın. Zira asıl trend olan, bu geleneksel tatlılara yaratıcı dokunuşlar yapılması...
#KruvasanVişneli limon kremalı tart, çay saatlerine çok yakışacak nefis bir tatlı. Lezzetiye olduğu kadar görünümüyle çok hoşunuza gidecek. Bu nefis tatlıyı denemek isterseniz tarifini sizin için derledik. Peki Vişneli limon kremalı tart nasıl yapılır? İşte İşte vişneli limon kremalı tart tarifi ve malzemeleri...
#Vişneli Limon Kremalı Tart Nasıl YapılırRengiyle bile ağzımızı sulandıran kırmızı erikler tezgâhlarda... Mürdüm, anjelik gibi farklı türleri var. Onlarla istersek bir zeytinyağlı yemek, istersek de kremalı bir tart yapabiliriz. Ünlü şeflerden farklı reçeteler aldık, iç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya’ya faydalarını sorduk.
#ErikYıllarını sektöre vermiş deneyimli şef Aydın Demir bu yaz Alaçatı’da yeni açılan Cherie’nin mutfağının başında. Anadolu mutfağını iyi bilen ve bu alandaki birçok tanınmış restoranı yöneten şef “Pazara çıkmadığım sürece yerel ürün bulamıyorum. Ege’de bile yerel malzemeye ulaşmakta zorluk var” diyerek çok önemli bir noktaya parmak basıyor.
#YazarMasterChef'te 16 yarışmacının belirleneceği final turu elemeleri tüm hızıyla devam ediyor. Dün son 16'ya kalacak üçüncü isim belli oldu. Jüri, yarışmacılardan orman meyveli kremalı tart yapmasını istedi. Daha önce hiç tart yapmayan Rezzan, Son 16'ya kalan Duygu'dan yardım istedi. Duygu'nun tarifini uygulan Rezzan, 'keşke yerin dibine girseydim de yardım istemeseydim' dedi.
#MasterchefKarafırın’ın sahibi Orhan Karal (51), üç kuşak gezgin bir aileden geliyor. Dedesi geçen yüzyılın başında Rize’den yürüyerek Rusya’ya gitmiş. Babası çocuk yaşta evinden ayrılıp önce Bursa, sonra Eskişehir’de kendisine bir hayat kurmuş. Orhan Karal, doğa sevgisi ve dünyayı keşfetme arzusunun çocukluğunda yaz tatili için Çamlıhemşin’e yaptığı yolculuklarda geliştiğini söylüyor.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, mutfak sevgisini aşılamak ve belki de gizli yeteneklerini ortaya çıkarmak için güzel bir fırsat. Çocuğuyla mutfağa girmeyi seven şeflerimiz Didem Şenol, Danilo Zanna, Cem Ekşi, Çiğdem Alagök ve Müge Ergül’den favori tariflerini istedik.
#MutfakEkvadorlu Pía Salazar dünyanın en iyi pasta şefi seçildi. Il Forno Ristorante, İstanbul’da açıldı. Butterfly Chocolate menüsüne çeşit çeşit mochi ekledi. Overdose, Hollywood yıldızlarının favori içeceklerini menüsüne taşıdı. Yeme-içme dünyasından haberler burada...
#GİZEM DİNÇBAŞBenim mutfağımda çileğin binbir türlü hali var. Bazen çilek suyu hazırlayıp soğuk soğuk içiyorum, bazen çileği pastacı kremasıyla buluşturup göz alıcı tatlı tabakları hazırlıyorum. Salatalarda domates yerine kullanmaya iyiden iyiye alıştığım çileği deniz börülcesi mezesine de katıyorum. Bu mis kokulu meyveyi deniz ürünleriyle buluşturmayı hiç denediniz mi? Levrek, somon, mezgit, deniztarağı veya karidesle Peru mutfağından ceviche hazırlamak çok kolay...
#Çilekli PastaLimondan turşu yapıp et veya tavuk yemeklerinde kullanabilir, portakallı ve turunçlu makaronlar hazırlayabiliriz. Misket limonu tartlara, greyfurtsa roka, bebek ıspanak ve kırmızı soğanlı salatalara çok yakışıyor. Kurabiyeden ceviche’ye, krepten yahniye; hemen her şeye katmayı çok sevdiğim narenciye çeşitleriyle neler hazırlıyorum, mutfağıma buyurun!
#LimonLimondan turşu yapıp et veya tavuk yemeklerinde kullanabilir, portakallı ve turunçlu makaronlar hazırlayabiliriz. Misket limonu tartlara, greyfurtsa roka, bebek ıspanak ve kırmızı soğanlı salatalara çok yakışıyor. Kurabiyeden ceviche’ye, krepten yahniye; hemen her şeye katmayı çok sevdiğim narenciye çeşitleriyle neler hazırlıyorum, mutfağıma buyurun!
#YemeSosunu pişirip cheesecake üzerine dökebilir, peltesini hazırlayıp rulo pasta arasına sürebiliriz. Kekleri mandalinalı kremayla süslemeyi de çok seviyorum. Ama bu hafif mayhoş meyveyi sadece tatlılarda kullanmıyorum. Zeytinyağlı kerevize ve fırınlanmış pırasaya çok yakıştırdığım mandalinayla salata ve Uzakdoğu usulü bir tavuk yemeği yapmak da şahane oluyor.
#CheesecakeKaraköy’de yeni açılan Aşeka’ya büyük beklentilerle gitmedim ama buradan çok hoşnut ayrıldım. Her şeyden önce mekânı sevdim. Sade ama rahat ve sohbet için çok uygun. Özellikle deneyin diyeceğim bir tadımlık var. Şefin Amerika’da keşfettiğini düşündüğüm ‘tater tots’. Ama oradakilerden bile iyiydi. Ne mi bu? Rendelenip buharda pişmiş patates... Kalıplarda soğutulduktan sonra dilimlenip kızartılıyor.
#Tater TotsBu mevsimin bize verdiği meyve ve otların tadı hafif, ferah, mayhoş ve taze olur, ekşimtırak aromalar ön plana çıkar. Limon da onlardan biri... Güçlü asidik aromasıyla tatlılara çok yakışır; kokusuyla da yemeklere tazelik katar. Kabuğunun rendesi tatlı-tuzlu tüm soslarda harikalar yaratan limonun ‘güzellik’lerine ve limonlu tariflere buyurun.
#LimonYaz yaklaştıkça ışıl ışıl parlayan güneş de tatil sabahlarımıza eşlik etmeye başladı. Ailemizle, arkadaşlarımızla bir araya geldiğimiz pazar kahvaltısı sofralarını sıklıkla kuracağımız bugünlerde sevdiğimiz klasikler kadar sürprizler de tatmak istiyoruz. Yazarımız Ebru Erke’nin ‘Kahvaltı’ kitabı bunun için biçilmiş kaftan.
#YumurtaBakla, bezelye, çağla, erik, taze sarımsak, enginar hepsi şahane ama baharın geldiğinin benim için esas habercisi kuşkonmaz. Izgara yapıp zeytinyağı ve limonlu sosla yemek ilk tercihim. Pazar sabahları biraz soteleyip üstüne köy yumurtası kırarak ekmek banmayı da seviyorum. Lokantada bu dönemde bir de limon kabuklu kuşkonmazlı makarna hazırlıyoruz. Gecenin 11’inde, sağlıklı olmadığını bile bile, ayaküzeri de olsa doluyorum çatalımı makarnaya...
#KuşkonmazAyvalık’ı ailece çok seviyoruz. “İkinci adresimiz” desek abartmış olmayız. Huzur dolu havası, tarihi atmosferi, köklü geçmişi, kültürel ve doğal zenginliği, begonvilli-sardunyalı Rum evleri, camileri, kiliseleri, denize dik inen daracık taş sokakları, adaları, çarşısı, sahili, mavi bayraklı plajları, zeytinyağı kokusu ve daha nice güzelliğiyle mıknatıs misali bizi kendine çekiyor. Her konuk olduğumuzda kendimizi büyülü bir dünyada hissediyoruz. Ve daha İzmir’e dönmeden bir sonraki buluşmanın planlarını yapıyoruz.
#1Tatlılar, yapıldıkları malzemelere göre üç gruba ayrılır. 1- Sütlü tatlılar 2- Şerbetli Tatlılar 3- Çikolatalı Tatlılar. Ülkemizde en çok tüketilen sütlü tatlıların başında sütlaç ve kazandibi geliyor. En çok tercih edilen şerbetli tatlılar ise baklava ve şekerparedir. Puding ve Maple Taffy ise dünya genelinde en çok tüketilen tatlılar arasında yer alıyor. En çok sevilen tatlıların isimler nelerdir? Tatlıların Türkçe ve İngilizce isimlerini derledik.