Kıvamı tutturulmamış bir pilav, bütün bir yemek davetinin tadını kaçırabilir.
Çünkü biz Türkler pilavsız masaya oturmak istemeyiz pek. Hatta, makarnacılar ve pilavcılar vardır. Ya makarna ya da pilav tutkunudur onlar ve hangisini seviyorlarsa, o masada olmadığında yüzleri asılır, keyifleri kaçar.
Bir arkadaşım var, sade pilav hariç hiçbir pilava pilav demiyor. Örneğin bulgur pilavı ya da sebzeli pilavlar onun pilav anlayışına hiç uymuyor. Sade pilav da sade pilav... Pilavın ana malzemesi olan pirincin insanoğlu tarafından keşfedilmesi ise çok eskilere, İ.Ö 2000’lere dayanıyor. İlk pirinç Hintliler tarafından üretiliyor. Pirincin pilava malzeme olması ise ilk kez Çin’de gerçekleşiyor ve buradan yavaş yavaş tüm mutfaklara yayılıyor pilav. Osmanlı’nın mutfak kültüründe de çok önemli bir yere sahip pilav. Özellikle de bir merasim söz konusuysa pilav sofranın olmazsa olmazı durumunda.
Pirinçten yapılan pilav türü yemekler ülkeden ülkeye farklılık gösterir tabii ki. Biz öyle Çinliler gibi suya pirinç salmakla yetinmemişiz örneğin. İşin içine mutfağımızın vazgeçilmezlerinden biri olan tereyağını da sokmuşuz ki, tereyağıyla yapılan pilavın tadına doyum olmaz. Yemek kültürü denen şey de bu işte. Her ülke kendi tarihini, kendi yaşam biçimini katıyor yemeğe.
Peynirli patlıcanlı pilav
6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
30 dakika
Malzeme listesi
á2 adet orta boy ince patlıcan (kemer patlıcan kullanmanızı öneririm)
á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sıvıyağ
á 2 su bardağı pirinç
á 2 adet orta boy kuru soğan
á 2 diş sarmısak
á 5 yemek kaşığı zeytinyağı
á 3 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyu
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
á 1 yemek kaşığı doğranmış taze biberiye
á Yarım su bardağı rendelenmiş eski kaşar peyniri (parmesan peyniri de kullanabilirsiniz)
Patlıcanları alacalı formda (çizgili) soyup, tavla zarı formunda doğrayın. Geniş bir kaba 8 su bardağı su ve 5 çay kaşığı tuz koyarak patlıcanları bu suda 30 dakika kadar bekletin. Sıvıyağı orta boy bir tavada kızdırın. Patlıcanları süzüp kağıt peçeteyle iyice kuruladıktan sonra kızgın yağda, delikli el süzgeciyle çevire çevire kızartın. Yine el süzgeciyle yağdan çıkarıp kağıt peçete serdiğiniz bir tabağa alın. Diğer taraftan, pirinci tuzlu sıcak suda 15 dakika bekletin. Soğanları incecik doğrayın. Sarmısakları da pirinç tanesi büyüklüğünde dilimleyin. Varsa taze biberiyeyi incecik doğrayın (taze biberiye yoksa kuru biberiye ya da 1 çay kaşığı kuru nane, 1 çay kaşığı kuru fesleğen de kullanabilirsiniz). Zeytinyağını geniş bir pilav tenceresine koyup orta ısılı ateşte kızdırın. Üzerine soğan ve sarmısakları ilave edip tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 2 dakika kadar kavurun. Sıcak tuzlu suda bekleyen pirinci yıkayıp süzdükten sonra tencereye aktarın. Karıştırmaya devam ederek 5-6 dakika daha kavurun. Sıcak tavuk ya da et suyunu da tencereye aktarıp tuz, karabiber ve biberiyeyi de ilave edin. Pilavı birkaç kez karıştırıp orta ısılı ateşte, suyunu çekinceye kadar pişirin. Pilav suyunu iyice çekince ocağın altını iyice kısın ve pilavı kısık ateşte 3-4 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Pilavı ağzı kapalı vaziyette 15 dakika dinlendirin. Kapağını açıp üzerine rendelenmiş peynir serpiştirin. Tahta bir kaşıkla karıştırıp sıcak sıcak servise sunun.
Lİmon
kremalı tart
8 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
25 dakika
Malzeme listesi
Tart hamuru için
á125 gr yumuşamış margarin
á 5 yemek kaşığı pudra şekeri
á 2 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
á 1 paket vanilya
á 1 paket kabartma tozu
á 12 yemek kaşığı un
á 1 paket hazır vanilyalı puding
á 2,5 su bardağı süt
Limonlu krema için
á3 adet yumurtanın sarısı
á 1 adet yumurta
á 2 yemek kaşığı margarin
á 1 adet limonun kabuğunun rendesi ve suyu
á 1 su bardağı tozşeker
Tart hamurunu hazırlamak için oda sıcaklığında yumuşamış margarini, pudra şekeri ve yine oda sıcaklığında bekleyen yumurtayı derin bir kaba aktarın. Üzerine vanilya, kabartma tozu ve unu ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar iyice yoğurun. Hamuru oda sıcaklığında 20 dakika kadar dinlendirin. 25-30 santim çapındaki tart kalıbını iyice yağlayın. Dinlenen hamuru, kenarlarını bir parmak yükselterek kalıba yerleştirin. Tartı, yaklaşık 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında, üzeri sararıncaya kadar, 20-25 dakika pişirip çıkarın. Diğer taraftan, hazır puding ve sütü tencereye aktararak, katılaşıp kaynayana kadar pişirdikten sonra ocaktan alın. Mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika çırpıp henüz ılık haldeyken tartın ortasındaki çukura yayın. Son olarak, limonlu kremayı hazırlamak için yumurta, yumurta sarıları, margarin, limon kabuğu rendesi, limon suyu ve tozşekeri küçük bir tencereye aktarın. Çok kısık ateşte, sürekli karıştırarak, şeffaflaşıp katılaşıncaya kadar pişirin. Hemen ocaktan alın ve sıcakken pudingin üzerine gezdirin. Üzerindeki sos iyice soğuyup katılaşınca, tartı dilimleyerek servise sunun.