Güncelleme Tarihi:
Meyveli tart
Şef Didem Şenol Tiryakioğlu’ndan... (8 kişilik)
NE LAZIM?
Tabanı için
◊ 500 gr un
◊ 175 gr pudra şekeri
◊ 1,5 yumurta
◊ 1 paket vanilin
◊ 250 gr tereyağı (soğuk)
◊ 1 limonun kabuğu
Kreması için
◊ 250 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
◊ 2 yumurta ◊ 250 gr toz şeker
◊ 250 gr toz badem
NASIL YAPARIM?
◊ Un, pudra şekeri, vanilya ve limon kabuğu rendesini mikserle karıştırın. Soğuk tereyağını parça parça ekleyerek yedirin ve hamur kum tanesi kıvamını alana kadar karıştırın. Yumurtayı çırpıp içine ilave edin. Hamur top halini aldığında mikseri durdurun.
◊ Hamuru elinizle toparlayıp streç filme sarın ve yarım saat buzdolabında dinlendirin.
◊ Tart kalıbını az tereyağıyla yağlayıp unlayın.
◊ Buzdolabından çıkardığınız hamuru çocuğunuzla birlikte merdaneyle 2 mm kalınlığında açın. Hamuru tart kalıbına parmaklarınızla bastırarak yerleştirin. Kenarlardan taşan hamuru kesin. Üzerine çatalla delikler açın. Yağlı kâğıt serip ağırlık için kuru bakliyat yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika pişirin.
◊ Toz şeker, toz badem, tereyağı ve yumurtayı mikserle iyice çırpın. Karışımı pişmiş tart tabanının üzerine dökün. Fırında 180 derecede yarım saat, üzeri kızarıncaya kadar tekrar pişirin.
◊ Fırından çıkardıktan soğumaya bırakın. Soğuyunca çocuğunuzun sevdiği taze meyve çeşitleriyle süsleyebilirsiniz.
Riso al latte (Sütlü risotto)
Danilo Zanna’dan... (4 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 280 gr pirinç
◊ 1.5 lt süt ◊ 1 tutam tuz
NASIL YAPARIM?
◊ Mümkünse yapışmaz bir tencereye sütü dökün, tuzlayın ve kaynama noktasına getirin. Yavaşça pirinci ekleyin ve ara sıra bir tahta kaşıkla karıştırarak pişirin.
◊ Pirinç neredeyse tüm sütü emip kremalı ve dalgalı bir kıvama gelene kadar pişirin; bu yaklaşık 15 dakika sürecektir. Sütlaca isteğe bağlı olarak bir parça tereyağı veya parmesan peyniri ekleyerek hemen servis yapın.
Ev yapımı taze makarna
Şef Çiğdem Alagök’ten... (4 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 3 yumurta
◊ 1 su bardağı un
◊ 1,5 su bardağı semolina (mısır irmiği)
◊ 1 çay kaşığı tuz
NASIL YAPARIM?
◊ Un ve irmiği tezgâha alıp ortasını havuz şeklinde çukurlaştırın. Bu çukura yumurta ve tuzu ekleyin. Ara ara kenardaki unlardan da alarak yumurta ve tuzu çatal yardımıyla hızlıca çırpın.
◊ Hamur elinizle yoğrulacak kıvama gelince çatalı bırakın ve pürüzsüz, sert bir hamur elde edene kadar yoğurun.
◊ Hamurun kıvamı yumurtaların büyüklüğüne veya unun cinsine göre farklılık gösterebilir. Gerekirse kıvamı ayarlamak için az miktarda un veya zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Hazırladığınız hamurun üzerini streç filmle kapatıp
20 dakika kadar dinlendirin.
◊ Dinlenen hamuru 3 eşit parçaya bölün ve yuvarlayarak beze haline getirin. İlk bezeyi açmak için tezgâha alın, diğerlerinin üzerlerini streçleyin.
◊ Hamuru unlayarak ince bir oklavayla açın. Arada hafif unlayarak istediğiniz inceliğe gelene kadar açmaya devam edin. Şekillendirmek için hamuru bolca unlayın, katlayın ve keskin bir bıçak kullanarak istediğiniz şekilde kesin.
◊ Makarnaları tuzladığınız kaynar suya atın ve kontrollü bir şekilde 8 dakika pişirin. Çocuğunuzun sevdiği sosla eşleştirin.
Sağlıklı çocuk keki
Şef Müge Ergül’den... (4 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 1 yumurta
◊ 1 su bardağı yulaf
◊ 6 yemek kaşığı yulaf unu
◊ 3 muz ◊ 1 tatlı kaşığı
keçiboynuzu unu
◊ 2 yemek kaşığı hurma özü
◊ 2 yemek kaşığı damla
çikolata (isteğe bağlı)
NASIL YAPARIM?
◊ Muzları bir kapta ezdikten sonra
kalan malzemeleri üzerine ekleyip karıştırın.
◊ Harcı uygun bir kek kalıbına boşaltıp önceden ısıtılmış
180 derece fırında 30-35 dakika kontrollü pişirin.
Gökkuşağı dinozor ekmekleri
Şef Cem Ekşi’den... (4 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 3-4 su bardağı un
◊ 1,5 tatlı kaşığı instant maya
◊ 1 tatlı kaşığı tuz
◊ 1 çay kaşığı şeker
◊ 2 su bardağı ılık su
◊ 1 yemek kaşığı pancar tozu
◊ 1 çay kaşığı spirulina
◊ 1 çay kaşığı zerdeçal
NASIL YAPARIM?
◊ Az ılık suda maya ve şekeri eritin. Unu, mayalı suyu ve tuzu yoğurma kabına alın. Üzerine kalan ılık suyu azar azar ilave edip yoğurun.
◊ Hamuru 3’e bölün ve birine pancar tozu, 2’nciye spirulina, 3’üncüye de zerdeçal ekleyin. Hamurları 2’şer dakika daha yoğurun. Temiz bir bezle örtüp bezeler iki katına çıkana mayalandırın.
◊ Hafifçe unlanmış tezgâhta yarım santimden biraz daha kalın olacak şekilde açın. Dinazor şekilli veya başka kurabiye kesicilerle kesin.
15 dakika daha dinlendirin.
◊ Hafif kızmış yağsız tavada ve orta ateşte hamurların her iki yüzünü 1-2 dakika pişirin.