Güncelleme Tarihi:
Besleyici olduğu kadar masalarımıza renk de katacak, birbirinden lezzetli yumurtalı tarifler seçtik.
TAZE OTLU KÖPÜK OMLET
(2-3 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
◊ 4 yumurta (sarısı ve akı ayrılmış)
◊ 1/2 tatlı kaşığı krem tartar
◊ 2 tatlı kaşığı rendelenmiş parmesan
◊ 2 tatlı kaşığı tereyağı
◊ 1’er yemek kaşığı ince ince kıyılmış frenksoğanı, dereotu, maydanoz
ve tarhun
â—Š 60 ml suÂ
â—Š 1/2 çay kaşığı tuzÂ
◊ Taze çekilmiş karabiber
NASIL YAPARIM?
◊ Yumurta akı, su ve krem tartarı kuru ve geniş bir kâseye koyun. Mikser yardımıyla en yüksek devirde, köpürüp iyice sertleşene kadar çırpın.
◊ Başka bir kâsede yumurta sarısı, tuz ve bir tutam karabiberi açık sarı renk alıp koyulaşana kadar 1 dakika çırpın. Peyniri ve ince kıyılmış yeşillikleri de bu karışıma ekleyip karıştırın.
â—Š Karışımı yumurta akının içine bir spatula yardımıyla alttan üste doÄŸru kararak yavaşça döküp karıştırın.Bu aÅŸamada köpüğün sönmemesine özen gösterin.Â
◊ Fırına da girebilen bir tavaya, tereyağını koyup ocağın altını yakın. Tereyağı eriyip köpürene kadar ısıtın.
◊ Yumurtalı karışımı tavaya yavaşça döküp üstünü spatulayla düzleştirin. Omlet kabarıp altı altın rengini alana kadar yaklaşık 5 dakika pişirin.
◊ Fırını 180 derecede ısıtın. Omleti, ortası sertleşene kadar yaklaşık 7 dakika da fırında pişirin.
◊ Dilimleyerek sıcak servis edin.
EKMEK KASESÄ°NDE YUMURTA
(8 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
◊ 8 büyük boy yumurta
◊ 8 sandviç ekmeği (küçük ve yuvarlak)
â—Š 60 gr doÄŸranmış taze aromatik ot (kekik, maydanoz, frenksoÄŸanı, tarhun vs.)Â
◊ 4 yemek kaşığı krema
â—Š 4 yemek kaşığı rendelenmiÅŸ eski kaÅŸarÂ
â—Š Tuz, karabiber
NASIL YAPARIM?
â—Š Fırını 200 derecede ısıtın.Â
◊ Ekmeklerin tepesini şapka gibi düzgünce kesip içini yumurta sığacak şekilde boşaltın.
◊ Fırın tepsisine yağlı kâğıt serip üzerine ekmekleri koyun.
◊ Kremayı ve peyniri taze otlarla birlikte çırpın.
â—Š Her bir ekmek boÅŸluÄŸuna kremalı karışımdan bir miktar koyup üstüne 1’er yumurta kırın. Tuz ve karabiberle tatlandırın.Â
◊ Ekmekler iyice çıtırlaşıp yumurtalar pişene kadar yaklaşık 15 dakika kadar fırında tutun.
◊ Üstüne biraz rendelenmiş parmesan ve ince kıyılmış maydanoz serperek servis edin.
TAZE KÖY PEYNİRİ ÜZERİNDE ÇILBIR
(1 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
◊ 1 yumurta ◊ 1 tatlı kaşığı sirke
◊ 2 yemek kaşığı sarımsaklı yoğurt (oda sıcaklığında)
â—Š 1/2 yemek kaşığı tereyağıÂ
◊ 1 dilim taze köy peyniri
â—Š 1 tutam pul biber
NASIL YAPARIM?
◊ Derin bir tencerenin yarısına gelecek kadar suya sirkeyi ekleyip kaynatın. Sonra ateşi kısın.
◊ Yumurtayı bir kâseye kırın. Tenceredeki suyu, bir kaşıkla dış çevresinden aynı yöne doğru hafifçe karıştırırken yumurtayı yavaşça tencerenin ortasına doğru dikkatlice bırakın.
◊ Yumurta akları beyazlaşana kadar kısık ateşte pişerken taze köy peynirini tavada arkalı önlü kızartın ve sonrasında servis tabağına koyun.
â—Š PiÅŸen yumurtayı kevgirle tavadan alın, suyu süzüldükten sonra peynirin üzerine yerleÅŸtirin.Â
◊Tereyağını bir tavada eritin. Ateşten alıp pul biberi ekleyin. Yumurtanın üstüne önce yoğurdu, ardından da biberli tereyağını gezdirin.
MİLFÖY ÇANAĞINDA PASTIRMALI YUMURTA
(6 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
â—Š 6 yumurta
◊ 12 kare milföy
◊ 12 dilim pastırma (çemenleri alınmış)
â—Š 80 gr dilpeyniri
◊ Tereyağı
â—Š Pul biber
NASIL YAPARIM?
◊ Milföyleri kare veya dikdörtgen bir tart kalıbına yan yana, hiç aralık bırakmadan ve üst üste bindirmeden, taban olacak şekilde iki sıra halinde döşeyin.
◊ Fırını 230 derecede ısıtın. Milföylere fırçayla, erimiş tereyağını sürün ve çatalla delikler açın; 10 dakika fırında pişirin.
◊ Fırından çıkarınca milföylerin ortasına kaşığın tersiyle yuva yapın.
◊ Yuvalara birer yumurta kırıp akını çatal yardımıyla biraz dağıtın, pastırmaları da koyun. Dilpeynirini de eşit aralıklarla malzemenin üstüne dağıtın.
◊ Fırının ısısını 200 dereceye düşürün ve yumurtanın akı pişip milföy çıtırlaşana kadar 10-15 dakika pişirin.
◊ Üzerine pul biber serpip dilimleyerek sıcak servis edin.
PROVENSAL YUMURTA
(4 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
â—Š 4 yumurta
â—Š 1 iri domates
â—Š 3 sap taze soÄŸan
◊ 1 yemek kaşığı ince kıyılmış taze kekik (veya 1 tatlı kaşığı kuru kekik )
◊ 8 tatlı kaşığı rendelenmiş parmesan
◊ 1 yemek kaşığı zeytinyağı
◊ 4 tatlı kaşığı krema
â—Š Tuz
NASIL YAPARIM?
◊ Zeytinyağını bir tavada ısıtın. Kıyılmış taze soğan ve taze kekiği ekleyerek 1 dakika kadar kavurun.
◊ Küp küp doğranmış domatesi, tuz ve karabiberi ekleyin. Domatesler yumuşayana kadar 1 dakika daha kavurun ve ocaktan alın.
◊ 4 adet küçük boy sufle kabına 1.5 yemek kaşığı kadar kavurduğunuz karışımdan koyun, üstüne 1 tatlı kaşığı peynir serpin.
◊ Peynirin üstüne yumurtayı kırın. En üste tekrar bir tatlı kaşığı peynir serpin. En üste yine 1/2 yemek kaşığı domatesli karışımdan koyun ve krema gezdirin.
â—Š Önceden ısınmış 200 derece fırında yumurtaların akları piÅŸip sarıları sulu kalacak ÅŸekilde yaklaşık 15 dakika piÅŸirin.Â