Paylaş
Oysa ki dünyanın pek çok ülkesinde pastanın değişik anlamlara geldiğini biliyoruz. Macun, püre, lapa ve makarna gibi anlamlar bunlardan bazılarıdır. Örneğin İtalyanlar tüm makarna çeşitlerini “pasta” adıyla anarlar. Türkçe’ye gelince; pasta kelimesi Türkçe’ye Birinci Dünya Savaşı öncesinde meyveli ve tatlı krema anlamıyla gelmiştir.Daha sonra bizde de pastanın anlamı zenginlik kazanmış ve gastronomi literatürümüzde pastalar kuru ve yaş olmak üzere ikiye ayrılır hale gelmiştir. Pastanın kuru hali olan kurabiye ise şekerli kuru pasta anlamında kullanılır. O çok severek yediğimiz yaş pastanın temeli ise “pandispanya“dır ve “pandispanya” adı İtalyanca “pandispagna” kelimesinden gelir. Anlamı İspanyol ekmeğidir.Günümüzün Türk mutfağında pastalar o kadar çeşitlendi ki, turtalar, tartlar gibi yeni tatlı çeşitlerini kabul etmenin zamanı geldi de geçiyor bile. Hatta pasta kavramı o kadar genişledi ki, belki kiş-loren ve payları da dışarıda bırakmayıp, tuzlu pasta kategorisine alabiliriz.
Tarçınlı Bosna kurabiyesi
· 185 gr tereyağı (yumuşamış) · 1 su bardağı tozşeker · 1 tatlı kaşığı tarçın · ½ çay kaşığı kabartma tozu · 1 adet yumurta · 1 tatlı kaşığı vanilya · 2 su bardağı un Üzeri için; · 1 yemek kaşığı tozşeker · 1 tatlı kaşığı tarçın · 1 adet yumurtanın akı
YAPILIŞI: Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını derin bir kaba aktarın. Üzerine 1 su bardağı tozşeker, tarçın ve kabartma tozunu ekleyip karıştırın. Oda sıcaklığında bekleyen yumurtayı, vanilya ve unu azar azar ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında ve pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp avuçlarınız arasında yuvarlayın. Yumurtanın akını çukur bir kapta çırpın. 1 yemek kaşığı tozşekeri ve 1 tatlı kaşığı tarçını da başka bir çukur tabakta karıştırın. Diğer taraftan, fırın tepsisine fırın kağıdı yayın. Yuvarlak hamur parçalarını, yumurta akına batırdıktan sonra şekerli tarçına bulayıp, fırın tepsisine aralarında epeyce boşluk olacak şekilde dizin. Çünkü bu kurabiye pişerken çok yayılır. Ama aynı zamanda çıtır çıtır ve lezzetli bir kurabiyedir. Son olarak, kurabiyeleri 10 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 9-12 dakika pişirip çıkarın. Soğuyunca servise sunun.
Limon kremalı tart
Tart hamuru için; · 125 gr yumuşamış margarin· 5 yemek kaşığı pudra şekeri · 2 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)· 1 paket vanilya· 1 paket kabartma tozu · 12 yemek kaşığı un· 1 paket hazır vanilyalı puding · 2,5 su bardağı sütLimonlu krema için; · 3 adet yumurtanın sarısı · 1 adet yumurta· 2 yemek kaşığı margarin· 1 adet limonun kabuğunun rendesi ve suyu · 1 su bardağı tozşeker
YAPILIŞI: Oda sıcaklığında yumuşamış margarini, pudra şekeri ve yine oda sıcaklığında bekleyen yumurtayı derin bir kaba aktarın. Üzerine vanilya, kabartma tozu ve unu ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar iyice yoğurun. Hamuru oda sıcaklığında 20 dakika kadar dinlendirin. 25-30 santim çapındaki tart kalıbını iyice yağlayın. Dinlenen hamuru, kenarlarını bir parmak yükselterek kalıba yerleştirin. Tartı yaklaşık 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında, üzeri sararıncaya kadar, 20-25 dakika pişirip çıkarın. Hazır puding ve sütü tencereye aktararak, katılaşıp kaynayana kadar pişirdikten sonra ocaktan alın. Mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika çırpıp henüz ılık haldeyken tartın ortasındaki çukura yayın. Son olarak, limonlu kremayı hazırlamak için yumurta, yumurta sarıları, margarin, limon kabuğu rendesi, limon suyu ve tozşekeri küçük bir tencereye aktarın. Çok kısık ateşte, sürekli karıştırarak, şeffaflaşıp katılaşıncaya kadar pişirin. Hemen ocaktan alın ve sıcakken pudingin üzerine gezdirin. Üzerindeki sos iyice soğuyup katılaşınca tartı dilimleyerek servise sunun.
Paylaş