Britanyalı tarihçi Orlando Figes ‘Avrupalılar’da İspanyol primadonna Pauline Viardot, onun tiyatro yöneticisi kocası Louis Viardot ve Rus yazar İvan Turgenyev arasındaki bir aşk üçgenini odağına alıyor. Döneminin bu üç şöhretli ismini anlatırken ‘Kozmopolit Avrupa Kültürü’nün oluşumuna odaklanıyor.
#AvrupalılarBritanyalı tarihçi Orlando Figes ‘Avrupalılar’da İspanyol primadonna Pauline Viardot, onun tiyatro yöneticisi kocası Louis Viardot ve Rus yazar İvan Turgenyev arasındaki bir aşk üçgenini odağına alıyor. Döneminin bu üç şöhretli ismini anlatırken ‘Kozmopolit Avrupa Kültürü’nün oluşumuna odaklanıyor.
#AvrupalılarHani bazı şehirler vardır ya keşfetmek ve içinde kaybolmak için can atarsınız ve birden, kendinizi evinizde gibi hissedersiniz şehri dolaşırken... İşte Strazburg ilkbahar ve yazın çiçeklerle dolu sokakları, sonbahardaki renk cümbüşü, kışın karlar altında kalan masalsı evleri ve muhteşem yılbaşı süslemeleriyle her mevsim görsel bir şölen yaşayabileceğiniz böyle bir şehir...
#Almanya2022 yılında alınan bir kararla Amerika’daki OTSA (Osmanlı ve Türkiyat Araştırmaları Derneği), Ord. Prof. Ömer Lütfi Barkan, Prof. Halide Edip Adıvar, Ord. Prof. Fuad Köprülü’nün isimlerinin verilen ödüllerden çıkarılmasına karar vermiş. Üçü de ırkçılık ve aşırı Türkçülük ile itham ediliyormuş. Maalesef ABD’de de olsa, Avrupa’da da olsa tarihle yüzleşmekte de (tabir de gülünç) insanlarımız Türklere has alaturka davranıştan kurtulamıyor. Tavır olarak hoş değil, laubalilik.
#AmerikaParthenon’dan kaçırılan kabartma ve heykeller, British Museum’un en ilginç bölümünü oluşturuyor. Atina’da Parthenon Müzesi’ni ziyaret ettiğimde “Böyle bir müze varken, British Museum’un eserleri tutması yanlış ve usulsüz” dedim. Haklıydım, her şey yerinde güzeldir; Pergamon Altarı Bergama’nın üstünde, Mısır piramitlerinden çalınanlar Mısır’ın ortasında, Elgin Mermeri denen Parthenon kalıntıları da Yunanistan’daki asıl yerinde güzeldir.
#ParthenonEn yoğun iç göç alan kentlerden olan Antalya aynı zamanda Rusya, Ukrayna, Suriye, İran ve Türk cumhuriyetlerinden göçenlere de ev sahipliği yapıyor. Birbirinden çok farklı kültürlerin barış içinde bir arada yaşadığı bu Akdeniz kenti artık aldığı göçü taşımakta zorlanıyor. Akdeniz Üniversitesi Göç Araştırmaları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hasan Aygül’e, şehrin değişen demografik yapısını ve kültür dokusunda beklenen değişimleri sorduk. Aygül, Antalya’nın kendisine ait bir kültür geliştirmediğini, bu nedenle bu göçü absorbe ettiğini ama önümüzdeki süreçte önlem alınmazsa sorun yaşanacağını söylüyor.
#AntalyaGastronomi, kültür, sanat ve eğlence dünyası geçen hafta sonu Kuşadası’nda buluştu. Kuşadası Sokak Festivali’ne gittik; yerel yemeklerin peşine düştük. İlçenin mutfağını anlatan şef Ozan Güngör: “Arapsaçı, ebegümeci ve tilkişen gibi otların yemeği çok seviliyor. Enginar, zeytinyağlı ve bol baklalı yeniyor.”
#Gastronomiİkilemli soruların bu haftaki konuğu müzisyen Jehan Barbur. Müzik, çocukluğundan beri hayatında vardı ama babası konservatuvara gitmesine izin vermedi. Sahnelerde müzik yaparken ilk albümü için Bülent Ortaçgil’in onu ikna etmesi gerekti. Sonrası malum: Onu canlı dinlemeyenlerin bile deyişiyle: Kadife sesli bir antidepresan... Şimdiyse yeni single’ı “Güzel Şeyler Var” ile gündemde.
#Jehan BarburKültürümüzün vazgeçilmezidir döner. Acıktığımızda bir çoğumuzun ilk aklına gelenidir. Eskiden köşe başı büfelerde ayak üstü yenilen bir lezzetti. Şimdilerde ise müşteriler kaliteli, lüks restoranlara gidip dönerini yiyor. Aslında bildiğiniz steak house modeli. Steak house’da bifteği, antrikodu, kobeyi yemiyor musunuz? Döner restoranlarında da ince doğranmış saf et önünüze geliyor. Közde de pişti mi, tadına doyum olmuyor. Yaklaşık 160 sene evvel, dönerin Bursa’dan çıktığı düşünülüyor. Bursa’da İskender Bey, o zamanlar farklı bir şey üretmek için ocağın başına geçmiş ve kemiksiz kuzu ve dana etlerinin şişe takılması ve ateş karşısında pişirmesi ile ortaya çıkmış. Bir başka tevatüre göre ise dönerin ana vatanı Kastamonu’ymuş. Keşfeden kişi ise Aşçı Hamdi Usta’ymış. Yemedim ama Kastamonu’da dönerin efsaneymiş. Bakmayın siz dönerin yatay kesildiğine, o zamanlar bildiğiniz kebap gibi pişiriliyormuş. Neyse ben döneri kimin, ne zaman, nerede ortaya çıkardığıyla ilgilenmiyorum, ben lezzetli dönerin peşindeyim. Mesela Tarihi Demirci Döner...
#DönerSultan Süleyman Han, 29 Ağustos 1521’de Belgrad’ı fethetti. Kanuni’nin Belgrad’ı alışı bir stratejik üstünlüğün ispatıdır. Şehir o tarihten sonra Osmanlı’nın Balkanlar’daki ileri üssü olmanın ötesinde; ticari ve kültürel bir metropolü oldu. Şehir bugün dahi Balkanlar’ın bilhassa Sırp-Hırvatça konuşan dünyanın merkezi konumundadır.
#BelgradGazeteci-yazar Celal Özcan’ın Türk yemek kültürü üzerine kaleme aldığı yeni kitabı ‘Hep Kebap Olmaz’, Almanca ‘Es muss nicht immer Kebap sein” Türkçe ve Almanca olarak Almanya’nın saygın yayınevlerinden dtv Verlag’dan çıktı. Kendisiyle yeni kitabı üzerine konuştuk: “Niye kebap olmaz?”
#Turkey HenGayrimenkul Yurtdışı Tanıtım Derneği Başkanı Ömer Faruk Akbal "Türkiye yapı arz ve kalitesi, kozmopolit kültürü, gayrimenkul satın alan yatırımcıya kendini evinde gibi hissettirmesi, yabancı dostu ekosistemi, sağlık altyapısı konusunda önemli kaynaklarıyla küresel yatırımcının radarındaki en cazip gayrimenkul pazarlarının başında geliyor" dedi.
#GİGDERŞef Somer Sivrioğlu, geçen hafta bir programda “Türk mutfağı dünyada ilk 10’da sayılmaz” dedi ve büyük bir tepki aldı. Hem Somer Şef’e hem de mutfağımızı tanıtmak için çalışan şeflere, akademisyenlere sorduk: Türk mutfağı uluslararası arenada nasıl algılanıyor? Bir mutfak nasıl daha bilinir hale getirilir?
#Gazetehaberleriİstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, 2018'in ocak-kasım döneminde her 100 dolarlık ihracatın 51 dolarının İstanbul'da yapıldığını belirterek, "Rakamlar da gösteriyor ki, İstanbul’un 'taşı toprağı altın' olmaya devam ediyor. Bu imaj, geçmişin belleklerimize kazıdığı bir söz değil, rakamların zihnimize kazığı bir gerçeklik." ifadesini kullandı.
#İstanbul Ticaret Odasıİsviçre’nin Crans-Montana kasabasında on gün boyunca süren Kıbrıs müzakereleri, herhangi bir sonuca ulaşmadı. Bu vesileyle Kıbrıs meselesine girelim. Rusya’nın Akdeniz hamleleri söz konusuyken, tüm dünya bölgeye stratejik bir nokta olarak bakarken, Kıbrıs hakkında neden geri adım atalım?
#Yazarlarİbn-i Haldun, miladi 14-15’inci asır dönemecinin Endülüs zihniyetli adamı, Arap beşerî coğrafyasına ve Ortadoğu’nun tarihine neredeyse Rönesans döneminin Vico’su gibi bakıyor. Kaynakları da bugünkü sosyologlarda olduğu gibi fakir ve yarım yamalak toplanmış değil. Belki Batılı laiklerin hoşuna gitmesinde bir anlam var. Peki günümüzün doğulu Müslümanları neden bu kadar bayılıyor ona? Sadece Batı’daki laikler bayıldığı için bana kalırsa.
#İlber OrtaylıFrankfurt Türk Tiyatro Festivali Onursal Başkanı Ayla Algan, bir kişinin yazar olması için defalarca oyun yazması gerektiğini söyledi. Algan, “Festival ve tiyatro gibi şeyler de öyle. Bir kez yapmak veya alkış almakla olmaz. İşte bu festival bunu başardı ve kendini ispat etti” dedi.
#Ayla Alganİngiliz Telegraph Gazetesi okurları, İstanbul'u dünyanın en güzel 20 şehri arasında gösterdi. Gazetenin internet sitesinde yapılan ankete göre birinci sırayı Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Cape Town şehri alırken, İstanbul 11'inci sırada yer buldu. İşte, Telegraph okurlarına göre dünyanın en güzel 20 kenti.
#AfrikaDoğan Grubu’nun bir yıl önce başlattığı ‘Türkiye’nin Ortak Değerleri-Müştereklerimizi Keşfedelim, Geleceğe Birlikte Yürüyelim’ projesinde farklı kesimlere yönelttiğimiz “Sahi nedir bizim müştereklerimiz” sorusuna verilen yanıtları yayımlamaya devam ediyoruz. Proje, ortak değerlerimizin, müştereklerimizin yeniden konuşulmaya başlanmasını, geliştirilmesini amaçlıyor. İsteyen okurlarımız, görüşlerini proje için açılan sosyal medya hesaplarına gönderebilir.
#Doğan GrubuAkademik kariyer düşünen veya hayalini kurduğu meslekte üst düzey yetenekler hedefleyenler yurtdışında eğitim planları yapıyor. Öncelikle bu kişileri doğru kararlarından dolayı tebrik ediyor ve yürüyecekleri bu yolda başarılar diliyoruz. Yurtdışında eğitim almayı düşünmekle en doğru kararı vermiş olanlara bazı tavsiyelerde bulunarak onların yoluna bir nebze olsun ışık tutmaya çalışalım.
#YurtdışıBaşbakan Ahmet Davutoğlu İzmir'de Türk-Yunan gala yemeğinde konuştu. "İzmir'in ulaşım olarak Atina'ya bağlanması konusunda biz hazırız." diyen Davutoğlu, "Selanik ile İstanbul arasında hızlı tren planlıyoruz. Ege'nin iki yakasını bir daha ayrılmamak üzere biraraya getirmeye kararlıyız." diye konuştu.
#Ahmet Davutoğlu