Erzurum’da halkın ortak noktası olan ve sudan çok tüketilen çay, kıtlama şekerle içiliyor. Fıkralara, türkülere ve şiirlere konu olan Karadeniz’de üretilen çayın Doğu’da tüketildiğini söyleyen çay ocağı sahibi Muammer Öztürk, "İş yerimde her biri 200 litre su alan iki tane semaver bulunmakta. Erzurum’da bir oturuşta 20- 30 bardak çay içen var. Tabi çay limon ve kıtlama şekerle içilir. Erzurumlular, kente has üretilen kesme şekeri dişleri ile kırdığı küçük bir parçayı yanağının arasında saklayarak, onunla 2- 3 bardak çay içer" dedi.
#Karadeniz ÇayıÜniversiteye geçiş için yurt genelinde düzenlenen YKS'nin ilk oturumu olan TYT tamamlandı. Sınavda ter döken adaylar, YKS sonrası sosyal medyadan testler hakkında paylaşımlarda bulundu. İşte, YKS yorumları ve sınavın zorluk derecesine yönelik sosyal medya üzerinden gelen son yorumlar...
#YksSırtını Palandöken’e yaslamış Erzurum’un alametifarikası içinde barındırdığı pek çok güzellikte saklı. Bir yanınızda uluslararası kayak turnuvalarına ev sahipliği yapan Palandöken Dağı, bir yanınızda sayısız tarihi yapılarla dolu şehir merkezi… Ayrıca köşelerde bekleyen parmak ısırtan lezzetler de cabası… Şehrin yakınlarında bulunan Tortum Şelalesi, Oltu, Tepsicik göleti gibi doğa harikası yerler ise çok büyüleyici… Sizin için gezilecek yerlerden tadılacak lezzetlere kadar güzel bir Erzurum rehberi hazırladım…
#ErzurumTürkiye'de zaman zaman gündeme gelen ’Çay şekerli mi içilir, şekersiz mi’ tartışmalarına, çayın en çok tüketildiği illerden biri olan Erzurum’dan yöresel bir cevap geldi. Erzurumlular, "Çay bize özgü olan kıtlama tarzında içilir" dedi. Şehre özel üretilen kesme şekeri ısırıp küçük bir parçasını ağızda tutarak onunla en az 3-4 bardak çay içtiklerini anlatan Nasır Dikilitaş, "Çay ne şekersiz ne de şekerli içilir. Çay kıtlama içilir. Tabii limonu da ihmal etmeyiz" dedi.
#ErzurumHoş geldiniz nidaları arasında gürültü patırtıyla bizim eve girerler. Yaptığımız yemeklere ve hatta demlediğimiz çayın ikram edilişine bile karışırlar. Zordur böyle bir aileye sahip olmak ve hatta bazen biraz da yorucu. Ama yine de güzeldir onlarla aynı sofranın başında oturup keyifle yemek yemek.
#Yemekİlke Aksoy (33), dış ticaret müsteşarı babası sayesinde çocuk yaştan itibaren Avrupa’yı gezmeye başladı. Büyüdükçe, Avrupa’nın oturmuş kentsel kültürü yerine Doğu’nun egzotik ve gizemli havasının onu çektiğini fark etti. Bilkent Üniversitesi mezunu olan Aksoy, bugüne kadar 30’dan fazla ülke gördü. Bu yaz rotasını güney- doğu komşumuz İran’a çevirdi. “Çocukluğumdan bu yana öcü gibi anlatıyorlardı ama İran’da pek öcü göremedim. Özellikle İsfahan ve Yezd’den çok etkilendim” diyor.
Şehirler vardır, tarih kokan, sizi içine alıp geçmişini paylaşan. Saraybosna ve Mostar o şehirlerden. Geçmişi Osmanlı’ya dayanan bu iki yerleşim, bizden öyle izler taşıyor ki gittiğinizde yabancılık çekmiyorsunuz. Rehberimiz bile Türkçe konuşuyor. 22 yaşındaki Nedzad Ahmetoviç (Necat Ahmetoğlu) çocukluğu savaş sırasında geçmiş Bosnalı bir Müslüman. O günleri anlatırken gözleri doluyor. Sokakta oynarken patlayan bir bombanın alıp götürdüğü kardeşi Belma, ailedeki kayıplardan yalnızca bir tanesi...