OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 21, 2005 00:00
Kelebek’te ses getiren dizimizin cuma günü yayınlanan bölümünde, sizlere bir gün boyunca neler yiyip içtiğimi, kısaca anlatmıştım. O günden sonra beni her gören, Kafkas usûlü beslenme konusunda ayrıntılı mönü istedi. Ben de bugünkü yazıyı, 100 yaşını aşan sağlıklı insanların, yani Kafkas köylerinde yaşayanların, beslenme alışkanlıklarına ayırdım.Bir de, uyku için yedi altın öğüt var ki, evinizin veya aklınızın bir köşesine iliştirirseniz gayet iyi edersiniz. Bildiğiniz gibi, sağlıklı bir uyku neredeyse her şeyin başı artık.Farkındayım elbette, biraz daha somut, biraz daha pratik şeyler bekliyorsunuz artık. Bir tür reçete belki. Kendilerine bile hayrı dokunmayan bazı diyetisyenler veya bazı anti-agingciler tarafından böyle alıştırıldığınız için diyecek bir şey bulamıyorum doğrusu.Yine de bir günlük Kafkas usulü yiyecek-içecek tarifi yapmaya çalışalım bakalım.KAHVALTININ ÖNEMİ BÜYÜK Önce hepinizin gayet iyi bildiğini sandığım ilk kural: İster sabah kahvaltısı, ister öğle, isterse akşam yemeği için olsun, her gün ve her öğün için, aynı saatte masaya oturmayı ilke haline getirin. Kafkasya’da bütün diğer şeylerle birlikte en çok dikkat edilen hususlardan birisi de bu. Vücut denilen makine, belirli bir ritim tutturacak ve bu ritim de organizmanın hayatiyetini artıracak.Daha önce de belirtildiği gibi, güne iyi bir kahvaltıyla başlamanın yerini hiçbir şey tutamaz. Bütün dünya gibi Kafkasyalılar da bilincinde bunun. Yataktan kalkıp ellerini yüzlerini yıkadıktan sonra her sabah ilk yaptıkları iş, rafadan yani hayli sulu bir yumurtayı kafaya dikip bir güzel içmek. Kesinlikle katı yumurta yok. Sabah sabah mideyi yormanın, gereksiz salgılarla meşgul etmenin álemi var mı? Üstelik katı yumurtanın bir yararı da yok. Yumurtanın arkasından, birinci bölümde anlattığımız usullere göre demlenmiş çaya geliyor sıra. Özenle demlediğiniz çayı, şekersiz veya kıtlama usulü indiriyorsunuz mideye. Böylece, sabah sabah ikinci sıvı da şenlendirmiş oldu midenizi.Artık biraz daha ciddi bir çalışmaya geçebilirsiniz. İkinci bardak çayla birlikte, mideniz bir hayli rahatladığı için üzerine tereyağı sürülmüş bir dilim çavdar ekmeğinin ne size, ne de midenize bir ağırlığı dokunmayacaktır. Üzerine bir bardak çay daha hiç fena olmaz. Ama unutmayın, sabah kahvaltısında kaç bardak çay içerseniz için, bir şekerden fazlası kesinlikle yok! Tereyağlı çavdar ekmeğinden sonra yarım bardak ılık süt hiç de fena bir fikir değil. Ama her şeyi o kadar da aceleye getirmeyin. Yudumlar arasında biraz oyalanmanın kime ne zararı olabilir ki? Söz gelişi, bir yudum ceketinizi veya çoraplarınızı giyerken, bir diğer yudum kravatınızı bağlarken, son yudumu da ayakkabıları bağlarken içebilirsiniz. Önemli olan, yarım bardak sütün, beş dakikalık bir sürede içilmesi, öyle birden dikip içmek yok sizin anlayacağınız.ÖĞLEYİN YEŞİLLİK ŞART Gündelik koşuşturmacalar, iç-güç derken sıra öğle yemeğine geldi bile. Hemen hatırlatalım, öğle yemeğinden önce de giderek bir klasik haline gelen alışkanlığımızdan vazgeçmiyor ve yine önce usulüne göre demlenmiş bir-iki bardak çayla başlıyoruz işe. Öğle yemeği vaktinde evdeyseniz eğer, masada mutlaka sarmısak, nane, maydanoz, marul gibi yeşillikler bulunduruyorsunuz. Daha sonra önemli bir toplantıya girecekseniz diyelim, sarmısağı akşama da saklayabilirsiniz. Ama diğerlerini eksik etmiyorsunuz.Bu ön hazırlıktan sonra sıra ana yemeğe yani et yemeğine geliyor. Daha önce tarif ettiğimiz gibi, et yemeğini koyun veya kuzu etinden sebzeli ve sulu olarak pişirmeniz gerekli. O gün canınız sebze yemeği çektiyse eğer, sebze yemeğini bitkisel yağlarla değil, tereyağıyla pişirmeyi alışkanlık haline getirin. Sebzeyi haşlayıp üzerine çiğ bitkisel yağ gezdirmek de farklı bir tercih olabilir. Unutmamanız gereken şu: Bitkisel yağları değil kaynatmak, ısıtmak bile tehlikelidir. Çünkü biliyorsunuz artık, ısınan bitkisel yağların içindeki elemanlar sağlığa zarar verecek hale dönüşürler. Ama hayvani yağları istendiği gibi ısıtmak da bir sakınca bulunmuyor.Öğle yemeklerinde önce yemeğin suyunu içmek veya o güzelim suya ekmeği banarak
yemek de son derece faydalı. Tabii, bu arada bol bol yeÅŸillik yemeyi de ihmal etmemek gerekiyor. Ayrıca, 20-30 gram kadar bitkisel yağı salatayla veya yine ekmek banarak yemek de saÄŸlık açısından gerekli bir ayrıntı.Ayrıca bir dilim çavdar ekmeÄŸi yemenin de kimseye bir zararı yok. Çünkü, vücut için gerekli B vitamini çavdar ekmeÄŸinde yeterli miktarda var. Yemekten sonra, elinizin altında bir yerde mevcutsa, elma denilen o sihirli meyveyi kesinlikle ihmal etmeyin. Bulunmadığı durumlarda ise sevilen bir baÅŸka meyve de yenilebilir.AKÅžAM YEMEĞİ HAFÄ°F OLMALIAkÅŸam yemeklerinde ise mümkün olduÄŸu kadar az ve hafif ÅŸeyler yemek, etli ve yaÄŸlı yemeklerden kaçınmak gerekir. Ãœzerine bitkisel yaÄŸ gezdirilmiÅŸ salata veya meyve ideal bir akÅŸam yemeÄŸi mönüsü olabilir söz geliÅŸi. Yatmadan iki saat kadar önce ise bir bardak yoÄŸurdun içine bir tatlı kaşığı bal karıştırıp yemeyi hiçbir zaman ihmal etmeyin.DoÄŸal olarak iÅŸ yemek yemekle bitmiyor. Yemekte sonra yapılması gereken ÅŸeyler de en az yemek kadar önem taşıyor. Her yemekten sonra aÄŸzınızı çalkalamakta ve diÅŸlerinizi fırçalamakta sayısız faydalar var. Uyumadan önce ise kesinlikle aÄŸzı suyla çalkalamak gereklidir. (Çalkalama esnasında gargara yaparak boÄŸazınızı da temizlemelisiniz.) Çünkü boÄŸaz etrafında kalacak besin maddeleri, ağızın çalkalanması ile birlikte temizlenecek, bu ise en az yemek kadar önemli olan uykunun kalitesini artıracaktır. Ayrıca unutmayın, öğle yemeklerini bir defada yemek zorunda deÄŸilsiniz. Bir öğünü üçe veya dörde de bölebilirsiniz. Ä°kindi vakti yenilecek yarım bir öğle yemeÄŸi, hem midenin, hem de diÄŸer organizmaların çalışma kapasitesi açısından son derece saÄŸlıklıdır.Bir de, imkán ve fırsat bulursanız, her yemekten sonra yürüyüş yapmaya bakın. Öyle parklara ve spor salonlarına gitmeniz de ÅŸart deÄŸil. Asansörlü binalarda merdiveni tercih ederek, ofisler arasındaki trafiÄŸi ofisboy’a bırakmak yerine kendiniz üstlenerek de yapabilirsiniz bu yürüyüşü. Önemli olan niyetlenmeniz ve karar vermeniz. Sonraki aÅŸamada bir çözüm yolu nasıl olsa bulunur çünkü.Erik ve elma kurusuKafkasya, tıpkı Türkiye’de olduÄŸu gibi, ikramı seven insanlardan oluÅŸuyor. Bir yere gittiÄŸinizde çikolata veya ÅŸeker ikram ediliyor. Ama Prof. Sultanov, çikolata ve ÅŸeker yerine, ‘erik kurusu’ ikramıyla yetiniyor. Sebebini de şöyle izah ediyor: ‘Erik kurusundan günde en az sekiz tane yemek gerekir. Özellikle öğlen ve akÅŸam yemeklerinden iki saat kadar sonra erik kurusu yemek saÄŸlık ve sindirim açısından çok faydalıdır. Çünkü erik kurusunda ’kalyum’ vardır ve bu ’kalyum,’ kalp için en önemli maddedir. Kalbi kuvvetlendirir. Onun daha ahenkli çalışmasına yardımcı olur. Özellikle 25 yaşını geçtikten sonra erik kurusu sofralarınızın vazgeçilmez alışkanlıklarından biri olmalıdır. Ama ’kalyum’ sadece erik kurusunda bulunmaz. Hemen hemen bütün meyve kabuklarında mevcuttur. Yine de, kabuÄŸuyla yenen elmaya ayrı bir yer ayırmak gerekir. Çünkü elmada A, B, C, P vitaminleri ile birlikte deÄŸiÅŸik mineraller bulunur. Hem sindirimi kolaylaÅŸtırır, hem de kalp hastalıklarını önler. Böbrek ve dalak için de koruyucu etkisi vardır. Bir de ÅŸunu hatırlatayım: Ãœzümü çekirdeÄŸiyle, dutu sapıyla yemeyi ihmal etmeyin sakın. Çünkü üzümün çekirdeÄŸi ve dutun sapı, bağırsaklarda hareket saÄŸlayarak kabızlık riskini ortadan kaldırır.’Uyku için 7 altın öğüt1. Yatmadan önce, mümkünse açık havada beÅŸ on dakika yürüyün. Böyle bir imkanınız olmadığı günlerde ise, evde basit jimnastik hareketleri yapın. ÖrneÄŸin, merdiven inip çıkın.2. YataÄŸa girmeden yarım saat önceden baÅŸlayarak hiçbir ÅŸey düşünmemeye gayret edin.3. YataÄŸa girince aklınıza iÅŸle ilgili hiçbir ÅŸey getirmemeye çalışın.4. Mümkün olduÄŸu kadar çabuk uyumaya bakın. Ne kadar çabuk uyursanız, uyku o kadar yararlı olur.5. Yatağınızın çok fazla yumuÅŸak olmamasına dikkat edin.6. Ãœstünüze üşütmeyecek kadar hafif ÅŸeyler alın veya örtünün.7. Yatak odanızdaki küçük bir pencereyi hafif bir ’hava cereyanı’ yapacak ÅŸekilde aralık bırakın. Bu hava cereyanı, sizin sabahleyin daha zinde kalkmanıza yardımcı olacaktır.YARIN Anne babanız erken yaÅŸta öldüyse paniÄŸe kapılmayınÂ
button