Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2005 00:00
Babamı dünyanın neresine götürürseniz götürün; mutlaka yanında "ince belli Çerkez kızı" dediği çay bardağını taşır.Tabii bir de bu bardağın eşlikçisi olan Erzurum’un kıtlama şekerini. Aksi halde, içtiği çaydan hiç keyif almaz. Eğer çay çok sıcaksa, bardağı iki parmağıyla ağız kısmından tutar. Çay soğumaya başladıkça parmakları bardağın gövdesine doğru iner. Sonra da hemen boş bardağı uzatır, "kızım bir çay daha" der. Bazen 7-8 bardak çayı peşi peşine içer. Hani şu yeni çıkan, "asta" ya da "aida" dedikleri iri cam bardaklarla asla çay içmez. Çocukları olarak bizler de evlerimizde onun için küçük boy bardakları hazır tutarız. Babam, kolaylık olsun diye termosa doldurulan çaydan da hiç hoşlanmaz ve böyle ikram edilen çayı derhal reddeder. Onun çayı kısık ateşte demini almış, sıcak ve hatta kaynar olmalıdır. Annemin 50 yıldır hiç üşenmeden çantasında taşıdığı Erzurum’un meşhur kıtlama şekerini de verirseniz, babamın çay keyfi doruklara çıkar. Ve benim canım babam, kıtır çıtır, höpür hüpür seslerine hiç aldırmadan çayının keyfini çıkarır. Safranlı tavuk çorbası8 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 25 dakikaMalzeme listesi2 adet tavuk göğsü (yada iki adet iri tavuk budu) 4
yemek kaşığı zeytinyağı1 adet orta boy kuru soğan 1 çay kaşığı safran 7-8 su bardağı sıcak su 1 çay kaşığı tuz, karabiber 1 çay bardağı pirinç1 çay bardağı haşlanmış nohutTerbiyesi için1 adet yumurta sarısı 1 yemek kaşığı limon suyu Tavuk göğsünü ya da derisi soyulmuş tavuk butlarını kuşbaşı doğrayın. Orta boy tencereye zeytinyağını koyup, orta ısılı ateşe oturtun. İnce doğranmış soğanları ve tavuk etlerini ilave edin. Karıştırarak 2-3 dk. kavurun. Mısır püskülü şeklindeki kırmızı safranı ya da toz safranı ekleyip, 5 dk. daha kavurun. Sıcak su, tuz ve karabiberi ekleyip kaynamaya bırakın. Sıcak suyla yıkayıp süzdüğünüz pirinci ve haşlanmış nohudu kaynamakta olan çorbaya ekleyip karıştırın. Diğer taraftan, terbiye için; bir kasede yumurta sarısı ve limon suyunu çırpın. Çorbayı ateşten almadan 5 dk. önce terbiyeyi yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak çorbaya ilave edin. Terbiyeyle en az 5 dk. pişen çorbayı sıcak servise sunun. İsterseniz dereotu ya da maydanozla da süsleyebilirsiniz. Kremalı asortik pasta8 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 25 dakikaMalzeme listesi1 adet hazır pastaban keki5 adet orta boy tatlı armut2 yemek kaşığı toz şeker3 yemek kaşığı pudra şekeri 2 yemek kaşığı hindistancevizi rendesiİki parça olan hazır pastabanın bir parçasını alın. Kenarlarında iki parmak kalınlık bırakarak ortadaki kek parçasını kesip çıkarın. Çıkardığınız parçayı ufalayın. Şimdi de ortası boş kek çemberini diğer kekin tam üzerine oturtun. Kabukları soyulmuş armutları kuşbaşı et formunda doğrayıp bir tencereye aktarın. Üzerine 2 yemek kaşığı toz şekeri serpip kısık ateşte, renkleri dönünceye kadar, 6-7 dk. pişirin. Kekinizi armutların suyuyla ıslatın. Pudra şekerini 2-3 dk. mikserin yüksek devriyle çırpıp haşlanmış armutlarla hafifçe karıştırın. Sonra bu harcı pastanın ortasına kubbe şeklinde yerleştirip, en üste parçaladığınız kek kırıklarını serpiştirin. Aralara hindistancevizi rendesi dökün. İsterseniz eritilmiş çikolatayla süsleyip buzdolabında 1-2 saat beklettikten sonra servise sunun.
button