Bu defa “kıtlama”

Bir parça şekeri dilinizin altına yerleştiriyorsunuz.

Haberin Devamı

Sonra sıcak çaydan bir yudum aldığınızda, çay ağzınızdaki sert şekerle birleşip tatlanıyor. Çaydan yudum yudum aldıkça, ağzınızdaki şeker de yavaş yavaş bitiveriyor.
Pek çoğumuz bildiği bu çay içme yönteminin adı “kıtlama” ve genellikle Doğu Anadolulular tarafından uygulanıyor. Yani Doğu Anadolu’ya gidip de çay içmek istediğinizde öyle çay bardağının içinde kaşık aramayın. Çünkü özel bir makasla kesilmiş olan şekeri çayınıza atmayacağınız için kaşığa da ihtiyacınız yok.
Ama kıtlama usulü çay içmeyi de öyle yukarıda anlattığımız gibi kolay sanmayın, çünkü şekeri dil altında saklamak ya da çay yudumuyla birlikte yutmamak hiç de kolay değil. Ancak birkaç bardaktan sonra alışıyorsunuz kıtlama yapmaya.
Doğu Anadolu’ya gidip de bir eve misafir olduğunuzda önünüze gelen çay bardağının boşaldıkça dolduğunu da görürsünüz. Kimse size “bir çay daha alır mısınız” diye sormaz. Misafire o kadar kıymet verilir ki oralarda, çay bardağının boş bırakılması ayıp sayılır. Ama siz de misafir olarak “artık içmeyeyim” dediğinizde bile tekrar dolan çayınızı içmezseniz ayıp sayılacağını bilmelisiniz.
Güneydoğu Anadolu insanının çayı, Doğu Anadolu kadar açık olmaz. Onlarca makbul olan kaçak çayla harmanlanmış olandır ve bu çayı demli içerler. İki farklı yörenin çayından bahsettik bugün. Bakalım yarın neyle dolacak çay bardağımız...

Közleme biber salatası

Haberin Devamı

Biberleri fırın ızgarası, ocak üzeri ya da mangalda közleyin. Kabuklarını soyup ister doğrayarak, isterseniz bütün olarak servis tabağına dizin.
Sosu hazırlamak için, sarımsakları tuzla dövüp bir kaseye aktarın. Limon suyu ve zeytinyağını ekleyip çatal yardımıyla çırpın.
Hazırladığınız sosu biberlerin üzerine gezdirip salatayı karıştırın. Maydanozla süsleyerek servise sunun.
Not: Bazı yörelerde ince doğranmış köz bibere yine incecik kıyılmış kuru soğan, maydanoz, sumak ve kırmızı biber katılır.

10 adet yeşil sivri biber
 10-15 adet kırmızı çuşka biber (Salça yapımında kullanılan kırmızı biber)
 10-12 diş sarımsak
 1 adet büyük boy limonun suyu
 2 çay bardağı zeytinyağı
 2 çay
kaşığı tuz
 Varsa yarım demet maydanoz

Yazarın Tüm Yazıları