Kıtlama

Dünkü yazımızda Azerilerin çayı reçelle ikram ettiklerini söylemiştik.

Haberin Devamı

Tıpkı bizim kıtlama içmemiz gibi, onlar da biraz reçel yiyip biraz çay içerek tatlandırıyorlar ağızlarını.
Kıtlamanın ne olduğunu bilmeyeniniz yoktur sanırım. Ağzınıza bir parça şeker alıp şekeri dilinizin altına yerleştiriyorsunuz. Sonra sıcak çaydan bir yudum aldığınızda çay ağzınızdaki sert şekerle birleşip tatlanıyor. Çaydan yudum yudum aldıkça ağzınızdaki şeker de yavaş yavaş bitiveriyor.
Kıtlama, genellikle Doğu Anadolulular tarafından uygulanıyor. Yani Doğu Anadolu’ya gidip de çay içmek istediğinizde öyle çay bardağının yanında kaşık aramayın. Çünkü özel bir makasla kesilmiş olan şekeri çayınıza atmayacağınız için kaşığa da ihtiyacınız yok.
Ama kıtlama usulü çay içmeyi de öyle yukarıda anlattığımız gibi kolay sanmayın. Şekeri dil altında saklamak ya da çay yudumuyla yutmamak kolay değil. Ancak birkaç bardaktan sonra alışıyorsunuz kıtlamaya.
Doğu Anadolu’ya gidip de bir eve misafir olduğunuzda önünüze gelen çay bardağının boşaldıkça dolduğunu da görürsünüz. Kimse size “Bir çay daha alır mısınız?” diye sormaz. Misafire o kadar kıymet verilir ki, çay bardağının boş bırakılması ayıp sayılır.

Haberin Devamı

SOSLU TAVUKLU KREP

Krebi hazırlamak için oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları, tuz ve unu geniş bir cam kâseye aktarıp tel çırpıcıyla çırpmaya başlayın. Sütü de azar azar ilave edip çırpmaya devam edin. Koyu ayran kıvamında pürüzsüz bir hamur elde edeceksiniz.
Hamuru oda sıcaklığında en az 20-30 dakika bekletin. Krep tavasını ya da küçük bir teflon tavayı yağla ıslattığınız peçeteyle yağlayın.
Krep hamurundan 1 kepçe kadar alıp yakın mesafeden krep tavasına aktarın. Arkalı önlü kızartın. Aynı işlemleri hamurun kalanına da uygulayıp 8-9 adet krep yapın ve üst üste koyarak bir kenarda bekletin.
İç harcını hazırlamak için zeytinyağını, uzun ince doğradığınız mantarları ve yemeklik incecik doğradığınız soğanları geniş bir tencereye koyun. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun.
Tavla zarı formunda doğradığınız tavuğu ilave edip 5 dakika daha kavurun. Tuz, biber ve kekiği de serpiştirip ocaktan alın ve soğumasını bekleyin. Krepleri tezgaha yayın. Tavuklu iç harcını kreplerin üzerine paylaştırıp krepleri D şeklinde ikiye katlayın ya da dürüm yapın.
Diğer taraftan soya sosu ve kremayı küçük bir tavaya aktarıp karıştırarak ısıtın. Kaynamadan hemen önce ocaktan alıp tavuklu kreplerin üzerine gezdirin. Sıcak ya da ılık olarak servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

Krep için;
- 2 adet yumurta
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 su bardağı un
- 1 su bardağı süt
Ayrıca;
- 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
İç harcı için;
- 2 adet tavuk göğüs eti (Tavla zarı formunda küp küp doğranmış olmalı.)
- 300-400 gr kültür mantarı (Konserve mantar da kullanabilirsiniz.)
- Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan zeytinyağı
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber, kekik
Sos için;
- 1 paket hazır süt kreması (200 ml)
- 2-3 yemek kaşığı soya sosu

Yazarın Tüm Yazıları