Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2004 00:00
Doğu Anadolu Bölgesi’nde gırtlak ve mide kanserine yakalananların oranının, Türkiye ortalamasının 5- 6 kat üstünde olduğu ortaya çıktı. Bölgede yaygın olarak yakılan tezek dumanının solunması ve yiyeceklere sinmesi, tuzlu yiyeceklerin bolca tüketilmesi, çayın sıcak ve kıtlama içilmesinin kanser oranının yükselmesinde en büyük etkenler olduğu belirtildi.Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kürşat Türkdoğan, mide ve gırtlak kanserine neden olan beslenme ve çevre ile ilgili risk faktörlerini araştırdı. Hastalığa neden olan faktörleri ana başlıklar altında toplayan Türkdoğan, hastaların yüzde 90’nın sosyo- ekonomik yaşam koşullarının kötü, beslenmelerinin dengesiz olduğunu söyledi. Doç Dr. Türkdoğan, ekonomik koşullardan dolayı bölgede özellikle kırsal kesimlerde hayvan dışkısından yapılan tezeğin yakacak olarak kullanıldığını belirterek, şunları söyledi:“Yiyecekler tandırlarda tezek yakılarak kapalı ortamda pişiriliyor. Bundan dolayı tezekten çıkan duman ve gazlar yiyeceklere özellikle de ekmeğe sinmekte ve bu yiyecekler tüketilmektedir. Bu da tandırda tütsü şeklinde çıkan dumanı tenefüs eden kadınlarda gırtlak kanserinin yoğun olarak görülmesine neden olmaktadır. Gırtlak kanseri görülen hastaların yüzde 99’u bu şekilde beslenmektedir. Ayrıca salamura besinler, tuzlanmış
balık ve kırsal kesimlerde içilen nitrat ve nitritli kuyu suları kanser oluşumunda büyük etkenler. Sıcak içecekler de önemli bir risk faktürüdür. Doğu Anadolu Bölgesi’nde de çayın sıcak ve şeker karıştırmadan kıtlama içilmesi oldukça yaygındır.”Doç Dr. Türkdoğan, Doğu Anadolu Bölgesi’nin dağlık ve yeşil ağaç örtüsünden yoksun olması, volkanik arazi yapısı, toprak ve suda ağır metaller ve radyoaktivitenin yüksek, selenyum ve çinko gibi elementlerin ise düşük olmasını da diğer risk faktörleri olarak sıraladı.
button