Kekik, yemeklerin vazgeçilmez baharatı olmasının yanında çiçekleri, yaprakları ve yağı ilaç olarak da kullanılır. Boğaz ağrısından, mide sorunlarına pek çok faydası olmakla birlikte kozmetikte de oldukça yaygın bir kullanım alanına sahiptir. Bu kullanımlardan biri de kekik suyudur. Kekik suyu da gargara yapılarak veya içilerek de tüketilebilir. Peki kekik suyu neye iyi gelir, nasıl kullanılır? Gelin kekik suyunu, faydaları ve zararları da dahil olmak üzere her şekliyle yakından tanıyalım.
#Kekik SuyuKendine özgü koku ve aromaya sahip bir bitki olan kekik, birçok mutfağın baş tacı. Taze olarak yaprakları kullanılabildiği gibi toz haline getirilerek yemeklere de katılabilir. Kekik bitkisi ile hazırlanan kekik suyu ise sağlığa faydaları ile dikkat çekiyor. Yararları saymakla bitmeyen kekik suyu, birçok hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Peki, kekik suyunun faydaları nelerdir? Kekik suyu nasıl hazırlanır?
#Kekik SuyuMevsimine göre ister ızgarada yapın, ister tavada... Ya da konserve olarak tüketin...Sardalya çok lezzetli bir balıktır. Bizde son yıllarda kendine yer bulsa da genellikle küçük balık kategorisinde olduğu için göz ardı edilir. Oysa başka ülkelerde uğruna festivaller düzenleniyor. Bu arada bizim sardalyanın şanı yurtdışında yürüyor.
#SardalyaYemek kültüründe birbirinden farklı lezzetler bulunmaktadır. Özellikle yengeç ve ıstakoz gibi lezzetlerin doğru yöntemler ile pişirilmesi gerekmektedir. Yengeç nasıl pişirilir? Yengeç eti neden canlı pişirilir, kaç dakikada pişer? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#YengeçGünümüzde sağlıklı beslenme pek çok insanın ilgi odağı, bu da yağlı tohumların popülerliğini arttırıyor. Hem çocuklarıma hem de hastalarıma sıklıkla önerdiğim, faydalarını saymakla bitiremeyeceğim chia ve keten tohumu, sağlık ve lezzet dengesini bir araya getiren besinler. Üstelik ikisi de ihtiyacımız olan protein ve liflerle dolu...
#SağlıkKavurma, Kurban Bayramı'nda sofraların bir numaralı yemeğidir. Kurban kesildikten sonra ilk olarak kavurma yapılır. Bu yüzden lezzetli, yumuşak ve ağızda dağılan kavurma nasıl yapılır sorusunun yanıtı oldukça önemlidir. Chef Rüzgar SÜNBÜL tavsiyeleriyle pratik kavurma tarifi ve püf noktaları...
#Kavurma TarifiŞanslıyız, baharın çeşit çeşit taze otlarını toplayıp yemeklerimize katabildiğimiz, kurutup aromalarından yıl boyu faydalandığımız verimli topraklarda yaşıyoruz... Aromatik otlar, doğru kullanıldığında yemeklerin lezzetine boyut atlatıyor. Bazen de ağır ya da yağlı tatları dengeleyerek ferahlık hissini güçlendiriyor...
#AromaKahvaltımızın zenginliği dillere destan. Hele ki sofranın vazgeçilmezi peynirin çeşidi de çoksa değmeyin keyfimize... Bu soğuk günlerde içimizi ısıtacak kahvaltılar için yerel peynirlerimizi kullandık.Hamurlu, yumurtalı, tereyağlı mis gibi sıcak tarifler verdik...
#KuymakBallıbabagiller familyasından olan kekik otu, çok yıllık bitki türüdür. Çorak topraklarda yetişebilen kekik otu, 40 santimetre boyuna kadar ulaşabilmektedir. Kekik otu nedir, nasıl kullanılır, ne işe yarar, faydaları var mıdır, zararları nelerdir, ne için kullanılır gibi tüm soruların yanıtlarını sizler için derledik.
#Kekik OtuSonbaharın yüzünü göstermesiyle her yıl olduğu gibi bitki çaylarına talep artmaya başladı. Koronavirüs, grip gibi hastalıklara karşı kendini korumak isteyen, fazla kilolarından kurtulmaya çalışan soluğu aktarların kapısında alıyor. Ancak şifa niyetine tüketilen ve masum gibi görülen bitki çayları organ kaybından ölüme kadar çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Uzmanlar, "Biri 100 defa içer hiçbir problem olmaz, başkası ilk içişinde karaciğer nakline gidecek kadar şiddetli organ hasarı yaşayabilir" uyarısıyla bitki çayları konusunda dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı...
#Bitkisel ÇaylarTarhanayı her ne kadar soğuk kış günlerinde içilen sıcak bir çorba olarak düşünsek de o, temelde bir saklama yöntemi. Çağımızın kent koşullarına direnemeyip uzun bir zaman gözden düşse de yeniden ilgi çekmeye başlayan bu geleneksel yiyeceğimiz hakkında söylenecek çok şey var.
#GazetehaberleriArpacık, göz kapağının dışında oluşan sivilce benzeri bir şişliktir. Gözde ağrı ve acıya neden olur. Göz kapağını etkileyen bu durum ağrıya da neden olabilir. Arpacığa iyi gelen doğal ve bitkisel tedavilerle evde çözüm üretmek mümkün. Peki arpacık nasıl geçer? Evde arpacığa ne iyi gelir? Sarımsak ve çay arpacığa iyi gelir mi? Gözde arpacık neden olur? İşte arpacık nedenleri ve arpacığa iyi gelen öneriler...
#ArpacıkSivilceler, iyileşirken leke veya iz bırakarak iyileşir. Bu nedenle ciltte meydana gelen izler rahatsızlık verebilir. Stres ve sağlık beslenme gibi durumlar da sivilce oluşumu tetikleyebileceği gibi bazı cilt problemleri de buna neden olabilir. Sivilce lekelerine iyi gelen bitkisel ve doğal yöntemlerle evde çözüm bulunabilir. Peki sivilce lekeleri nasıl geçer? Evde sivilce izlerine ne iyi gelir? İşte sivilce oluşumunun nedenleri ve sivilce lekelerine çözüm olabilecek öneriler...
#Sivilce Lekelerine Ne İyi GelirÖksürük, üst solunum yolu rahatsızlığı veya farklı hastalıklar nedeniyle ortaya çıkabilir. Grip ve nezle gibi rahatsızlıklar öksürüğe neden olabileceği gibi farklı nedenlerden dolayı kuru veya balgamlı öksürük de oluşabilir. Öksürüğe iyi gelen bitkisel yiyecek, içecek ve çaylar yardımıyla doğal yollarla çözüm bulunabilir. Peki öksürük neden olur? Kuru öksürük nasıl geçer? Evde öksürüğe ne iyi gelir ? İşte evde kuru öksürüğü hemen kesen bitkisel çözümler
#Öksürüğü Ne GeçirirDoğanın eczanesi her daim kıymetini koruyor… Özellikle bağışıklığı hedef alan yeni bir virüsün hayatımıza girmesiyle belki her zamankinden daha kıymetli oldu. “Doğada ihtiyacımız olan her şey var aslında” diyen eczacı, fitoterapist ve aromaterapist Özlem Pamuk Yıldız, elimizin altında bulunması gereken aromaterapik yağları sıraladı
#ReflüSalatası ve ızgarası yapılan ahtapot, sevilen deniz ürünlerinden biridir. Ahtapotlar mitolojide ve folklorda deniz canavarları olarak tasvir edilmiştir. Özellikle Akdeniz ve Asya'da olmak üzere dünyanın çoğu yerinde ahtapot eti yenmektedir. Peki, ahtapot nedir? Ahtapot nasıl yenir? Ahtapot ızgara nasıl yapılır?
#Ahtapot Nedirİlk yazı zordur. Herhangi bir yayına yazı yazmaya başlarken ne yazacağına karar vermek bir yazar için gerçekten zordur. “Nereden başlasam?” “okurlar ne ister?” gibi sorulara cevap aranır. Benim için de bu ilk yazıya giriş yapmak, kafamda uçuşan başlıklardan seçim yapmak hiç kolay olmadı.
#Gülhan KaraAvustralya’da sıcak yaz günlerinde havayı okaliptus kokusu sarar. Okaliptus’un 680’den fazla türünün doğal yetişme ortamı bu ıtadır. Eğri büğrü çalılardan devasa ağaçlara kadar okaliptusun çeşitli türleri, Avustralya bitki örtüsünün dörtte üçünü kaplar. Peki Okaliptus'un faydaları nelerdir?
#OkaliptusAsırlardır şifa kaynağı olarak kullanılan ve şehir efsanelerine konu olan Dong Quai günümüzde de tüketilmeye devam ediyor. Halk arasında Çin Melekotu olarak bilinen Dong Quainin birçok faydasının olduğu biliniyor. Peki, Dong Quai nedir? Dong Quainin faydaları neler? İşte Dong Quai yani Çin Melekotu hakkında merak edilen her şey...
#MelekotuHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalından Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız’ın editörlüğünü yaptığı bu bölüm aynı üniteden diyetisyen Meral Mercanlıgil ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalından Prof. Dr. Haydar Demirel ve Prof. Dr. Sedat Tolga Aydoğ’un katkıları ile hazırlandı. İşte diyabetle ilgili merak ettiğiniz her şey...
#DiyabetAnadolu peynirlerini pek severim. Bin türlü ot ve çiçeğin boy verdiği ovalarda beslenen hayvanların sütünden yapılan peynirlere doyamam. Sorarım, ararım, bulursam alıp tadına bakarım. Size bu hafta en sevdiğim 10 peyniri tanıtmaya çalışacağım. Bu seçimi yaparken Prof. Dr. Artun Ünsal’ın ‘Süt Uyuyunca’ ve Berrin Bal Onur ile Neşe Aksoy Biber’in ortaklaşa yazdıkları ‘Peynir Aşkına’ adlı kitaplardan yardım aldım.
#PeynirMehmet Yaşin, Arda Türkmen ve Refika Birgül kafa kafaya verdi, sizin için mutfağa girdi. Bu mevsimde ne yenir, iyi yemek için nereye gidilir, en son keşifleri neler, evde fast food nasıl hazırlanır? İşte Hürriyet lezzet ekibinin topikten maş fasulyesine 24 iştah açıcı önerisi.
#KasımTürkiye bir mantar cenneti… Ülkemizde 40 civarında yenilebilir mantar türü yetişiyor. Bunların 25 kadarı da ihraç ediliyor ama marketlerde satılan üç, bilemediniz beş çeşit. Yazık değil mi bize diye düşünenlerden misiniz? Ben öyleyim. Bugün size mantarla ilgili tüm püf noktalarını aktaracağım.
#Mantar