Dört asırlık uzlaşma ve barışçı bir düzeni getiren Osmanlı çekildikten sonra bu memleketler rahat yüzü görmedi. Koca kıtanın haritası ABD’de oyun düzeniyle çiziliyor. Bu oynama kolay değil. Gelişen patlamaların kimleri nereye kadar götüreceği belli değil ama iyi yere gidilmiyor.
#OrtadoğuKuzey Denizi'nde bulunan Helgoland adası, turizm rehberlerindeki cıvıl cıvıl fotoğraflarıyla huzurlu bir tatil cenneti olarak biliniyor. Ancak bundan tam 77 yıl önce ada tarihin en büyük patlamalarından birine sahne oldu. Peki bu olayın arka planında ne yaşanmıştı? İşte ayrıntılar...
#HelgolandAlman arşivlerinden çıkan bir belgeye göre 1935’te Sultan 2. Abdülhamid hakkında bir film yapmak isteyen Alman şirketi, Ankara tarafından engellendi. Ankara, “Sansasyonel harem hayatı etrafında dönüyor, ciddi tarih anlatmıyor” diyerek filme çekim izni vermedi.
#AlmanSonu er ile biten kelimeler listesi birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Özellikle bulmacalarda çıkması bakımından öğrenilmesi önemli konulardan biridir. Bu bakımdan sonu er ile biten kelimeleri öğrenebilir ve buna göre kullanabilirsiniz. Sonu er ile biten kelimeler listesi -3, 4, 5, 6, 7, 8 harfli er ile biten kelimeleri derledik.
#EğitimPeter Hopkirk’ün ‘İstanbul’un Doğusunda Bitmeyen Oyun’ adlı kitabı, İngiltere ile Rusya arasında 19’uncu yüzyıl boyunca Orta Asya’da süren gizli savaşı konu alan ‘Büyük Oyun’un devamı niteliğinde. Bir roman gibi de okuyabilirsiniz; gerçeklikte olup biteni dile getiren bir anlatı gibi...
#Peter HopkirkJürgen Gottschlich ile Dilek Zaptçıoğlu’nun ortak kitabı ‘Kayzer’in Hazine Avcıları - Alman Arkeologların Doğuyu Yağmalaması’nda soluk soluğa okutan taraf şurası: Bu antik eserlerin 19. yüzyılda kimler tarafından, nasıl ve ne türden belgelere dayanılarak götürüldüğünün irdelenmesi... Basit türden bir kaçakçılık değildir bu.
#Kayzer’İn Hazine AvcılarıDört yabancı dili bildiği bilinir. Gördüğü simayı bir anda resmedecek kadar bilgili ve becerikli bir portre ressamıydı. Berlin’deki askerleri ve bizzat imparatoru hayran bıraktı, büyüledi; hem de kendisi Almanya’dan büyülendi. Balkan Savaşı’nda kaybedilen Edirne’yi geri alarak ‘Edirne Fatihi’ oldu. Asya Türklüğünü ayaklandırmak niyetindeydi. 41 yaşında şehit düştü. Bu kadar kısa zamanda bu kadar büyük hadiselerle 20. yüzyılın başındaki tarihe giren komutan az bulunur.
#Enver PaşaTÜRK Tarih Kurumu (TTK) ile Kültür, Tarih ve Entegrasyon Araştırmaları Enstitüsü (IKG) tarafından Almanya’nın Münih kentindeki tarihi Altes Rathaus salonlarında ‘Alman Bilim İnsanlarının Modern Türkiye’nin Gelişmelerine Katkıları’ konulu Türk-Alman Tarih Çalıştayı düzenlendi.
#Almanya-TürkiyeLozan Antlaşması’nın gizli maddeleri bir efsaneden başka bir şey değildir. Buna rağmen ortada gezinen efsanelerden bazıları ciddiyetle devlete dahi soruluyor. “Maden çıkarmak izni Avrupalılara mı aittir?” gibi. Bunun ne kadar anlamsız olduğu açık. Türkiye’de maden çıkarabilirsiniz ama bunun şartları Lozan Antlaşması ile sınırlı değil, doğrudan doğruya memleketin ziraatı, fauna (hayvan) ve flora (bitki örtüsü) ile tabii coğrafyası ve su kaynaklarıyla ilgilidir. Yeraltı sularının yolunu değiştirecek ve belirli ağaçların bu yüzden kurumasına neden olacak madencilik veya taşocağı faaliyeti yasak olmalıdır.
#Lozan‘En iyi kim’ tartışmaları bitmiyor. Üstelik bu tartışma Cristiano Ronaldo ve Lionel Messi’nin Şampiyonlar Ligi’nden elenmesiyle iyice alevlendi. Oysa belki de en iyiyi aramaya hiç gerek yok. Çünkü tartışmaya dahil edilen isimlerin hepsi futbol tutkusunu milyonlara taşıdı, sporseverleri derinden etkiledi...
#Futbolİstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'na tehdit maili gönderdiği gerekçesiyle tutuklanan Tuna G.'nin ifadesinde, "Eleştirilerim hiçbir şekilde dikkate alınmadığı için Ekrem İmamoğlu'nun dikkatini çekmek amacıyla söz konusu maili gönderdim" dediği öğrenildi.
#Ekrem İmamoğluII. Mehmed veya Fatih Sultan Mehmet Osmanlı İmparatorluğu'nun padişahlarından biridir. Tarihî kaynaklarda ismi, Mehmed isimli diğer padişahlarınki gibi, Muhammed şeklinde geçer. Fatih Sultan Mehmet, ilk olarak 1444-46 yılları arasında kısa bir dönem, daha sonra 1451'den 1481 yılında ölümüne kadar 30 yıl boyunca hüküm sürdü. Peki, Fatih Sultan Mehmet kimdir, İstanbul'u kaç yaşında fethetti? Fatih Sultan Mehmet Osmanlı İmparatorluğu'nun kaçıncı padişahı?
#Fatih Sultan MehmetAlmanya’nın Karlsruhe Sarayı’daki Badisches Museum tarihi bir sergiye ev sahipliği yapıyor. ‘Kaiser und Sultan- Nachbarn in Europas Mitte 1600-1700’ (Kayzer ve Sultan-Avrupa’nın Ortasındaki Komşuları 1600-1700) adlı sergide, Almanya, Avusturya, Polonya, Macaristan, İsviçre ve Slovenya’daki müzelerden, vakıflar ve özel koleksiyonculardan toplanarak hazırlanan paha biçilemez 320 eser bulunuyor.
#Avrupadan HaberlerTarihi eser hırsızı Heinrich Schliemann’ın 24 Mart 1881’de Berlin Kraliyet Müze Müdürü Richard Schöne’e yazdığı mektup ortaya çıktı. Troya’dan binlerce eseri kaçıran Schliemann, 2’nci Abdulhamid’e Yılanlı Sütun’un önemsiz olduğunun anlatılmasıyla eserin Almanya’ya götürülebileceğini yazmış.
#Heinrich SchliemannII. Nikolay neredeyse bütün Avrupa hükümdarları gibi Victoria’nın torunları arasındaydı. II. Wilhelm doğrudan torunuydu. II. Nikolay onun kuzeniydi. Hükümdarlardan oluşan bir aile resminde İngiltere Kralı VII. Edward, Kayzer Wilhelm ve II. Nikolay’ın birbirlerine ikiz kadar benzedikleri görülür. Ayrıca II. Nikolay uzaktan kuzeni sayılabilecek Hessen-Darmstadt hanedanının prenseslerinden Alix Helena (yeni Ortodoks vaftiz adıyla Çariçe Aleksandra Fyodorovna) ile evlendi.
#Yazarlar100 yıl önce bugün Cumhuriyet’in ilk adımı atıldı. Mustafa Kemal, Samsun’a indiğinde sadece Milli Mücadele’yi değil, modern bir ülkeyi de planlamaya başlamıştı. O kahramanlar önce bağımsızlığımızı kazandılar.
#AtatürkEnver Paşa’nın hayatındaki hata, üstün görünenin içindeki zaafı görüp tenkitçi gözle arayıp bulamamasıdır. O zamanki Osmanlı-Türk ordusunun genç komuta grubu içinde Kazım (Karabekir), Esad Paşa, Fevzi Paşa, Ali Fuad ve tabii Mustafa Kemal Bey gibi değerli kurmaylardaki bu tutum Enver’le onların arasında 1914’ten itibaren bir açıklık yaratacaktır.
#YazarlarOsmanlı İmparatorluğu Birinci Dünya Savaşı’nı kaybetti, Almanya ve Avusturya-Macaristan imparatorlukları gibi yenilginin ardından, tarihe karıştı. 1914’ten 1918’e kadar devam aden büyük savaşta sekiz cephede birden savaşmak zorunda kalan Osmanlı Ordusu, müttefikleriyle birlikte büyük yenilgilerin yanısıra, önce Çanakkale’de, sonra da Irak’taki başarılarıyla askeri tarihe iki de büyük zafer armağan etmişti. 29 Nisan 1916’da Osmanlı Ordusu’nun Büyük Britanya Ordusu’nu hezimete uğratarak, beşi general binlerce askerin teslim alındığı Kut’ül-Amare zaferinin üstünden tam 100 yıl geçti. Türkiye’ye artık çok uzak olan bir bölgede kazanılan bu zafer, büyük savaşın gidişatını ise sadece kısa bir süre etkileyebilmişti. İstanbul ve Berlin’deki büyük karargahların yanlış kararları 10 ay sonra İngiliz Ordusu’nun ilerleyişi durdurulamamış, büyük çöküş önlememişti.
#Kut’Ül-AmareDiplomasiyle sofranın ilgisi ne? Savaşlar mutfağımızı nasıl etkiledi? Milli yemekler nasıl ortaya çıktı? Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Sosyolog Yard. Doç. Dr. Burak Onaran, bu soruların peşine düştü ve yeme-içme alışkanlıklarımızın yıllar içinde nasıl geliştiğini İletişim Yayınları’ndan çıkan ‘MutfakTarih’ kitabında anlattı.
#Kuru Fasülye