Okullar kapandı, pandemi kısıtlamaları kalktı, normalleşme dönemi geldi çattı... Yaz tatilinin, plaj keyfinin zamanı asıl şimdi başlıyor. Peki dalgalar usul usul ayaklarınızı serinletirken ya da yeşillikler arasında dinlenirken, gözlerinizin ucundan hangi maceralar, hikâyeler, şiirler, anılar, söyleşiler akacak? Hürriyet Kitap Sanat yazarlarına sizin için sorduk, 10 yazarımız 10 kategoriden kitap önerileri yaptı. ‘Mutfak ekibi’ olarak bizim de tavsiyelerimiz var. Şimdiden iyi tatiller!
#Tatil KitaplarıBeni uzakta ama hep Eskişehirli olarak sevindiren bir şey var: Yort Kitap. Yort’u Georges Rodenbach’ın ‘Ölü Brugge’ kitabıyla tanıdım. Devamı Girish Shambu’nın ‘Yeni Sinefili’, Anne Carson’ın ‘Albertine Temrini’, Levent Şentürk’ün ‘Plastik Melek’, Osman Şişman’ın ‘Photo Graphis’, Franco Berardi’nin ‘Nefes Kaos ve Şiir’iyle geldi.
#YORT KitapTuran Akıncı’nın Osmanlı dönemi Beyoğlu’nu incelediği çalışmasının devamı niteliğindeki ‘Cumhuriyet’te Beyoğlu: Kültür, Sanat, Yaşam (1923-2003)’, semte hüviyetini kazandıran mekân, kurum ve insanların detaylı bir portresini sunuyor. Lakin birçoğunun çoktan aramızdan ayrıldığını da okuyoruz ki bu yönüyle epey hüzünlü bir kitap...
#Turan Akıncı“Bir varmış bir yokmuş. Külkedisi adında çok güzel bir kız varmış. Öylesine güzelmiş ki, ona hizmetçi gibi davranan üvey kız kardeşlerini kıskançlıktan deliye çeviriyormuş.” Düğmeye basmamızla önümüzdeki kapkaranlık vitrin aydınlanıveriyor. Birden kendimizi her biri özenle hazırlanmış ve kimi hareket eden kuklalar, etkileyici bir seslendirme, müzik ve ışık oyunu karşısında buluyoruz. Dört dakikalık bu gösteriden sonraki masalın başlığı, Türk okuyucunun da iyi bildiği 'Çizmeli kedi'!
#ParisÇalışmalarını Los Angeles’ta sürdüren sanatçı Refik Anadol’un belleğe dair ürettiği yeni medya işlerinden oluşan ‘Eriyen Hatıralar’, son dönemin en çarpıcı sergilerinden biri. Dev LED ekrandan yansıyan hareketli işler, dışavurumcu resim görkemine sahip.
#Refik Anadol1965’te dönemin öncü edebiyat dergisi Yeni Dergi’de değerli Ferit Edgü ‘Yeni Roman’ı irdeleyen bir yazı yayımlamıştı. Sözü, akımın önemli yazarlarından Nathalie Sarraute’a bırakıyordu. Sarraute’un roman sanatındaki değişimler üzerine denemeleri, yirmi yıl sonra, Bedia Kösemihal’in duru çevirisiyle yayımlanacaktı.
#EdebiyatKANADALI Marcel Proust uzmanı, akademisyen Jean-Pierre Sirois-Trahan, Kanada Ulusal Sinema Merkezi arşivlerinde bulunan siyah-beyaz bir videoda Marcel Proust’un mevcut tek hareketli görüntüsünü tespit ettiğini iddia etti. Görüntü, 1904’te Proust’un yakın arkadaşlarından birinin kızının düğününde çekilmiş.
#Marcel Proust“Kalp için hayat basittir: Atabildiği kadar atar, sonra durur.” Fenomen yazar Karl Ove Knausgaard’ın edebiyatı, altı kitaplık ‘Kavgam’ serisinin ilk cümlesi kadar basit. ‘Selfie çağının başyapıtı’ olarak nitelendirilen otobiyografik seri, 22 dile çevrildi, 25’e yakın uluslararası edebiyat ödülü topladı. Knausgaard ile gerçekleştirdiğimiz telefon konuşmasından geriye kalanlar...
#Karl Ove KnausgaardBeyoğlu Sahaflar Festivali’ne giderken, kendime “Sakin ol, kontrolünü kaybetme, bütçe hesabından şaşma” telkininde bulunmaya çalıştım. Faydası oldu mu? Hayır. “Ne zamandır arıyordum” dediğim bazı ilk baskıların da bulunduğu 14 kitap ve bir broşürle eve döndüm. Pişman mıyım? Hayır.
#Kanat AtkayaParis’e yaklaşık 200 kilometre uzaklıktaki Normandiya bölgesinde Honfleur.600 yıllık ahşap-kagir kilisesi ve eski limanıyla çizgi filmlerden çıkma bir balıkçı kasabası. Geçmişte okyanusu aşan kaşiflerin uğrak yeriydi. Şimdi leziz balıklarıyla damak tadına düşkün Paris’lilerin sayfiye mekanı.