Online fırsatlar

TÜRKİYE’DE gerek üniversitelerde gerek çeşitli kurumlarda veya özel kuruluşlarda yaratıcı yazarlık çalışmaları yapılıyor.

Haberin Devamı

Bu çalışmaların yazarlık yeteneğini ne derece ortaya çıkardığı konusunda bilgi sahibi değilim, çünkü bunun için hepsini değerlendirmek, sonuçlarını incelemek, oraya devam edenlerin durumunu incelemek, varsa istatistiksel verilerini değerlendirmek gerekiyor.
Her zaman yinelediğim gibi, yazarlık aşamasına gelmeseler de hiç olmazsa iyi bir okur olmanın bazı özelliklerini bu kurslarda kazandıkları kanısındayım.
Bu kurslarda genel bilgiler yerine daha özel bilgiler verilmesini, günceli izlemelerini önereceğim.
Sözgelimi bu yıl daha önce bir yazımda belirttiğim gibi, bazı şairlerin, yazarların yuvarlak ölüm ve doğum yıldönümleri. Bu kurslarda genel bilgiler yerine kimi önemli adlar üzerine yoğunlaşıp, bir ölçüde daha uzman kursiyer yetiştirmelerini düşünmelerini isterim. Bu listeden bazı adları anımsatayım.
Orhan Veli-Oktay Rifat–Melih Cevdet’ten oluşan Garip Üçlüsü üzerine yoğunlaşmış bir kurs var mı acaba?
Böyle bir kurs düzenlenirse, edebiyatın önemli bir dönemi, akımı üzerine bu konuyu iyi bilen bir okur/yazar kitlesi yetiştirmek, genel bilgilerin üstüne biraz da uzmanlık koymak, daha anlamlı gibi geliyor bana.
Diyebilirsiniz ki, bizim amacımız genel kuralları öğretmek, yeteneklerin içindeki tutkuyu gün ışığına çıkarmak, belli yazarları, şairleri seçmesini de onun özgür iradesine bırakmak.
Bu gerekçeyi ben kendi açımdan inandırıcı bulmuyorum.
Ben derinlemesine bilgileri yeğlerim her zaman. Üstelik Garipçileri anlamak, bundan sonra gelen şiir akımlarını daha iyi anlayabilmeyi sağlayan, İkinci Yeni’nin çıkışını yorumlamayı mümkün kılan bakış açılarını kazanmaktır.
Edebiyat tarihini, eleştirel bakışı, iyi kitapların, örneklerin eşliğinde yazmanın kurallarını bütün halinde öğreten kurslar devam edebilir ama bu kurumlar, kurslar bu tür bir seçimi de yapmalıdır.
Fazıl Hüsnü Dağlarca gibi bir şairi genel bilgiler içinde öğretmenin yeterli olmadığı kanısındayım.

* * *

Haberin Devamı

BİR yabancı dergide daha başka bir kurs ilanı gördüm.
Bir kitabın yuvarlak yıldönümü üzerine açılan bir kurstan söz ediyordu.
O zaman bu kursa katılanlar bir kitaptan bir yazara açılan kapıdan geçecekler, belki de yazmayı, yazmanın yöntemini, çalışmalarını daha derine inerek öğreneceklerdir.
İlan aşağı yukarı şundan söz ediyordu:
“Marcel Proust’un Swanların Tarafı’nın (Swann’s Way) yayımlanışının yüzüncü yıldönümü olan 2013’te bir kurs açılmış. Proust biyografisiyle tanınan William C. Carter, Kayıp Zamanın İzinde serisi üzerine çeşitlemeler yapmış.”
Genel bilgilerden çok daha etkin bir çalışma, üstelik genel bilgileri de içerebilir. Neden derseniz, bir yazarı bir kitabından değerlendirirken, bir kitabı nasıl okuyacağınız konusunda hem içerik hem yöntem açısından bilgiler ediniyorsunuz.
Bizde şu anda Tuğrul Tanyol ve Yücel Kayıran bir şiir bir şairi anlatma, anlama, algılama konusunda dosya çalışmaları yapıyor ve yaptırıyorlar. Ben de bu çalışmalara katıldığım için, bir şiirden hareketle kuşatıcı yargılara varmak, ayrıntıyı ortaya koymak açısından ilgi çekici geliyor.
Sözünü ettiğim Proust kursu üstelik online. İlanda şöyle belirtiliyor: Proust Online - A Self Paced Course.
Bilmiyorum, bir araştırma yapmadım, acaba yaratıcı yazarlık kursları bizde de online yapılabiliyor mu? Hayal edebiliyor musunuz? Akıllı telefonlarınızdan, tabletlerinizden, bilgisayarlarınızdan kurs takip ederek yazar veya en azından iyi okur olabilme fırsatı buluyorsunuz.

* * *

Haberin Devamı

DÜŞÜNMEYE değer kanısındayım.

Yazarın Tüm Yazıları