Kült romanı ‘Kentte Son Yaz’da mesleğinde, aşkta, ilişkilerinde ve genel olarak hayatta tutunamayan genç bir adamın Roma’da amaçsızca sürdürdüğü günlerini anlatan İtalyan yazar Gianfranco Calligarich, insanla şehir, kalabalıklarla yalnızlık arasındaki ilişkiye çarpıcı bir bakış getiriyor.
#Kentte Son YazDilimize Yunancadan geçen dramatik kelimesi, acıklı ve elem verici anlamına gelir. Antik Yunan döneminde dram tiyatrosu, trajedi ve komedi türlerinin harmanlanmasıyla ortaya çıkmıştır. Bu tür oyunların giriş kısmında okunan ve oyunu özetler nitelikte olan manzum eserlere didaktik şiir denir. Didaktik şiirin özellikleri örneklerle derledik.
#EğitimFranco sonrası -yeni- İspanyol edebiyatının en parlak yazarlarından Antonio Munoz Molina, ‘Merdivendeki Ayak Seslerin’de karısının dönmesini bekleyen bir adamın yalnızlığını, takıntılarını, umut ve kaygılarını büyük bir titizlikle, zarafetle ve melankolik bir sesle anlatıyor. “Ayrıntı ustası, sessizliklerin ve yoğunlukların yazarı” nitelemesini hak ettiğini kanıtlayan çok iyi bir romana daha imza atmış Molina.
#Antonio Munoz MolinaTatillerde İstanbul’a başka kentlerden, ülkelerden gelenlerin ya da İstanbul’da yaşayanların çoğu Boğaziçi’ne gidiyor, kıyısında oturuyor, deniz havası alıyor. Peki Boğaziçi’ni ne kadar tanıyoruz, tarihini ne kadar biliyoruz? Sedat Bornovalı’nın ‘Boğaziçi’nin Tarih Atlası’ kitabı bunun için biçilmiş kaftan...
#KİTAP‘Piramitlerin Gölgesinde’, yazarının deyimiyle “Okuru Mısır’a yolculuğa çağıran, onu eşsiz bir coğrafyada ve bu coğrafyadan kaynaklanan gizemli bir tarihin içerisinde dolaştırmayı amaçlayan bir kitap. Biraz iddialı olabilir ama, edebiyatımızda belki de bir ilk.”
#Nedim Gürselİyi bir roman okumak, bildiğiniz ne varsa sorgulamanıza yol açar. Ev, aile, ülke, arkadaşlar, ölüm, yaşam, aşk... Memleketin en usta yazarlarından Ayfer Tunç’un yeni romanı ‘Âşıklar Delidir ya da Yazı Tura’ tam da bunu yapıyor. Tunç’la hem yeni kitabını konuştuk, hem hal ve gidişimizi...
#Ayfer TunçMathias Enard’a dünya çapında ün kazandıran ‘Mıntıka’, 500 sayfaya yayılan tek bir cümleyle yazılmış, Akdeniz coğrafyasının binlerce yıllık şiddet dolu tarihini barındıran olağanüstü bir roman. Homeros’un destanlarıyla Joyce’un ‘Ulysses’ini birleştirmiş Enard.
#Mathias EnardEvrim Kuran bir araştırmacı, kuşak araştırmacısı. Daha çok gençlerle ilgili çalışıyor. Bu konuda Türkiye’deki en yetkin kişilerden biri. Ulusal ve çokuluslu şirketlere danışmanlık yapıyor. Konferanslar veriyor. Üniversitelere gidiyor. Konuşuyor, anlatıyor. Kanada’da ve Türkiye’de yaşıyor. Bir orada, bir burada ve dünyanın geri kalanında...
#YazarlarYeniden İskenderiye’deyim, gürültünün orta yerinde. Eskisinden daha yoğun bir keşmekeş var; korna sesleri, bağrışmalar, kilitlenen trafik ve pazar yerleriyle nargile kahvelerini dolduran öfkeli, gergin erkek kalabalığı. Kendimce yazdım bu kenti, hem bugünü hem geçmişiyle İskenderiye’yi anlatmaya çabaladım ama gerçekten nüfuz edebildim mi ruhuna? Hadi başlayalım...
#SeyahatBu yıl 12 – 16 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek Bodrum Müzik Festivali 'Jehan Barbur' ve 'Onur Behramoğlu' ile “Müzik ve Edebiyat”a ev sahipliği yapacak. Etkinlikler 14 – 15 Ağustos tarihlerinde 19.30’da Gümüşlük Akademisi’nde gerçekleşecek.
##Kitapsanat‘Öteki Şehir’ romanı ile Türkçeye ilk kez çevrilen Michal Ajvaz, eski bir kitabın izinden giderek Prag’ın içindeki öteki Prag’ı arayan bir adamın fantastik hikâyesini anlatıyor. Gündelik hayatta farkına varmadığımız ya da varsak bile görmek istemediğimiz başka hayatların varlığına dair çarpıcı bir metafor.
#ÖTEKİ ŞEHİRKavafis’in 'Şehir' şiirini okuyunca dünya üzerindeki her insanın aklında hangi şehirler, hangi anılarıyla canlanır hep çok merak etmişimdir. Hepimizin hayatında iz bırakan şehirler mutlaka vardır. Benim şehrim ise doğup büyüdüğüm Göcek... Hep anlatılanın aksine, bu sefer daha az bilinen yönüyle bu cennet köşeyi anlatmak istiyorum.
#Göcek