ÇOCUKLARIN duygusal gelişiminin, ilerleyen yaşlarda sağlıklı bireyler olması için büyük önem taşıdığını söyleyen uzmanlar, bu süreci destekleyecek kaliteli çocuk kitaplarının ebeveynler ve eğitimciler için vazgeçilmez bir kaynak olduğunu söylüyor. Çocuk ve genç psikiyatristi, aile danışmanı ve psikoterapist olan Uzm. Dr. Kutay Taş ile çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Uzm.Dr. Dorukhan Besin, ‘Doktordan Hikayeler’ adı altında bu alanda önemli bir boşluğu dolduracak iki yeni kitabı ebeveynlerin dikkatine sundu.
#1Bazı anne babalar, çocuklarının yalnız başına kalamadığını, adeta yapışık ikiz gibi olduklarını, çocuklarının her an kendilerini ihtiyaç duyduğunu ifade ediyor. Oysa bu durum çocuk için pek de iyi bir şey değil. Psikolog Dr. Serap Duygulu, “Siz her an onun yanında olamazsınız. Kendi kendine yetebilen çocuklar yetiştirmek çok önemli” diyor.
#Psikolog Dr. Serap DuyguluHayatın her yerinde kendimizi nasıl ifade ettiğimiz ve karşı tarafın bizi nasıl anladığı büyük önem taşıyor. Kendini ifade etme ve karşıya anlatma çabası kişiden kişiye değişse de öncelik her zaman nezaket, ölçülülük ve kibarlığındır. Eğer toplumun her aşamasında bu anlayış geçerliyse medeniyetten söz edilebilir.
#Önce Fair Play!Eğitim; insanların yaşantılar yoluyla deneyimleyerek, gözlemleyerek, deneme-yanılma yoluyla kendi bilişsel şemalarını yapılandırma süreci. İnsanın doğumuyla başlar ve ömür boyu sürer. Bu sürecin en önemli halkalarından biri, belki de en önemlisi lise çağı.
#Konuk YazarLiselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında uygulanan merkezi sınav 4 Haziran’da yapıldı. Aylar süren yoğun ders çalışma maratonu adayların sınava girmesiyle birlikte sona erdi. Şimdi sonuçların açıklanması tercih dönemi bekleniyor. Ama aylar boyu her gün saatlerce ders çalışan ve onlarca hatta yüzlerce soru çöze öğrenciler şimdi büyük bir boşlukla karşı karşıyalar. Uzmanlar tam da bu noktada “sınavı hayatın anlamı” olarak görmenin, öğrencilerde sınav sonrasında hayatı yeniden sorgulamaya neden olduğunu söylüyor.
#LGSHayali doktor olmaktı. Babası iflas edince, okuma hayali rafa kalktı, hobi olarak yaptığı müzik geçim aracına dönüştü. Ud çalışı herkesi büyülüyordu… İşe çay bahçelerinde başladı. Onu düğünler, gazinolar izledi. 19 Mart’ta yayınlanan yeni şarkısı ‘Gözlerin’ iki haftada yaklaşık iki milyon kez dinlenen Coşkun Sabah ile beraberiz! Onunla hem eski albümleri karıştırdık hem de ruhunu genç tutma sırlarını öğrendik.
#NATOİlkokul öğretmeni elinden tutup onu bir kütüphaneye teslim etmiş, o da büyüyüp öğretmen olunca kendi oğlunu… “Kütüphane en güvenli yerdir” diyor, kitap okumayan insanları ise ‘tek kanatlı kuşa’ benzetiyor. “Türk insanının en çok tükettiği besin ekmektir, bu sebeple her semtte bir fırın vardır. Zihnin besini ise kitaplardır. Ben zihinsel besinimizi de elde edebileceğimiz, her semte bir kütüphane istiyorum” diye ekliyor... Türk çocuk edebiyatının çınarı Gülten Dayıoğlu ile buluştuk; dünü, bugünü ve yarını konuştuk. Fotoğraflar: Ozan Güzelce
#Ömür KurtÖğretmenlik, ithalatçılık, reklamcılık, akademisyenlik, köşe, öykü ve roman yazarlığı... “Hayatımı birkaç kez sıfırladım” diyor yazar Mario Levi. İkilemli sorularda asırlara dayanan İstanbulluğunu, Türkçeyi, en büyük tutkuları Fenerbahçe ve Kadıköy’ü sordum, kızdı tabii: “Nasıl soru bu böyle! Neden vazgeçecekmişim herhangi birinden? Vazgeçmem efendim, ikisinden de vazgeçmem!”
#Mario LeviÖğretmenlik, ithalatçılık, reklamcılık, akademisyenlik, köşe, öykü ve roman yazarlığı... “Hayatımı birkaç kez sıfırladım” diyor yazar Mario Levi. İkilemli sorularda asırlara dayanan İstanbulluğunu, Türkçeyi, en büyük tutkuları Fenerbahçe ve Kadıköy’ü sordum, kızdı tabii: “Nasıl soru bu böyle! Neden vazgeçecekmişim herhangi birinden? Vazgeçmem efendim, ikisinden de vazgeçmem!”
#Mario Leviİnsan nedir? Peki ya robotlar? Herkesin değerlendirmeleri neden birbirinden farklı? Birinin ‘iyi’ dediğine diğeri neden’ kötü’ der? Onunki bu sorulara bir cevap vermek üzere geçmiş bir ömür… Uluslararası Felsefe Kuruluşları Federasyonu Onursal Başkanı ve Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ioanna Kuçuradi ile hem eski fotoğraflara göz attık hem de bu soruların cevaplarına yanıt aradık…
#Prof. Dr. Ioanna KuçuradiTeknoloji her geçen gün hem anne-babaların, hem de çocuklarının üzerindeki etkisini sürdürmektedir. Bunun altında yatan neden ise, teknolojinin insan hayatını kolaylaştırması, insanlara zaman kazandırması, uzakları yakınlaştırması, bilgi paylaşımını sağlaması, eğlenerek zaman geçirmeye olanak vermesidir.
#DijitalDaha İyi Yargı Derneği, Türk yargısının sorunlarını ve kök sebeplerini tespit etmek, evrensel kabul gören çözümler oluşturmak ve bu çözümler üzerinde toplumsal mutabakat sağlamak amacı ile Av. Mehmet Gün liderliğinde, bir grup hukukçu ve akademisyen tarafından 2014 yılında kurulmuş, siyaseten tarafsız bir sivil toplum kuruluşu.
#Yargı DerneğiEfsane halterci Naim Süleymanoğlu’nun hayatını anlatan sinema filmiyle tanıdık onu. Aslında henüz 15 yaşındayken Onur Saylak’ın yönettiği ‘Daha’ filmiyle sinemaya adım attı. Babası Hollandalı annesi Türk olan genç oyuncu Hayat van Eck, 7 yaşındayken çocuk oyuncu olarak ilk kez kamera karşısına geçti. Bir televizyon dizisi çekimlerinde sürekli kameraya baktığı için “Bu çocuktan oyuncu olmaz” dedikleri Hayat, yıllar sonra sadece Naim Süleymanoğlu’na benzerliğiyle değil, gösterdiği oyunculuk performansıyla da kendinden söz ettirdi.
#Naim SüleymanoğluIsla Fisher, dünyaca ünlü komedyen Sacha Baron Cohen’le evli. Avustralya’da yerli dizilerde bir gençlik ikonu olan aktris, beyazperdede komedyen olmaya karar verip ABD’ye taşındı. “Wedding Crashers” (2005) ile dünya izleyicisinin karşısına çıkan Fisher, hayallerine kavuştu ve başarılı bir komedi oyuncusu olarak kendini sinema dünyasına kabul ettirdi. En son “Blithe Spirit” filminde rol alan Fisher ile görüntülü olarak konuştuk. Oyuncu, röportaja Avustralya’dan bağlandı.
#Isla Fisher