Paylaş
Çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak ve kitap sevgisini artırmak amacıyla, her yıl Kasım ayının ikinci pazartesi günü ile başlayan hafta UNESCO tarafından 1972 yılından bu yana, “Dünya Çocuk Kitapları Haftası” olarak belirlenmiş bulunuyor.
Bu özel haftanın amaçları; “Çocuklara kitap okuma sevgisi kazandırmak, daha çok ve kaliteli çocuk kitabı yazılmasını ye yayınlanmasını sağlamak, anne-baba ve çocukları kitap almaya yönlendirmek, çocukların evlerinde kitaplık kurmalarını teşvik etmek, ders kitabı dışındaki kitapların da okunmasını sağlamak, kitabı temiz kullanma alışkanlığı kazandırmak, yeni çıkan çocuk kitaplarının takip edilmesini sağlamak, kitap okuma teknikleri, özet çıkarma ve not alma gibi konularda çocuklara rehberlik etmek, çocuklarla yazarların imza günü etkinlikleri ile yüz yüze gelmelerini sağlamak…” olarak özetleniyor.
Dünyada en çok kitap okunan ülkeler arasında ilk sırada yer alan Hindistan'da, her vatandaş haftada ortalama 10 saat 42 dakika kitap okuyor. İkinci sırada yer alan Tayland’da kişi başı haftada ortalama okuma süresi 9 saat 24 dakika; üçüncü sırada yer alan Çin’de ise halk haftada 8 saatini kitap okuyarak geçiriyor. Ancak Türkiye, haftada ortalama 5 saat 54 dakika kitap okuma süresi ile, 23 Nisan 2019 tarihinde yayımlanan bu listenin 18. sırasında yer alıyor.
Miguel de Cervantes’in “Don Kişot” kitabı ile JK Rowling’in yazdığı “Harry Potter” serisi dünyada en çok okunan edebiyat eserleri arasında yer alıyor. Dünyanın en çok okunan diğer kitapları ise, sırasıyla; Charles Dickens’ ın “İki Şehrin Hikayesi”, JRR Tolkien’in “Yüzüklerin Efendisi”, Antoine de Saint-Exupery’nin’ nin “Küçük Prens”, Lewis Carroll’ un “Alis Harikalar Diyarında” ve Agatha Christie’ nin “On Küçük Zenci” adlı eserleri.
Bugün 10 Kasım, Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 83. yıl dönümü. Bu özel günde Büyük Atamız’ ı ve tüm şehitlerimizi büyük bir sevgi, saygı ve minnetle anıyor ve Büyük Önderimiz’ i çocuklara tanıtan kitaplardan da birkaç örnek vermek istiyorum: Yılmaz Özdil tarafından hazırlanan ve 2018’de basılan “On Kitaplık Atatürk Serisi” nde; “Mustafa Kemal Atatürk ve Annesi”, “Mustafa Kemal Atatürk ve Çocuk”, “Mustafa Kemal Atatürk ve Doğa”, “Mustafa Kemal Atatürk ve Hayvan Sevgisi”, “Mustafa Kemal Atatürk ve Kitap”, “Mustafa Kemal Atatürk ve Okul”, “Mustafa Kemal Atatürk ve Sanat”, “Mustafa Kemal Atatürk ve Sofra”, “Mustafa Kemal Atatürk ve Spor” ile “Mustafa Kemal Atatürk ve Temizlik” adlı kitaplar yer alıyor. Kolektif yazarlar tarafından hazırlanan “Çocuklar İçin Atatürk Seti”, Atamız’ ı çocuklara tanıtmak amacıyla hazırlanmış bir diğer kitap. Kitaptaki çizimler ise Serdar Gökmen’e ait. Süleyman Bulut tarafından derlenerek kaleme alınan “Büyük Atatürk’ ten Küçük Öyküler”, çoğunu ilk kez okuyacağınız onlarca Atatürk öyküsü içeriyor. Kolektif yazarlar tarafından hazırlanan ve ilk basımı 2007 tarihinde gerçekleştirilen “Çocuk ve Atatürk” ise Atatürk'ün hayatını bir masal biçiminde anlatan ve çocuklar için yazılan ilk dizi. Bu dizide Atatürk'ün doğumu, öğrenim hayatı, katıldığı savaşlar, yurt dışı gezileri, devrim ve ilkeleri anlatılıyor.
Benim en sevdiğim çocuk kitaplarından biri de ünlü ozanımız Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın çocuklar için yazdığı bir dostluk öyküsü olan “Balina ile Mandalina”. Yapayalnız bir balina ile yapayalnız bir mandalina korkunç kuzey denizinin ak gecelerinden birinde tanışıyorlar ve buzullar arasında dolaşan koskoca bir hayvan olan balina ile sıcak ülkelerin küçücük bitkisi mandalina arasında benzersiz bir dostluk oluşuyor.
“Kim yalnızsa
o daha çok duyar
ıssız yerleri
İster balina olsun
ister mandalina
kim yalnızsa o daha çok
en eski bir türkü
Kim yalnızsa çocuklar
o daha çok benzer
başkasına.”
Son olarak sizlere sevgili eşimin yazdığı, Deniz Kültür Yayınları tarafından basılmış olan “Keman Kardeş Anlatıyor- Çalgıların Öyküsü” adlı çocuk kitabından söz etmek istiyorum. Kitap, sanatçı Berna Konyalı tarafından resimlenerek yayına hazırlandı. Ancak 2011 yılında basılan bu kitabı görmeye ne yazık ki eşimin ömrü yetmedi.
Kitapta anlatıcı konumunda olan Keman’ın ağzından bir orkestranın üyeleri tanıtılıyor. Her enstrüman için Keman ile bir bağ oluşturuluyor. Çocuklara müziği sevdirmek amacıyla hazırlanmış olan bu kitap ne yazık ki yeterince tanıtılamadı. Keşke farklı olabilseydi...
Okumak insanı geliştiren, ona yeni dünyalar kazandıran, bilgi, görgü ve bakış açısını geliştiren en önemli etkinliklerden biri. Uygar toplumlar, okuma oranının yüksek olduğu toplumlar. Bu nedenle okumayı alışkanlık haline getirmek büyük önem taşıyor. Kitap okuma alışkanlığı küçük yaşlarda ediniliyor. Bu nedenle çocuklarımıza okumayı sevdirmeli, okuma alışkanlığı kazandırmalıyız. İşte tam da bu amaçla, her yıl Kasım ayının 2. Pazartesi günüyle başlayan hafta “Dünya Çocuk Kitapları Haftası” olarak kutlanıyor.
Dünyamızı güzel bir hale getirebilmenin tek yolu; ilim ve bilim yolunda ilerleyerek cehaleti yok etmek. Bunun tek yolu ise çocuklarımıza bu fikri, bilinci ve alışkanlığı kazandırmak. Bu hafta çocuklarımızı, kendimizi hatta dünyamızı güzelleştirecek çok güzel amaçları olan bir hafta.
Unutmayalım ki, kitaplar bize değişik yaşamlar sunan, kültürümüzü zenginleştiren ve bilgimizi arttıran en iyi dostlarımız. Onlardan hiç vazgeçmeyelim…
Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…
Paylaş