Damian Lobo’yla tanışın! Bir dolabın içinde gizlenen adamın kapitalist yabancılaşma, modern aile yaşamı ve akıl sağlığı irdelemeleriyle varoluş savaşına tanıklık edeceksiniz. Juan Jose Millas’ın fantastik olanla gerçek olanı kara mizah yardımıyla harmanladığı romanı ‘Gölgelerin Arasından’ın muhteşem bir tuhaflığı var.
#Juan Jose MillasYazar bir annenin, Cumhuriyet’in ilk öğretmenlerinden bir çiftin çocuğu olarak dünyaya geliyor. Gençlik yıllarında sevdiği ve girdiği tiyatrodan 12 Mart sonrası dönemde yazar olarak çıkıyor. İlk romanı Yarın Yarın’ın yayınlanmasının üstünden dile kolay 48 sene geçmiş… Yazar Pınar Kür’leyiz... Son zamanların çok tartışılan, ‘sanat, müzik, edebiyat bitti’ mi konusuna Kür’ün yorumu, “Yeni dönemden iyi yazarlar var ama duvarları yıkacak kişi görmüyorum. Bundan sonra edebiyat dünyasında, dünyanın herhangi bir yerinde büyük çıkış yapabilecek şey yok. Kafka’dan sonra bitti bu iş” oluyor.
#Pınar KürYıl boyunca, ‘iyi ki yayımlandı’ dediğimiz kitaplardan bahsetmeye çalıştım. İyi olduğunu düşündüğüm yazarların özel haberlerini yaptım. Yeni yılda da nitelikli haberleri duyurmak en büyük dileğim. Hepinize 2024’te sağlık, mutluluk ve başarı dolu bir yıl diliyorum. İyi kitapların yayımlandığı, şahane bir sene olsun!
#Sayım ÇınarYazarlığının 40. yılını kutlamaya hazırlanan, edebiyat dünyamızın usta ismi Mario Levi ile buluştuk; 19 yaşında aşk acısını dindirmek için yazdığı ilk hikâyeden bugüne uzanan yolculuğunu dinledik. Levi, “Yazmak benim için bir hayata tutunuştu. Edebiyatın trajediden kaynaklandığına inanıyorum. Hayat toz pembe diye edebiyat olmaz; bir şey içinizi acıtacak” diyor. Kurgu dışı dünyada mutluluğun formülünü ise, “Sevmek” diye veriyor.
#Mario Leviİskoç yazar Ali Smith’in ‘Mevsimler’ dörtlemesinin son kitabı ‘Yaz’ geçen günlerde yayımlandı. 2021 George Orwell Siyasi Kurgu Ödülü’nü kazanan bu romanda “İngiltere’deki hayatın bir anlık görüntüsünü yakalayan Smith, küresel bir salgınla boğuşan bir ulusun duygusal sıcaklığını, Brexit’in sancılarını, mültecilerin karşılaştıkları yürek burkan koşulları ve çok daha fazlasını sergiliyor”.
#Ali SmithTatile taşıdığınız kitapların kumlarını silkeleyip yazla vedalaştınız mı? O zaman eylülle gelen yepyeni kitap sezonuna hazırsınız demektir. Sizin için yayınevlerinin editör masalarına sokulduk ve sonbaharda bizimle buluşacak kitaplara göz attık. Karşımıza Ahmet Ümit, Orhan Pamuk, Necati Tosuner, Defne Suman, Yiğit Bener, Ayfer Tunç, Murat Gülsoy, Gülseren Budayıcıoğlu, Arnie Ernaux, Tess Gerritsen, Stephen King’in de aralarında olduğu yerli ve yabancı edebiyat eserleri ve çok sayıda heyecan verici deneme ve anı kitabı çıktı...
#Yeni Sezon Kitapları 2022Grafik tasarımcı Utku Lomlu, orijinal kitap kapağı tasarımlarıyla tanınan bir isim. Tasarımcının Can Yayınları için hazırladığı ‘Klasik Kadınlar’ serisi, EdAwards (Avrupa Tasarım Ödülleri) Gold ödülüyle Avrupa’nın en iyi kapak tasarımı seçildi.
#GazetehaberleriRutinin koşturmacasına mola verme şansı yakaladığımız tatiller, sadece dinlenme ve eğlenme fırsatı değil; kitaplarla uzun uzun vakit geçirebildiğimiz o müthiş anlar aynı zamanda... Sene boyunca, hatta bazen uzun yıllar boyunca okumayı ertelediğimiz, kapağını kaldırmak için sabırsızlandığımız bir dizi kitapla baş başa kalabilmenin en güzel fırsatı. Eleştirmen, yazar ve kitap ekleri editörlerine ‘tatil çantasına atmalık’ kitapları sorduk. Klasiklerden güncel romanlara, şiirlerden eleştiri kitaplarına çeşit çeşit öneri çıktı ortaya. İyi tatiller ve uzun okumalar dileriz!
#YAZYerli edebiyatın güçlü sesleri, ödül komitelerinin gözbebekleri dünyaca ünlü isimler, çarpıcı biyografiler, yepyeni soluklar... Kitap dünyasının yeni sezonunda her okuru heyecanlandıracak bolca havadis var. Yıl bitmeden buluşacağımız roman, öykü, inceleme, biyografi, söyleşi türlerinin en öne çıkan kitaplarını sizler için derledik.
#Kitap Sanat1965’te dönemin öncü edebiyat dergisi Yeni Dergi’de değerli Ferit Edgü ‘Yeni Roman’ı irdeleyen bir yazı yayımlamıştı. Sözü, akımın önemli yazarlarından Nathalie Sarraute’a bırakıyordu. Sarraute’un roman sanatındaki değişimler üzerine denemeleri, yirmi yıl sonra, Bedia Kösemihal’in duru çevirisiyle yayımlanacaktı.
#EdebiyatCuma günü Hürriyet ile birlikte okurlarla buluşacak olan Hürriyet Kitap Sanat yine edebiyat ve sanat içeriğiyle dolu. Bu haftanın kapak konuğu müzikteki 47'inci yılını özel bir albümle kutlayan Türk halk müziğinin güçlü sesi Sabahat Akkiraz. Bu usta isimle söyleşiyi, rock müzisyeni Aylin Aslım yaptı...
#KitapsanatDünyanın en ünlü Kafka uzmanı Reiner Stach’ın yaklaşık 20 yıllık çalışmasının ürünü, Kafka biyografisi. ‘Karar Yılları’ ve ‘Kavrama Yılları’ adlarını taşıyan iki ciltlik biyografi, Sel Yayıncılık tarafından basıldı. Kitabın Türkçede yayımlanması dolayısıyla Sel Yayıncılık ve Goethe Enstitüsü işbirliğiyle Türkiye’de okurlarıyla buluşan Reiner Stach ve kitabın çevirmeni Sezer Duru ile bir araya geldik.