Güncelleme Tarihi:
EDEBİYATIN YERLİ NEFESLERİ
Bir Aşk Masalı, Ahmet Ümit, YKY: Yerli edebiyatın en sevilen isimlerinden Ahmet Ümit’ten bu kez yetişkinlere masallar... Beş farklı diyarın beş farklı prensinin rüyasında gördükleri kızı bulma arayışı üstüne bir yol ve hal anlatısı. Eylülde...
Çember Apartmanı, Defne Suman, Doğan: Tarlabaşılı bir Rum ailesinin oğlu Periklis’in 1950’lerden bugüne hikâyesini, nüfusu ve çehresi zor kullanarak değiştirilmiş İstanbul’u anımsayarak okuyacağız.
Salgında Öyküler, Necati Tosuner, İş Kültür: Yerli roman ve öykünün incelikli ismi yeni öykülerinde salgın günlerine selam veriyor.
Kırmızı Pelerin, Gülseren Budayıcıoğlu, Doğan: Ünlü psikiyatr ve çoksatan kitapların yazarının uzun süredir beklenen romanı da yolda.
Bir Ömrün Takvimi, Can Gürses, Ayrıntı: Fotoğraf sanatçısı Mimo, savaş yıllarında Leningrad’da ve İstanbul’da geçen gençliğine, Avrupa’nın isyankâr vakitlerinde Londra ile Paris’teki olgunluk çağına ve ihtiyarlıkta yaşadıklarına odaklanıyor.
Güneş Hırsızları, Doğu Yücel, Can: İlk kez 2014’te yayımlanan kitap, 12 öyküden oluşuyor. Yazarın büyülü gerçekçilik, bilimkurgu, korku ve masal edebiyatını harmanlıyor.
Bir Kış Yolculuğu, Şükran Yiğit, İletişim: ‘Ankara, Mon Amour!’ ve ‘Burası Radyo Şarampol’ ile sevilen Yiğit bu kez, eşini aniden kaybeden bir adamın, fotoğraf karelerinin izinde çıktığı yolculuğun sonunda ulaştığı yıkıcı gerçeğin hikâyesini anlatıyor.
Kurşun Ata Ata Biter, Rızabey Aile Evi, Hasangiller, Tarık Dursun K., İthaki: Yayınevi, büyük edebiyatçının külliyatını yayımlıyor. Orhan Kemal Ödüllü ‘Kurşun Ata Ata Biter’ ile Fethi Naci’nin ‘Yüz Yılın 100 Romanı’ listesine aldığı ‘Rızabey Aile Evi’ ve ‘Hasangiller’ eylülde raflarda.
Gölgen Zamanın Penceresinde, Enver Aysever, Doğan: Ünlü olmayan bir yazarın gençliği, eski aşkı, günümüz Türkiye’si ve medyası üzerine...
Yabancı, Barbaros Altuğ, İthaki: Altuğ’dan ‘yaşanılan ülkeden gitme’ temasında birleşen öyküler...
Türkülerden Şah Dizeler, Şükrü Erbaş, Kırmızı Kedi: Erbaş repertuarındaki binlerce türkü arasından 324’ünden dizeler, dörtlükler seçip bir türkü güldestesi hazırladı...
Kuşların Göğü Önünde, Haydar Ergülen, Kırmızı Kedi: Bu yıl edebiyatta 40’ıncı yılını kutlayan şairin 40 yılın imbiğinden geçen yeni şiirleri...
EDEBİYATIN DÜNYA HALİ
Boş Dolaplar, Arnie Ernaux, çev. Siren İdemen, Can: ‘Seneler’ ile okuru kalbinden vuran Fransa’nın güçlü kaleminin ilk kitabı yazarın çocukluğundan, geçmişinden, kürtajdan ve içsel hesaplaşmalarından söz ediyor.
Dinle Beni, Tess Gerritsen, Doğan: Gerilim ustası yazarın ‘Rizzoli-Isles’ serisinin son romanı.
Huzursuzlar, Linn Ullmann, çev. Dilek Başak, YKY: Norveçli bir baba-kızın, babanın son demlerinde üzerine çalışmaya başladığı; yaşlılık, dil, hafıza, kayıp konularına yoğunlaşan, anı ve kurmaca ekseninde ilerleyen bir otobiyografik roman.
Overstory, Richard Powers, çev. Kıvanç Güney, İthaki: Amerikalı yazarın 2019’da Pulitzer En İyi Roman Ödülü’ne layık görülen kitabı ağaçlar ve doğanın modern yaşamdaki yeri üzerinden bir anlatım sunuyor.
Fairy Tale, Stephen King, çev. Gökçe Yavaş, Altın: Gerilim romanlarının dünya çapındaki ismi King’in ‘karanlık fantezi’ türündeki son romanı, tutkulu okurlarıyla buluşacak.
Bir Anın Anatomisi, Javier Cercas, çev. Gökhan Aksay, Everest: Çağdaş İspanyol kalem Cercas’tan İspanya’nın yakın tarihindeki kritik bir anı ele alan kurmaca dışı bir roman.
Cenup, Carlos Fonseca, çev. Roza Hakmen, Metis: Modernitenin ezici hızına teslim olmayı inatla reddeden kahramanların izini süren çok katmanlı bir ekolojik roman.
Hayalperestler Tiyatrosu, Polly Samson, çev. Nil Ege Özden, Ayrıntı: Leonard Cohen’den David Gilmour’a çok sayıda yaratıcı isme ev sahipliği yapan Hydra Adası’nda 60’larda süren bohem yaşama dair bir roman.
Bir Kadın, Sibilla Aleramo, çev. Meryem Mine Çilingiroğlu, YKY: Okurla ilk kez 1906’da buluşan bu otobiyografik eser, İtalyan edebiyatının ilk feminist kitaplarından. Hayatını özgürce yaşama hakkına kavuşmak uğruna mücadele eden bir kadının portresi. Türkçede ilk kez.
Dul Bayan Basquiat, Jennifer Clement, çev. Avi Pardo, Siren: Ressam Basquiat ve sevgilisi Suzanne Mallouk’un ilişkisini konu alan roman, 80’lerin New York avangard yaşamından baş döndürücü kesitler sunuyor.
Edebi Mucize, Pearl S. Buck, Kafka: Nobel Edebiyat Ödülü’nü alan ilk Amerikalı kadın olan Buck’ın eserleri Kafka etiketiyle geliyor. 2021 Pulitzer kazananı Louis Erdrich’in ‘The Night Watchman’ı da sonbaharda raflarda.
Galatea, Madeline Miller, çev. Elif Ersavcı, İthaki: ‘Ben, Kirke’ ve ‘Akhilleus’un Şarkısı’nın çoksatan yazarı yine bir Yunan mitolojisi yorumuyla karşımızda. Bir heykelken can verilen güzeller güzeli Galatea’nın öyküsü...
Çukur, Hiroko Oyamada, çev. Hüseyin Can Erkin, Siren: Akutagawa ödüllü, 1983 doğumlu Japon yazarın Türkçedeki ilk metni. Yazar kullandığı fantastik öğeler ve gündelik olanın dehşetini yansıtma becerisiyle Franz Kafka ile kıyaslanıyor.
Saramago/İsimleri, Alejandro García Schnetzer ve Ricardo Viel, çev. İmren Gökçe Vaz De Carvalho, Kırmızı Kedi: Yazarın 100’üncü yaşına özel hazırlanan bu fotobiyografi; Jose Saramago’nun özel hayatından politik geçmişine, gazeteciliğinden yazarlığına, dostluklarından yaşadığı şehirlere, hayatındaki ve eserlerindeki 200’den fazla anahtar ismi bir araya getiriyor. Geniş bir fotoğraf ve belge repertuarıyla... Nobelli yazarın ilk romanı ‘Günah Diyarı’ da başka dillerle beraber Türkçede yayımlanacak (Bengi De Sa Matos Paixao’nun çevirisiyle). Saramago’nun belirlediği adla değil başka bir adla yayımlanmış olan bu roman yazarı tarafından uzun yıllar, deyim yerindeyse, reddedilmişti. Saramago’nun diğer romanlarındaki ‘güçlü kadın’ imgesinin ilk örneği olan romanda, eşini kaybedip iki çocuk ve bir çiftlikle yalnız kalan Maria Leonor’u tanıyacağız.
Sondan Başlıyoruz, Chris Whitaker, çev. Emre Ülgen Dal, Domingo: İngiliz polisiye yazarından, 2021 Goodreads En İyi Gerilim Kitabı Ödülü adayı olan, okuyucuyu gerecek ve heyecanlandıracak yeni bir roman.
Sondan Başlıyoruz, Chris Whitaker, çev. Emre Ülgen Dal, Domingo: İngiliz polisiye yazarından, 2021 Goodreads En İyi Gerilim Kitabı Ödülü adayı olan, okuyucuyu gerecek ve heyecanlandıracak yeni bir roman.
Kız A, Abigail Dean, Epsilon: 30’dan fazla dile çevrilen roman, tacizci ebeveyninden kaçan kardeşlerin hikâyesini anlatan sürükleyici bir psikolojik gerilim.
OKUYACAKLARINIZIN GERÇEK KİŞİLERLE İLGİSİ VARDIR
Uzak Dağlar ve Hatıralar, Orhan Pamuk, YKY: Nobelli yazarımız resimli ve özel hatıra defterlerini açıyor. 14 yıldır kullandığı küçük defterlerin sayfalarında; notlar tutan, resimler çizen, günlük hayatını, güncel gelişmeleri, duygularını, yazdığı romanların sorunlarını anlatan, bazen kahramanlarıyla konuşan bir yazar var. Pamuk’un günce tutan ressam yanıyla ve hayalleriyle buluşacağız. Eylülde.
Beauvoir Olmak: Bir Yaşam, Kate Kirkpatrick, çev. Deniz Soysal, Ayrıntı: Kadınlara ilham olan Simon Beauvoir’ın heyecan verici portresi.
Geri Dön Günışığım, Michael Greenberg, YKY: “5 Temmuz 1996’da kızım aklını kaçırdı” cümlesiyle açılan kitap, yazar Greenberg’ün kızı Sally’nin bipolar bozuklukla mücadelesini sarsıcı bir gerçekçilikle anlattığı kitabı.
Güzin Dino Anlatıyor, Bahriye Çeri, YKY: Türk edebiyatının Avrupa’daki temsilcilerinden Güzin Dino’yla 2002’de yapılmış bu nehir söyleşide Dino 1920’lerden 2000’lere uzanan yaşam serüvenini ve Abidin Dino’yla geçirdiği 50 yılı anlatıyor.
Dönüş, Hisham Matar, çev. Yasemin Çongar, Siren: 2017’de Pulitzer alan kitap, ortadan kaybolan babasını bulmak üzere 22 sene sonra memleketi Libya’ya dönen Matar’ın öyküsü. Babayı ve yuvayı aramaya ve kayıplara dair güçlü bir metin.
Hikâyeci, Dave Grohl, çev. Cenk Pamay, Domingo: Nirvana’nın eski bateristi ve Foo Fighters grubunun solisti Dave Grohl’un hayatının dürüst ve eğlenceli portresi.
USTA KALEMLERLE KURMACA DIŞI BULUŞMALAR
Diyaloglar, Ayfer Tunç&Murat Gülsoy, Can: Edebiyatımızın iki kıymetli isminin 2013’ten bu yana gerçekleştirdikleri kitap sohbetleri kalıcılaşıyor. ‘Dünya Edebiyatları Üzerine Diyaloglar’, edebiyatseverlerin ilgiyle takip ettiği buluşmaların video kayıtlarından derlenerek hazırlandı.
Âşıklar Cemi, Haydar Ergülen, İthaki: Usta şair yeni denemelerinde, Anadolu kültürünün en önemli sacayaklarından olan ozanlara kendi penceresinden bakıyor.
Sakar Kalem, Yiğit Bener, Everest: Yazı yolculuğunun 20’nci yılını geride bırakan Bener okuma, yazma ve çeviri serüveninden yansıyan düşünceleri paylaşıyor. ‘Gerçeğin Artısı’ adlı çalışmasındaysa sanattan edebiyata, eleştiri kültüründen nefret söylemine, toplumsal cinsiyet meselelerinden homofobiye uzanan bir zemin üzerinde sorular ve cevaplarla yol alıyor.
Ne Yalan Söyleyeyim, Nurullah Ataç, YKY: Mehmet Can Doğan’ın hazırladığı kitapta Ataç’ın hemen her konuya el attığı, klasik denemenin tüm özelliklerini taşıyan ve 1923-1942 arasında dergilerde yayımlanmış yazıları bir araya geliyor.
Atatürk’ün İzinde, Zülfü Livaneli, İnkılâp: Mustafa Kemal’i önce arkadaş, sonra kahraman olarak ele alan kitap, içindeki alıştırmalarla çocuklara okuma, düşünme ve hikâyeler yazma konusunda önayak oluyor.
HAYATIN FARKLI KIYILARINA DAVET
Cinayet Kokusu, Sevil Atasoy, Doğan: Ünlü adli tıp uzmanı bu kez Avrupa’da çözülmüş seri cinayet dosyaları arasında geziniyor...
Tolstoyevski Muamması, Pierre Bayard, çev. Ani Haddeler, Everest: Psikanalist, akademisyen ve denemeci Bayard’ın 20 yıllık çalışmasının ürünü olan eser, iki büyük Rus yazarı tek isimde bütünleştirip eserleri arasında özgün bir bağ kuruyor.
Her Şey Yerli Yerinde, Oliver Sacks, YKY: Sacks’ın ölümünden sonra derlenen yazılarından oluşan kitapta nörolog-yazarın geniş ilgi alanları bir kez daha gözler önüne seriliyor. Sacks’ı üne kavuşturan vaka incelemelerinin yanı sıra çocukluk anılarından doğa tutkusuna uzanan bir seçki.
Ya Adalet Ya Sefalet, Selçuk Şirin, Doğan: Akademisyen Selçuk Şirin bilimsel araştırmalar ve rakamsal verilerle Türkiye’nin temel sorunlarını ele alıyor.
Öngörülemeyen Bir Dünyada Yaşamak, Frédéric Lenoir, çev. Murat Erşen: Fransız düşünür Lenoir ‘hayatta kalmaya ve olgunlaşmaya dair’ bir kılavuz olarak tasarladığı kitabında pandemiden yola çıkarak kriz zamanlarında nasıl daha iyi yaşanabileceğine odaklanıyor.
The Daily Laws, Robert Greene, çev. Füsun Doruker, Altın: Kişisel gelişim, güç ve strateji üzerine yazdıklarıyla çok satanlar listelerini her daim zorlayan yazar son çalışmasında okurları için yılın her gününe bir ‘ders’ veriyor. Aylar da ‘toksik insanlar’, ‘psikoloji’, ‘insan doğası’, ‘ikna’ gibi temalara ayrılmış.
YAŞAM ALANLARIMIZI ‘OKUMAK’...
Yeniköy, Turan Akıncı, Remzi: Araştırmacı yazarın yeni semt monografisi sonbaharda raflarda. ‘Son Savaş, Osmanlı’nın Sonu’ adlı araştırması da ekimde çıkıyor.
Korku Metropolü İstanbul/18. Yüzyıldan Günümüze, Uğur Tanyeli, Metis: Kamusal mekânda korku üzerine uzun süredir çalışan mimar Tanyeli’den şehre dair merak uyandıran bir yeni çalışma.
Babalar ve Oğullar, Nihat Sırdar, İnkılâp: Radyocu kimliğiyle geniş kitlelere ulaşan Sırdar üçüncü kitabında hayatından yola çıkarak İstanbul’un eski mahalle kültüründen başlayıp bir Türkiye panoraması çiziyor.
SAHNEDEN, PERDEDEN, TUVALDEN RAFLARA
Melih Cevdet Anday Tiyatrosu, Ayşegül Yüksel, Habitus: Tiyatro dünyamızın yetkin isminden, kalemiyle tiyatro tarihimize kalıcı bir iz bırakan Anday’a dair bir inceleme. Habitus sezon boyunca Özen Yula, Beliz Güçbilmez, Howard Zinn, Joan Yago, Ebru Nihan Celkan, Josep Maria Miro, Fredrik Brattberg, Monica Isakstuen ve Augusto Boal’in oyunlarını da okurla buluşturacak. Melike Saba Akım’ın ‘Logostan Kurtulmak / Yirminci Yüzyıl Dramında Karşı-Anlatı’ başlıklı çalışması da tiyatro takipçileri için hazırlanıyor.
Toplu Oyunlar 1, Memet Baydur, Kırmızı Kedi: Tiyatro tarihimizin en özgün seslerinden, erken yaşta yitirdiğimiz Memet Baydur’un oyunları ‘Limon’, ‘Gün Gece/Oyun Ölüm’, ‘Yalnızlığın Oyuncakları’, ‘Kadın İstasyonu’, ‘Cumhuriyet Kızı’, ‘Kuşluk Zamanı’ bu kitapta bir araya geliyor. Yazarın diğer oyunları da ilerleyen aylarda okurla buluşacak.
Tartışmalar, Polemikler, Kavgalar, Atillâ Dorsay, Remzi: Usta eleştirmen, okuru sinema ve kültür dünyasının dehlizlerine çağırıyor...
Francis Bacon’la Söyleşiler, David Sylvester, çev. Mine Haydaroğlu, YKY: Ünlü İngiliz ressam Francis Bacon’ın yaratım süreçlerine ilişkin belgesel niteliğinde bir çalışma. İmgelerin peşinde görüntüleri tahrif ve tahrip eden bir ressamın 20 yıla yakın söyleşilerinin dökümü.