Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk komutasındaki Türk ordusunun 26 Ağustos 1922’de başlayan ve 30 Ağustos’ta büyük bir zaferle taçlandırdığı Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi, tarihe altın harflerle adını yazdırdı.
#30 Ağustos Zafer Bayramıİttihatçılar, II. Abdülhamit’i nasıl devirdi? Mustafa Kemal “Geldikleri gibi giderler” derken ne düşünüyordu? Çerkes Ethem hain miydi? Anadolu Ajansı nasıl kuruldu? Emrah Safa Gürkan ‘Cumhuriyet’in 100 İsmi’ ve ‘Cumhuriyet’in 100 Günü’ ile bu sorulara bir başka pencereden cevap veriyor.
#Emrah Safa GürkanFETÖ’CÜ olduğu kanıtlanan hâkim ve savcıların verdiği kararlarla ceza alan ancak suçsuz oldukları ortaya çıkan kişilerin açtıkları tazminat davaları ve bu davalar sonrası ödeme yapılacak tazminatların, kararı veren FETÖ mensubu hâkim ve savcılara rücu ettirilip ettirilmediği Meclis’te gündeme geldi. Adalet Komisyonu Üyesi ve İstanbul Milletvekili Zeynel Emre’nin, Bakan Gül’ün yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi şöyle: “AİHM başvuru hakkının tanınmasından itibaren Türkiye’den yapılan başvurusu sayısı, yıllar itibarıyla kaçtır?
#FETÖİttihat Terakki Cemiyeti’nin tetikçi fedailerinden Mülazım Atıf, 1908’de Şemşi Paşa’yı vurarak ‘mutlakiyet’ rejiminin ‘meşrutiyet’ rejimine dönüşmesinde etkili oldu. Cumhuriyet’ten sonra ‘Kamçılı’ soyadını almak istemişti ama nüfus memuru yanlışlıkla ‘Kamçıl’ yazdı. Rejimi değiştiren Atıf, hatalı soyadını değiştiremeyince tarihe ‘Atıf Kamçıl’ olarak geçti.
#Şemşi PaşaZonguldak’ın Çaycuma ilçesinde, Roma villası ve mozaikler bulundu. Nihayet Zeugma mozaikleriyle yarışacak bir mozaik bahçesi daha bulunmuş. Konular hep aynı; mitoloji. Bütün bunların bir an evvel envanterinin tespiti, korunması ve kaçakçıların tahripkâr kazılarından evvel ilmi kazıların başlaması lazım.
#Çaycuma Mozaikleriİstanbul’da işgal güçleri tarafından tutuklanıp İttihatçı aydınlarla Malta’ya sürülen Ahmet Ağaoğlu, 21 Eylül 1919-17 Mart 1921 arasında ailesine mektuplar yazmış. ‘Gözümün Nurlarına Mektuplar’da hem kendisinin hem ailesinin moralini yüksek tutmaya çalıştığını görüyoruz...
#Ahmet AğaoğluTürkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra demokratikleşme çabaları Atatürk ile beraber başladı. Bu dönemde daha demokratik bir ülke kurabilmek için birçok farklı çalışma gerçekleşti. Şimdi bu çalışma ve çabaları ele alacağız ve neler olduğunu öğreneceğiz. İşte 8. sınıf sosyal bilgiler Atatürk dönemindeki demokratikleşme konu anlatımı.
#8. Sınıf Sosyal Bilgiler Atatürk Dönemindeki Demokratikleşme Konu AnlatımıEllerimizde bayraklarla çıkıp sokakları, caddeleri dolduramayacağımız için biraz buruğuz. Ancak bu durum Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunun 100’üncü yılını kutlamanın coşkusunu eksiltemeyecek! ‘Millet egemenliği’ idealinin son ve kesin zaferi olan 23 Nisan 1920’ye giden yolu akademisyen ve tarihçilere sorduk...
#23 NisanBugün Sivas Kongresi’nin 100’üncü yıldönümü. Sivas Kongresi’nin düzenlendiği tarihlerde Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti İstanbul dahil olmak üzere çok sayıda yerleşim bölgesi düşman birliklerinin işgali altındaydı. Amasya Genelgesi’ni açıklayan Mustafa Kemal Atatürk bir süre sonra Sivas Kongresi’nin toplanması çağrısını yaptı. Sivas Kongresi’nde, Kurtuluş Savaşı’nın çerçevesini belirleyen geleceğe yönelik kararların temeli atıldı ve önemli kararlar alındı. Sivas Kongresi’nin önemini 100’üncü yıldönümünde tarihçiler anlattı.
#Gazetehaberleri100 yıl önce bugün Cumhuriyet’in ilk adımı atıldı. Mustafa Kemal, Samsun’a indiğinde sadece Milli Mücadele’yi değil, modern bir ülkeyi de planlamaya başlamıştı. O kahramanlar önce bağımsızlığımızı kazandılar.
#AtatürkTarih 29 Ekim 1923… Mustafa Kemal ve arkadaşları Cumhuriyet’i ilan etti. Türkiye Cumhuriyeti, bugün 95’inci yaşını kutluyor. Peki Atatürk nasıl bir liderdi ve nasıl bir ülke hayal ediyordu? Galatasaray Üniversitesi ve MEF Üniversitesi Öğretim Üyesi, Hürriyet yazarı Prof. Dr. İlber Ortaylı’yla 1923 Türkiyesinin koşullarını, bugüne uzanan cumhuriyet sürecini ve gündemdeki tartışmaları konuştuk. Ortaylı, “Mustafa Kemal Paşa’nın hayalleri çok açık. Kadın-erkeğin eşit, fevkalade üretken, okuma-yazma meselesinin halledildiği, eğitimin gittikçe arttığı, köylünün adam olduğu bir Türkiye” diyor.
#GazetehaberleriDün, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’ydı. Etrafı her daim gençlerle çevrili olan, Galatasaray Üniversitesi hocası, yazarımız, tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın kapısını çaldık. Ona, “Bugün Türkiye’de yaşayan bir genç hayatını nasıl kurtarır” diye sorduk. 19 Mayıs 1919’un 100’üncü yılına girmemiz vesilesiyle de Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı günü, Kurtuluş Savaşı’nın başladığı dönemi konuştuk.
#Mustafa Kemal Paşa