Çanağında havuçlu, bezelyeli ve patatesli bir enginar görmeye tahammülüm yok. Bol soğan, taze soğan, arpacıksoğanı, limon suyu ve limon kabuğuyla pişiriyorum enginarları... Sonra zeytinyağı ekleyip ılımaya bırakıyorum. Bizim evde zeytinyağlı büyüklerden öğrenildiği gibi pişirilir. Bazılarının soğanı önceden zeytinyağında kavrulur, bazılarıysa tüm malzemeler üst üste tencereye konduktan sonra zeytinyağı eklenerek yapılır. Bazı zeytinyağlılar dolapta 1 gün dinlenirse daha lezzetli olur ve zeytinyağlı oda sıcaklığında yenir. Mesela barbunya, taze fasulye, domates soslu karışık kızartma ve imambayıldı...
#EgeHâlâ şansınız var! Yeni yıla hayallerinizdeki vücut ölçülerine sahip olarak girebilirsiniz. Mucize de şans da tamamen sizin elinizde. “Peki ama nasıl” dediğinizi duyar gibiyim. İşte sadece yılbaşı akşamı değil bütün bir yıl boyunca hayat tarzı haline getirip uyguladığınızda idealinizdeki fiziksel görüntüye ulaşmanıza yardımcı olacak 12 öneri...
#YılbaşıAslında sanayici olmasına rağmen yıllardır sağlık alanında da önemli çalışmalar yürüten Timur Erk, Türk halkını beslenmeyle ilgili hayati hatalar konusunda uyarıyor. Türk Böbrek Vakfı Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Erk, gıdaların raf ömrü uzadıkça insan ömrünün kısaldığını, rafine tuzun Alzheimer ve kanser riskini artırdığını, obeziteyle mücadele için nişasta bazlı şekerle vedalaşılması gerektiğini söyledi ve ekledi: “İlave şeker ve tuzu kesebilsek, böbrek hastalıklarındaki artış da sıfıra yaklaşır.”
#Timur ErkAslında sanayici olmasına rağmen yıllardır sağlık alanında da önemli çalışmalar yürüten Timur Erk, Türk halkını beslenmeyle ilgili hayati hatalar konusunda uyarıyor. Türk Böbrek Vakfı Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Erk, gıdaların raf ömrü uzadıkça insan ömrünün kısaldığını, rafine tuzun Alzheimer ve kanser riskini artırdığını, obeziteyle mücadele için nişasta bazlı şekerle vedalaşılması gerektiğini söyledi ve ekledi: “İlave şeker ve tuzu kesebilsek, böbrek hastalıklarındaki artış da sıfıra yaklaşır.”
#Timur ErkTunus, coğrafi olarak Kuzey Afrika’nın en küçük ülkesi olsa da palmiye ağaçları, kuzeydeki kumsalları, güney kısımlarda uzanan çölleri, ülkenin her yerine yayılmış tarihi eserleriyle aslında hiç de öyle ufak tefek bir ülke olmadığını haykırıyor adeta. Tunus, 16. yüzyılda Osmanlı’ya geçtikten sonra 1881 yılına kadar Osmanlı hakimiyetinde kalmış. Bu tarihten sonra ise Fransızlar, Tunus’a egemen olmuş ve tam bağımsızlıklarına kavuştukları 1987’ye kadar bu durum devam etmiş. Bu sebeple Tunus’un yemeklerinden, diline kadar hem Osmanlı hem de Fransız egemenliğinin izlerini takip etmek mümkün. ‘Star Wars’ ve ‘İngiliz Hasta’ gibi filmlere de set sahipliği yapan, kendi küçük ama yüreği kocaman bu ülkenin liman kenti Suse’tayız…
#TunusTunus, coğrafi olarak Kuzey Afrika’nın en küçük ülkesi olsa da palmiye ağaçları, kuzeydeki kumsalları, güney kısımlarda uzanan çölleri, ülkenin her yerine yayılmış tarihi eserleriyle aslında hiç de öyle ufak tefek bir ülke olmadığını haykırıyor adeta. Tunus, 16. yüzyılda Osmanlı’ya geçtikten sonra 1881 yılına kadar Osmanlı hakimiyetinde kalmış. Bu tarihten sonra ise Fransızlar, Tunus’a egemen olmuş ve tam bağımsızlıklarına kavuştukları 1987’ye kadar bu durum devam etmiş. Bu sebeple Tunus’un yemeklerinden, diline kadar hem Osmanlı hem de Fransız egemenliğinin izlerini takip etmek mümkün. ‘Star Wars’ ve ‘İngiliz Hasta’ gibi filmlere de set sahipliği yapan, kendi küçük ama yüreği kocaman bu ülkenin liman kenti Suse’tayız…
#SousseAfrika’nın güney ucunda bulunan Güney Afrika Cumhuriyeti, 55 milyonluk nüfusuyla Afrika’nın en müreffeh birkaç ülkesinden biri. Güney Afrika Cumhuriyeti’nde bir değil, tam üç başkent var. Üstelik bu başkentler, federe devletlerin başkenti statüsünde değil, aksine her biri tüm ülkenin resmi başkenti. Zira yasama, yürütme, yargı erklerinin ayrılığını iyice vurgulamak için, bu erkleri temsil eden başkentleri de farklı bölgelere taşımışlar. Bloemfontein, yargı başkenti; Pretorya, yürütme başkenti (yönetsel başkent) ve Cape Town yasama başkenti olarak Güney Afrika Cumhuriyeti’nde varlık gösteriyor.
#Güney AfrikaBeş yıl öncesine kadar, adını meraklısından başka kimsenin bilmediği ama şimdilerde hemen herkesin adı andığı ve ve gitmek istediği bir yer haline geldi Macahel. Peki, Macahel’de insanları cezbeden ne var, hep birlikte bakalım... İşte size Macahel gezi rehberi...
#MacahelYeni yılı yurtdışında karşılamak istiyorsanız, şimdiden program yapmanızda yarar var. Siz 2013’e nasıl gireceğinize karar verin, yeter. Doyasıya eğlenmek mi istersiniz, yoksa sevgilinizle romantizmi yaşamak mı? İşte size beş farklı beğeniye göre 10 ülkeden, 13 yılbaşı şehri.
Zerdüşlerin kutsal şehri Yezd, İran’ın iki turistik şehri Şiraz ve İsfahan’ın doğusunda. Lut ve Büyük Tuz Çölü’nün kesişme noktasındaki vahaya kurulmuş. 500 bin’e yaklaşan nüfusunun yüzde 10’u Zerdüşt. Kutsal ateşin hiç sönmediği Ataş Behram Tapınağı da bu şehirde. İTÜ Makine Mühendisliği Fakültesi öğrencisi Fevzican Abacıoğlu, çıktığı Hindistan yolculuğunda şehre uğradı. Hayatla ölümün buluştuğu Sessizlik Kuleleri’nde uyudu. İzlenimlerini yazdı.
Sizi bilmem ama ben her gezi için bir bahane bulurum. Bazen saçma sapan, bazen de inandırıcı olur. Zaten yola çıkmayı aklıma koymuşumdur. Hatta bazen bahaneyi yolda bulurum. Kimi zaman bilinmedik bir coğrafyayı keşfetmeye niyetlenirim. Bu bahaneyle başladıklarım, zorlu yolculuklardır. Uzun yürüyüşler, dik yokuşlar, ormanlar, nehirler, çadırlar, kuş sesleri, karanlık geceler vardır içinde.
Nefes ve yaşam koçu Nevşah Fidan, "Canlı Yaşayan Gıdalarla Gelen Sağlık" adlı yeni kitabında hızla yükselen "raw food" yani çiğ yemek akımını konu alıyor. Raw food ile kastedilen, çiğ sunulan, işlem görmemiş ve katkı maddeleri kullanılarak paketlenmemiş yiyecek. Kitapta dünya mutfağından 100’e yakın pişmemiş yemek tarifi var. Bu şekilde beslenmenin toksinleri atmak ve cildi güzelleştirmek gibi yararları olduğu öne sürülüyor. Nevşah Fidan, 10 yıldır canlı gıdalarla besleniyor ve bu işin kursunu da veriyor. Ona göre, çiğ olarak hazırlanmış baklava veya domates çorbası bile çok lezzetli!
10 milyonluk Tunus, 162 bin kilometrekarelik bir alana yayılıyor. Küçük bir ülke ama kayda değer bir destinasyon. Ülke sınırları içinde, UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde bulunan tam sekiz nokta var. Hem Afrika hem de Akdeniz renkleriyle dolu. Çölün dalga dalga ilerleyen kumulları yakıyorsa, hurmalarla ağırlaşmış palmiyelerin gölgesi ve Akdeniz’in mavisi serinletiyor.