Hangisi doğru

Beslenme konusunda sorular bitmiyor. Bugün sayfamızı sizden gelen sorulara ayırdık. Buyurun...

Haberin Devamı

İki öğün mü üç öğün mü?

Bu sorunun cevabı kişiye göre değişir. Sağlıklı bir insanın yapması gereken; sabah, öğlen, akşam günde üç öğün yemek yemesidir. Sabah güçlü, öğlen orta, akşam çok az yiyin. Ama insülin direncine bağlı göbeğiniz varsa, ne kadar az yerseniz o kadar iyi. Hiç değilse arada iki öğünle yetinirseniz iyi olur. Tavsiyemiz, sabah ve akşam öğünleri arasına ortalama 14-15 saat boşluk koymanız yönünde.

Hurma mı, zeytin mi?

İkisi de. Özellikle ramazanda iftar sofralarında iki ya da üç tane yiyorsanız bu keyfi kendinizden esirgemeyin. Zeytin iftarda, sahurda, öğlen, akşam, atıştırmalık her zaman yenir. Bir zeytin sadece 8-10 kalori, ancak 30 tane yememelisiniz elbette. Hurmanın ise glisemik indeksi yüksek ama içinde her türlü mucize var. Antioksidan, vitamin, posa; içindeki her şey bağırsak dostu.

Haberin Devamı

Zencefil mi zerdeçal mı?

Cevap zeytin-hurma ikilisi gibi. Mide için zencefil, genel sağlık koruması açısından zerdeçal. Ama ikisinden de vazgeçmemek lazım.

Karaciğer mi beli, bel mi karaciğeri yağlandırır?

Yumurta-tavuk ilişkisi gibi bir fasit daire söz konusu. Bel kalınlaştıkça karaciğer yağlanıyor demektir. Bel kalınlığı karaciğeri yağlandırdıkça da karaciğerin şekerle ilgili metabolik süreçleri yerine getirmesi zorlaşır ve bel kalınlaşır.

Daha çok sarımsak daha az kanser riski demek

Sarımsak denince akla sadece tansiyon gelmesin. Sarımsak aynı zamanda çok iyi bir antibiyotik. II. Dünya Savaşı’nda yaralanan Rus askerlerine antibiyotik olarak verildiği için halk arasında Rus antibiyotiği olarak da bilinir. Çok iyi bir kanser savaşçısı. Yalnız hap, draje gibi almayalım. Olabildiğince ezip üzerine yağ gezdirerek tüketelim.

Buğdayın göbeği göbek yapıyor

Buğdayın bir kabuğu var, bütün vitaminleri orada. İçinde ruşeym denen embriyosu var, tüm canlılık ve buğdayı tohum yapan özellikler ise orada bulunuyor. Bir de ruşeymi besleyen boş nişasta kısmı var. İşte buğdayın göbeği orası. O göbeği yerseniz göbeklenirsiniz. Gluten orada, nişasta orada, beyaz un orada... Şekere ne muamele yapıyorsak, beyaz una da aynı muameleyi yapalım.

Haberin Devamı

Hoşaf mı komposto mu daha iyi?

İkisine de hayır. İçinde şeker olmasa bile, hoşafa içindeki çok fazla fruktoz nedeniyle “hayır” derim. Fruktoz, glikoz gibi kana hızlı karışan herhangi bir besini reddediyoruz.

Yeşil çaydan nasıl faydalanalım?

Yeşil çay poşetini bardağa sadece daldırıp çıkarmayın, en az 8-10 dakika demleyin. Demlemeden sonra hemen tüketin, aradan uzun zaman geçmesin.

Yazarın Tüm Yazıları