Güncelleme Tarihi:
* Mutlaka sahura kalkın.
* Sahurda yağlı börekler, aşırı tuzlu ve kızartma tarzı besinler tercih etmeyin.
* Sahurda uzun süre tok kalmayı sağlayan, kan şekerini daha yavaş değiştiren besinleri tercih edin.
* Sahura meyve ekleyin.
* Börek yerseniz sebzeli börek tercih edin.
* Gün boyu oluşan açlık hissiyle hem fazla hem de hızlı yemek yenir. Bu da mideyi yorar; gaz, şişkinlik, hazımsızlık gibi rahatsızlıklar ortaya çıkar. Bu nedenle yemeklerinizi yavaş yiyip, mümkünse öğünü iftarla yatma saati arasına bölün.
* Orucu zeytin, hurma ve su gibi hafif besinlerle açın ve ılık bir çorbayla öğüne başlayın.
* Kepek ekmeği, sebze, meyve ve salata gibi posalı besinlerin tüketimine ağırlık verin.
* Kızartmalardan uzak durun.
* İftardan sonra mutlaka hafif egzersizler veya yürüyüş yapın.
* İftarla sahur arasına bir ara öğün koyup, bu arada bol bol su için.
* Uzun süre aç kalındığı için düşen kan şekerini; bir tatlı kaşığı bal ya da reçelle veya bir bardak komposto ile dengelemek mümkün.
* Kilo almamak için mutlaka diyetisyeninize size uygun bir liste hazırlatın.
* Çok iyi çiğneyin. Doyduğunuzu anlamanız için bu önemlidir.
* Hızlı yediğinizi fark ettiğinizde, bir an çatalı-kaşığı bırakıp arkanıza yaslanın, derin nefes alın sonra yemeğe devam edin.
* Tatlı yerseniz; hamur tatlısı yerine sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edin.
* Ağır yemeklerden uzak durun.
* Midenizi tıka basa doldurmayın.
* Anemi (kansızlık) problemiyle karşılaşmamak için iftarda çay tüketmeyin.
* Baharat içeriği yüksek besinleri tercih etmeyin.
* Kabızlık problemiyle karşılaşmamak için posalı besinleri mutlaka öğüne ekleyin.
* Orucunuzu açtıktan sonra, yatana kadar sıvı alımına, özellikle bol su içmeye özen gösterin.
* Şarküteri ürünlerine ağırlık vermeyi tercih etmeyin.
* Kuruyemiş yiyin. Kilo probleminiz yoksa fındık veya ceviz yiyebilirsiniz. Tabii miktarı abartılı olmasın.
* Sofranızdan sebze ve meyveleri (portakal, mandalina, elma,armut, üzüm ve kayısı), kuru baklagilleri (mercimek, bulgur, pirinç,nohut ve fasulye), koyu yeşil sebzeleri, çiğ ve pişirilerek yenebilen sebzeleri (roka,marul, semizotu, ıspanak ve kıvırcık), ve lifli gıdaları (bağırsakçalıştırıcı, toksin atıcı ve posalı yiyecekler) eksik etmeyin.
İlgili diğer haberler:
İftarda ve sahurda ne yemeli?
Ramazan'da nasıl beslenmeli?
Sahurda yulaf ve yumurta
Ramazan'da tok tutan menü
Uyuklamamak için sahurda patates yiyin