Paylaş
1 - İşe buzdolabı alışverişiyle başlayın
Yeni yıla girerken yılbaşı akşamı sofranız için aşağıdaki beslenme listesinden yola çıkarak alışveriş yapın. Bu listeyi sadece yılbaşı akşamı için değil tüm yıl için alışkanlık haline getirirseniz iyi yaşam yolculuğunda önemli bir adım atmış olursunuz...
Et grubu: Yılbaşı sofralarının vazgeçilmezi hindi, triptofan amino asidi ile serotonin yani mutluluk hormonu içeren en zengin besinler arasındadır. Kırmızı ve tavuk eti grubuna göre daha yüksek protein ve düşük yağ oranına sahiptir. Hindi sevmeyenler için somon balığı, levrek ve karaciğer de aynı etkiye sahip et grubu besinler arasında.
Süt ve süt ürünleri: Peynir, yumurta, yoğurt.
Kuruyemiş: Kabak çekirdeği, fıstık, susam, badem, ceviz, fındık.
Kakao: Siyah bitter çikolata.
Meyveler: Muz, çilek, böğürtlen, elma, portakal, avokado, yaban mersini.
Kuru meyveler: Hurma, kuru incir, kuru üzüm, kuru kayısı.
Sebzeler: Ispanak, semizotu, tere, bezelye
2 - Formda bir tabak seçimi yapın
Hepimiz sofraya oturduğumuzda midemizden önce gözümüzün doymasını isteriz. Bu hepimiz için geçerli psikolojik bir durum. O yüzden yemek yerken tabak seçimi önemli. Tabağınıza ne kadar çok yiyecek koyarsanız hepsini bitirmek isteyeceğiniz için, büyük değil küçük tabaklarda yemek yemeğe çalışın.
Nasıl bir tabak tercihi yapacağınız konusunda karar vermekte güçlük çekiyorsanız çocuk tabaklarında yiyebilir, daha az tüketim yaptığınız için sofradan çocuklar kadar şen şakrak kalkabilirsiniz. Unutmayın tüm yıl formda bir vücuda sahip olmak için formda bir tabak şart!
3 - Ruhunuza ve bedeninize iyi gelen renkler kullanın
Renkler bilinçaltımızı etkileyerek bizi kimi zaman düşünceli, kimi zaman neşeli, yaratıcı, gergin veya yorgun kılar. Renklerin sağlıklı beslenme de önemi vardır. Mavi, yeşil, pembe, mor, gri, lacivert, beyaz ve siyah; iştah kapatarak yeme ataklarını önler. Sarı, turuncu, kahverengi ve kırmızı ise tam tersine metabolizmayı hızlandırıp iştah açma özelliğine sahiptir.
Kırmızıdan uzak durun!
Kırmızı renk yeni yıla girerken enerjinizi yerine getirebilir. Ama “bu yıl ideallerimdeki vücut ölçülerine kavuşmak istiyorum” diyorsanız, yılbaşı sofranızda mümkün olduğunca kırmızı renkten uzak durun. Çünkü kırmızı renk kan akışını hızlandırır, tansiyonu yükseltir ve iştah açar. İradeye kontrolü kaybettiren bir renktir. Yeni yıl kıyafetiniz kırmızı olsun ama servis tabaklarında ölçüyü kaçırıp iştahınızın artmaması için kırmızı renkten mümkün olduğunca uzak durun.
4 - 20 dakika deyip geçmeyin
Yemek yerken beynimize doyma sinyali 20 dakika içinde ulaşır. Burada asıl önemli olan bu 20 dakika boyunca neler yediğinizdir. Yemeğe başlarken en çok sevdiğiniz yiyecekleri en sona saklayın. Örneğin; yemeğin başlangıcı midenizde tokluk hissi sağlayacak yemeklerle yapın ve en son olarak da sevdiğiniz yiyeceklere yönelin. Unutmayın çok sevilen çok yenir.
5 - Çatal bıçak oyunu oynayın
Yılbaşı akşamı diyetinizin bozulmasına sebep olacak (pasta, kek, börek, çörek vb.) yüksek kalorili yiyecekleri yerken çatal bıçak oyunu oynayın. Bu yiyecekleri küçük dilimlere ayırıp aşırıya kaçmadan birkaç parça yiyin. Midenize doyma sinyali gitmesi için 20 dakikanın dolmasını sağlayabilirsiniz.
6 - Kuruyemiş tuzağına düşmeyin
Yılbaşı gecesinin en büyük özelliği keyifli sohbetlerin ve müziğin eşliğinde eğlenirken kuruyemiş tüketmektir. Cipsler veya bol soslu kuruyemişler yerine, tercihinizi patlamış mısır ve leblebiden yana yapın. Leblebi ve mısır tokluk hissi yaratacağı için keyif ve eğlencenin en yakın yol arkadaşı olan kuruyemişlerin kalori tuzağına düşmemiş, yeni yıla da mutlu ve mesut bir şekilde girmiş olursunuz.
7 - Kokuların gücünden yararlanın
Hafızamız ve beynimizin duygusal merkeziyle ilişkili çalışan kokular vücutta rahatlama, konsantrasyon, odak artırma, motivasyonu yükseltme gibi hisler üzerinde olumlu ve olumsuz durumlar yaratır. Ayrıca iştahı açıp kapama konusunda da etkilidirler...
İştah kapatan kokular: İştahınızın aşırı açık olduğunu fark edip kendinizi yeme konusunda durduramayacağınızı hissettiğiniz anda, bu duyguyu baskılamak için yeşil elma, zerdeçal, muz, nane, sarımsak, lavanta ve muzu bir iki dakika koklayın.
İştah açan kokular: Vanilya, kakao, tarçın, portakal, bergamot kokuları iştah merkezini hareketlendirir ve iştah açar. Bu kokuları mümkün olduğunca koklamamaya dikkat edin.
8 - Gönüllü garsonluk yapın
Yemek masasında aşırıya kaçacağınızı hissettiğiniz anda, odağınızı yemekten başka yöne çevirin. Masada bulunanların servislerine yardım ederek gönüllü garsonluk yapabilirsiniz. Evde yalnızsanız ve kendinize bir türlü “dur” diyemiyorsanız sofradan kalkın. Tabakları mutfağa götürün, bulaşıkları yıkayın. Bu yapacağınız küçük bulaşık yıkama seansının ardından 20 dakika geçmiş olacak ve siz de tokluğu hissedeceksiniz.
9 - Yeme hızınıza dikkat edin!
Yılbaşı akşamı yemeğini hızlı yiyen arkadaşlarınızla birlikteyseniz sakın onlara uyup yemeğinizi hızlı yemeyin.
Peki sizin hızlı yeme alışkanlığınız varsa, ne yapmalısınız?
Yemek yerken lokmalarınızı sakız gibi çiğneyin. Isırdığınız yiyeceği ne kadar çiğnediğinizi sayın. Eğer yemeye hızlı başladıysanız, derin nefesler alın. Bu hareket tekrar odaklanmanıza yardımcı olacak ve hızınızı yavaşlatacaktır.
Dikkatinizi dağıtacak elektronik cihazları (televizyon, cep telefonu vb.) bir kenara bırakın.
10 - Diş fırçanızı yanınızda taşıyın
Yemek yediğiniz halde doymadığınızı düşünüyorsanız dişlerinizi fırçalayın. Çünkü diş macununun içinde bulunan ve köpürmeyi sağlayan lauril sülfat (SLS) dil üzerindeki tat tomurcuklarını baskıladığı için tokluk hissi oluşmasına katkı sağlar. Bir başka katkıyı da yine diş macununda bulunan nane aroması yapar.
Nane aroması yemeğin bittiğini bildirip temiz ve ferah bir ağza sahip mesajını vererek yeme hissiyatını ortadan kaldırır.
11 - Dans edin
Yılbaşı akşamı televizyon karşısında olmak en keyifli aktiviteler arasındadır.
Yeni yılı yalnız başınıza evde kutluyorsanız müzik eğlence programlarını izleyerek dans edin. Eğer misafirlikteyseniz ortamdaki herkesi bu keyifli aktiviteye davet edin. Baktınız olmuyor, komedi filmleri izleyin. Unutmayın “Gülmek hayatın şekeridir”.
12 - Meditasyon yapın
Ve geldik işin en son ama en önemli kısmına... Yeni yıla girerken yediniz içtiniz eğlendiniz ve sıra geldi kendinize ve hayallerinize 5 dakika zaman ayırmaya... Size bunun için kısa bir meditasyon seansı armağanı etmeye davet ediyorum. Bunu nasıl yapacağınıza gelince; kendinizi rahat hissettiğiniz bir köşeye geçin, bu oturduğunuz yer de olabilir.
Gözlerinizi kapatın ve hayalinizdeki evi işi, ideallerinizdeki vücut ölçülerini hayal edin. Tüm bu hayallerinizin gerçekleştiğini zihninizde canlandırın. Sakın bu hayalleri gözünüzde canlandırırken “olmaz” demeyin.
Unutmayın her şey hayalle başlar.
Yılbaşında ölçüyü kaçıranlar için Ertesi gün diyeti!
Diyelim ki 31 Aralık gecesi, yeme içme konusunda ölçüyü kaçırdınız. Hemen endişelenmeyin. 1 Ocak gününe öncelikle su içerek başlayın. Gün boyunca 10-12 bardak su tüketmeye özen gösterin. Suyun yanında ayran ve yeşil çay da tüketebilirsiniz. Sebze yemeklerinin ve bol salatanın yanında et tüketimi, ara öğünlerde yoğurt, ceviz, bademle birlikte bol bol da su içerek günü geçirebilirsiniz.
Yılbaşı gecesi ölçüyü kaçırıp da ‘nasılsa ertesi gün diyeti var’ diye hareketsiz kalmak da yok.Ertesi gün diyeti yaparken, mümkün olduğunca hareketli olmaya çalışmanız gerekiyor.
Öneri: Evde uzun saatler boyunca televizyon karşısında olmak yerine, odanızı toplayın veya güzel bir müzik eşliğinde dans edin. Telefon görüşmelerinizi yürüyerek yapın.
Fit ve mutlu yıllar...
Hanımlar beyler hepimiz kendi yaşamlarımızın kahramanıyız. Sizlere çıkmış olduğunuz iyi yaşam yolculuğunda yukarıdaki 12 öneriyi uygulayarak hayat sahnenizde iradeniz ve seçimleriniz arasında denge kurarak kendinizi taçlandırdığınız “fit ve mutlu yıllar” diliyorum...
Paylaş