Pişmemiş dolma bile yaptı

Güncelleme Tarihi:

Pişmemiş dolma bile yaptı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2008 00:00

Nefes ve yaşam koçu Nevşah Fidan, "Canlı Yaşayan Gıdalarla Gelen Sağlık" adlı yeni kitabında hızla yükselen "raw food" yani çiğ yemek akımını konu alıyor. Raw food ile kastedilen, çiğ sunulan, işlem görmemiş ve katkı maddeleri kullanılarak paketlenmemiş yiyecek. Kitapta dünya mutfağından 100’e yakın pişmemiş yemek tarifi var. Bu şekilde beslenmenin toksinleri atmak ve cildi güzelleştirmek gibi yararları olduğu öne sürülüyor. Nevşah Fidan, 10 yıldır canlı gıdalarla besleniyor ve bu işin kursunu da veriyor. Ona göre, çiğ olarak hazırlanmış baklava veya domates çorbası bile çok lezzetli!

Nevşah Fidan, hazırladığı yemekler çevresindekiler tarafından çok beğenilince yemek kitabı yazmaya karar verdiğini anlatıyor. Yıllardır birçok yemeği çiğ olarak hazırlayıp dostları ve ailesiyle paylaşıyordu. Önce yıllardır canlı beslenme, arınma ve sağlıklı yaşam konusunda verdiği eğitimleri özetleyerek işe başladı, 10 yıllık tecrübelerini biraraya getirdi. Fidan, kitabının basit, anlaşılır bir dili olduğunu söylüyor: "Sadece bir yemek kitabı değil, pratik yemek tarifleri ve canlı gıdalarla ilgili bilinçlendirici bilgilerin de olduğu, eğitimlerde de anlattığım konuların bir özeti."

Kitapta yazarın en sevdiği yemekler arasından seçilen Türk, İtalyan, Japon, Meksika, Akdeniz ve ABD mutfağından100’e yakın tarif var. Üzümlü kurabiyeler, domates çorbası, pizza, baklava gibi. Peki bunlar, pişmeden nasıl yenir, nasıl lezzetli olabilir? Nevşah Fidan "Sebze ve meyvelerin içinde pişirildiğinde kaybedilen o kadar çok lezzet, öz, tat var ki" diyor. "Doğru yöntemlerle hazırladığınızda bir süre sonra pişmişini yiyemezsiniz."

CANLI GIDANIN YARARI NE?

Nevşah Fidan bu tür beslenmenin bedeni yenilediğini söylüyor ve ne kadar canlı beslenirseniz o kadar canlı olursunuz diye iddia ediyor: "Canlı gıdalar içlerinde enzimler, su, mineraller ve enerji barındırıyor. Bunlar bedenin fonksiyonlarını en üst noktaya çıkarır. Bedenimiz, ph değeri alkaline olduğu zaman en iyi çalışıyor. Tüm pişmiş yemekler alkaline değeri düşük, asiditesi yüksek gıdalar. Ayrıca bitkiler enerjiyi maddeye dönüştürme, insanlar ve hayvanlar ise maddeyi enerjiye dönüştürme özelliğine sahip. Bizler yediğimiz gıdalardan ihtiyacımız olanı enerjiyi, enzimleri, sağlığı alırız. Dolayısıyla ne kadar çok enzim, mineral, enerji alırsak o kadar sağlıklı, genç, enerjik olabiliriz." Ayrıca organik gıdalarla canlı beslenmenin vücudun toksinleri atmasına yardımcı olduğunu da öne sürüyor Fidan: "Cildinizi parlatıyor, kilo vermeyi de sağlıyor." Raw Food akımında eti çiğ olarak yiyenler var ancak Nevşah Fidan, "et bana göre hamallıktan başka bir şey değil" diyor.

Nevşah Fidan, konuyla ilgili kurs veriyor. Birkaç gün süren bu kurslarda canlı gıdalarla ilgili bilgiler anlatıyor, tarifleri uygulamalı olarak gösteriyor.

YAŞAM KOÇU

Nevşah Fidan, 1975 İzmir doğumlu. Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ni bitirdi. Kendini yoga, meditasyon ve kişisel gelişim metotlarına verdi. "New Age dönüşüm metotları" başlığı altında toplayabileceğimiz birçok metot oluşturdu. Uzun yıllar yoga eğitimi verdi. Kendi oluşturduğu bir sistemle yaşam koçluğu yapıyor.

RAW FOOD AKIMI NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Bu akım Türkiye’de yeni yeni yaygınlaşıyor. Ama bu akımın takipçileri, kendilerini çok eskiye dayandırıyor: Pythagoras’ın sağlıklı bir beden için etrafındakilere canlı sebzeler yedirdiği söyleniyor. Bu fikir ABD’de 19. yüzyılda ortaya atılmış. Yakın geçmişte de Ann Wigmore’un buğday çimi içerek kanseri yendiğini iddia etmesinden sonra bu beslenme şekli yükselişe geçti.

Hamursuz çiğ baklava

Üç su bardağı cevizi dört saat suda beklettikten sonra süzün. Yarım su bardağı ısıtılmış balla iyice kıyılana kadar karıştırın ve bir kenara alın. Ardından robotta üç su bardağı fındık, çekirdeği çıkarılmış 15 büyük hurma, iki çorba kaşığı hindistancevizi yağını karıştırın. Ufak bir tepsiye veya servis tabağına önce ikinci karışımı üzerine de birinci karışımı yayın. Küçük parçalara bölerek servis yapın.

Domates çorbası

Malzemeler: 12 adet domates, bir sap kereviz, iki diş sarımsak, dört adet hurma, iki çorba kaşığı taze fesleğen, iki çorba kaşığı soya sosu, bir bardak su, bir avokado. Önce kereviz ve domatesleri kabaca doğrayın. Üzerine diğer malzemeleri de ekleyip püre haline gelene kadar blender’dan geçirin.

Makarnasız spagetti

İki iri soyulmuş ve dilimlenmiş dolmalık kabak, yarım su bardağı doğranmış mantar, altı adet çekirdeği alınmış ve bölünmüş zeytini karıştırın. Sosu için iki diş sarımsak, iki tane şarapta olgunlaştırılmış domates, yarım su bardağı kurutulmuş domates, iki çorba kaşığı zeytinyağı, dörtte bir su bardağı taze fesleğen, dörtte bir su bardağı kekik, bir çay kaşığı tuzu blender’da karıştırın. Üzerine kabak karışımını gezdirerek servis yapın.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!