Hormonlar haberleri sayfasında Hormonlar hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2281 Hormonlar haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Bağırsak sağlığı, son dönemde oldukça popüler bir konu haline geldi. Araştırmalar, bağırsaklarda yaşayan milyonlarca mikrobun, daha düzgün bir sindirimden gelişmiş ruh haline ve bağışıklığa kadar sayısız sağlık faydasıyla ilişkili olduğunu gösteriyor. Bu faydalara bir yenisi eklendi: Hormonal sağlık.
#Bağırsak MikrobiyomuSon dönemde internet sitelerinde ve sosyal medyada sık sık karşımıza çıkan, herkesin öneminden bahsettiği bir hormon var. Seviyelerinin yüksekliği ya da düşüklüğüyle ilgili pek çok şey söyleniyor. Peki halk dilinde "stres hormonu" olarak bilinen kortizol, vücudumuzda ne işe yarıyor? Kortizol düzeylerindeki değişimler günlük hayatımızda nasıl karşılıklar buluyor?
#Kortizolİlk aşık olduğumuzda neden gözümüz karşımızdakinin kusurlarını görmez? Karnımızda uçuşan kelebeklerin, terleyen avuçlarımızın sebebi nedir? Neden hep sevdiğimizle birlikte zaman geçirmek ister, onu yeri gelince kendimizden bile kıskanırız? Peki sevilen kişi hayatımızdan çıktığında bu kaybın vücudumuza nasıl bir etkisi olur? Bilim insanları bütün bunları teker teker anlattı...
#AŞKBazı zamanlar kendimizi mutsuz, depresif, huzursuz ve yalnız hissedebiliyoruz. Peki, bu durumun ruh halimizi düzene sokan ve mutluluğumuzu teşvik etmeye yardımcı olan dört temel hormonun eksikliğinden ya da yeterli miktarda salgılanmamasından kaynaklandığını biliyor musunuz?
#Buğra BuyrukçuHormonlar vücudunuzdaki hücrelerin ve organların aktivitesini düzenler. Hormonların dengeli olması vücudunuzun en iyi şekilde çalışmasını sağlar ve bu sayede kendinizi enerjik, sağlıklı ve dinç hissedersiniz. Hormonal dengenizin bozulması, uyku sorunları, regl dönemi düzensizlikleri gibi birçok sorunu tetikleyebilir.
#HormonMutlu bir yaşam için ihtiyacımız olan her şey vücudumuzda saklı. Birkaç önemli şeyi öğrensek ve vücudumuza kontrolü bıraksak şu an olduğumuzdan daha sağlıklı bir ruh haline doğru koşar adım ilerleyebiliriz. İnsanı hormonlar yönetir desek yanlış olmaz.
#DopaminMutlu bir yaşam için ihtiyacımız olan her şey vücudumuzda saklı. Birkaç önemli şeyi öğrensek ve vücudumuza kontrolü bıraksak şu an olduğumuzdan daha sağlıklı bir ruh haline doğru koşar adım ilerleyebiliriz. İnsanı hormonlar yönetir desek yanlış olmaz.
#HormonlarKaranlıktan korkuyorsanız ne olacak deyip ışıkları açık bırakmayın. Çünkü sağlıklı bir vücuda sahip olmada rol oynayan ve kanserden koruyan melatonin hormonu ancak karanlıkta salgılanıyor. Melatonin vücudun biyolojik saatini koruyup, doğal ritmini ayarlayan önemli bir hormondur ve kanserden korur.
#KANSERKadınların bambaşka varlıklara evrildikleri regl öncesi dönemlerinin dramını çevresindekiler de onlar kadar yaşıyor, hele bir de sevgilileriyse belki de kadınlardan daha fazla yaşıyorlar. PMS dönemindeki sevgiliyi öldürmemenizi sağlayacak çok önemli taktikler Yol Yordam'ın bu bölümünde.
#ReglGece yatağınıza yattığınızda uykuya dalmakta zorlanıyorsanız, uykuya daldığınız halde sabahları yorgun uyanıyorsanız artık bir an önce rahat uymak için süreci kolaylaştıracak önerileri hayatınıza geçirme zamanı gelmiş demektir. Uykusuzluk için derlediğimiz bu haftaki yazımızı pijamalarınızı giyip okumaya başlayabilirsiniz. Şimdiden iyi uykular...
#SağlıkGiyilebilir sağlık teknolojileri alanındaki icatlarıyla dünyada adından söz ettiren bilim insanı Doç. Dr. Canan Dağdeviren, 2024 TÜSEB Aziz Sancar Bilim Ödülü’ne layık görüldü. Doç. Dr. Dağdeviren, sütyen şeklinde giyilebilen bir ultrason cihazı geliştirerek meme kanserinin erken teşhisinde çığır açmıştı. Peki, Canan Dağdeviren kimdir, kaç yaşında, nereli? Canan Dağdeviren Nobel ödülü aldı mı, ne ödülü aldı? İşte Canan DAğdeviren yaptığı çalışmalar
#Canan Dağdevirenİlk, geçtiğimiz yıl oyuncu eşi Nazan Kesal ile birlikte kurdukları Urla Dam’da gördüm kendisini. Zaten izlediğim filmleri ve dizilerinden beğenerek takip ettiğim bir sanatçıydı. Etrafı sevenleri tarafından çevrilmiş; her birine aynı özen, dikkat ve nezaketle ilgileniyordu oyuncu-yazar-yönetmen Ercan Kesal. Seveni çok olan usta oyuncunun kendi anlatımı ile karakterin içine girmek yerine onu içine alıyor ve bu yaklaşımıyla farkını ortaya koyuyor. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de duruşu, karakteri ve her tavrı buram buram sanat kokan Ercan Kesal ile bir araya geldik.
#SPONSORLU İÇERİKİlk, geçtiğimiz yıl oyuncu eşi Nazan Kesal ile birlikte kurdukları Urla Dam’da gördüm kendisini. Zaten izlediğim filmleri ve dizilerinden beğenerek takip ettiğim bir sanatçıydı. Etrafı sevenleri tarafından çevrilmiş; her birine aynı özen, dikkat ve nezaketle ilgileniyordu oyuncu-yazar-yönetmen Ercan Kesal. Seveni çok olan usta oyuncunun kendi anlatımı ile karakterin içine girmek yerine onu içine alıyor ve bu yaklaşımıyla farkını ortaya koyuyor. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de duruşu, karakteri ve her tavrı buram buram sanat kokan Ercan Kesal ile bir araya geldik.
#1Canlandırdığı her karakterde izleyiciyi etkisi altına alıyor, “Kafayı oyunculukla çok bozmuş biriyim” diyor. Sosyal medyadaki eğlenceli videolarına pek çok kişi bayılıyor. İçinden geleni dobra bir şekilde söylemekten çekinmiyor. Esra Dermancıoğlu tek kişilik oyunu ‘Muskat’la karşımızda. Onunla buluşup oyunculuktan aşka, Fransa’daki hayatından yapay zekâya her şeyi konuşuyoruz: “Beni sadece insan çok ürkütüyor. Hatta insandan sıkıldım. Gelsin, bir de robotu görelim.”
#Esra DermancıoğluÇözümsüz görünen birçok hastalığın temelinde iyot eksikliğinin yattığını söyleyen ortomoleküler tıp danışmanı Dr. Hasan Hüsnü Eren’le ‘İyot Giren Eve Doktor Girmez’ isimli yeni kitabını ve bu konudaki doğru bildiğimiz yanlışları konuştuk.
#Gizem CoşkunardaHem dünya genelinde hem de ülkemizde adet görme yaşı düştü ve düşmeye devam ediyor. Peki her geçen gün daha fazla kız çocuğunun adet görmeye başlamasının sebebi ne? En önemlisi erken ergenlik ve adet görme, ileride ciddi sağlık sorunları yaşama riskini arttırabilir mi?
#Erken ErgenlikŞişmanlık, vücutta yağ dokusunun normalden fazla olmasıyla karakterize bir hastalıktır. Şişman bir kişi ayrıntılı tetkiklerden geçirildiğinde, bazen hiçbir anormalliğe rastlanmayabilir. Bazen fiziksel olarak da bir belirtisi yoktur. Ancak diğer yandan tip II şeker hastalığı tanısı konmuş hastaların çoğu şişmandır. Yine vücuttaki yağ dokusunun artması ile hormonal-metabolik hastalıkların ve kalp damar hastalıklarının ortaya çıkması ya da ağırlaşması arasında doğrudan bir ilişki olduğu bilinmektedir.
#1Bağırsak sağlığı, son dönemde oldukça popüler bir konu haline geldi. Araştırmalar, bağırsaklarda yaşayan milyonlarca mikrobun, daha düzgün bir sindirimden gelişmiş ruh haline ve bağışıklığa kadar sayısız sağlık faydasıyla ilişkili olduğunu gösteriyor. Bu faydalara bir yenisi eklendi: Hormonal sağlık.
#Bağırsak MikrobiyomuBüyükannesinin muhtemel ölüm sebebi olan ve ardından babasında da tespit edilen nadir bir şişlik durumu Nicky Bowen’a da miras kaldı. İlk atağını dört yaşında yaşayan Nicky, bu hastalığı maalesef kızına da taşıdı. İşte herediter anjioödem (HAE) ile yaşamaya çalışan Nicky’nin hikayesi ve bu nadir görülen hastalık hakkında ilginç bilgiler…
#Herediter AnjioödemBütüncül tıp konusunda verdiği eğitimlerin yanı sıra ‘Titreşim Tıbbı’ ve ‘Açlık Diyeti’ kitaplarıyla da tanınan uzman Dr. Murat Balanlı’nın ‘Ah Bir Uyuyabilsem...’ adlı yeni kitabı yayımlandı. Uyku hakkında kritik bilgiler ve daha iyi bir gece uykusu elde etmek isteyenlere yönelik tavsiyeler içeren kitabı, yazarı Balanlı’yla konuştuk.
#Dr. Murat BalanlıÇoğu insan yetişkinlik döneminde ayaklarının büyüdüğünü fark eder ama anlam veremez. "Ayaklarım nasıl bu kadar büyüdü? Ben yıllardır hep aynı numara ayakkabı giyiyorum, neden ayakkabılarım sıkmaya başladı ki?” diye kendi kendimize sorarız. Yaşlandıkça ayak numaramızın değişmesi normal bir durum mu? Peki yıllardır aynı olan ayak numaramız neden büyümeye başlar? Podolog İrem Bektaş ile konuştuk.
#Ayak SağlığıYıllardır giydiğiniz ayakkabılarınız artık size dar mı gelmeye başladı? Mesela ayak numaranız 37 iken, 38 ya da 39 numara ayakkabılar daha mı rahat olmaya başladı? Ayaklarınızın bir iki numara büyümesi sizi şaşırtıyor olabilir ama uzmanlar bunun olası olduğunu söylüyor. Peki yıllardır aynı olan ayak numaramız neden büyümeye başlar? Podolog İrem Bektaş ile konuştuk.
#Ayak SağlığıBugün Anneler Günü... Ünlü isimler Anneler Günü'nün sosyal medya paylaşımlarıyla kutladı. Kimi kaybettiği annesini andı , kimi eski albümlerden siyah-beyaz fotoğraflarını paylaştı. İşte ünlülerden Anneler Günü mesajları...
#Anneler Günü“Yurttaki oda arkadaşlarımla aynı anda regl oluyoruz. Ofisteki tüm kızlarla bir müddet sonra aynı gün adet görüyoruz." Çoğumuz benzer şeyler yaşıyor ama bunun nedenini anlamıyoruz. Peki, böyle bir şey gerçekten mümkün mü? Yoksa bu sadece bir tesadüf mü? Uzmanlar ne diyor?
#Aynı Anda Regl OlmakBüyükannesinin muhtemel ölüm sebebi olan ve ardından babasında da tespit edilen nadir bir şişlik durumu Nicky Bowen’a da miras kaldı. İlk atağını dört yaşında yaşayan Nicky, bu hastalığı maalesef kızına da taşıdı. İşte herediter anjioödem (HAE) ile yaşamaya çalışan Nicky’nin hikayesi ve bu nadir görülen hastalık hakkında ilginç bilgiler…
#Herediter Anjioödem“Ev arkadaşımla adet döngülerimiz farklıydı ama bir müddet sonra aynı tarihte regl olmaya başladık. Ofisteki tüm kızlar aynı anda regl oluyoruz. Yurttaki tüm oda arkadaşlarımla aynı tarihlerde regl oluyoruz.” Bu ve benzeri cümleleri siz de etrafınızdaki kadınlardan duymuşsunuzdur. Çoğumuz bunun bir tesadüf mü yoksa gerçek mi olduğunu aramızda konuşuyoruz. Belki siz de bunu deneyimleyenlerden birisiniz. Peki, bu nasıl oluyor? Tıbben böyle bir şey mümkün mü? Yoksa bu sadece bir tesadüf mü? Bilim ne diyor?
#Kadın Sağlığı