Güncelleme Tarihi:
Danimarkalı araştırmacılar tarafından ortaya atılan “Karbondioksit emisyonları bizi şişmanlatabilir mi?” sorusu araştırmaları da beraberinde getirdi.
Araştırmalara göre, Danimarka’daki obez insan sayısındaki ile atmosferdeki karbondioksit salımının artmasıyla direkt bir bağlantı var. Araştırmacı Lars-Georg Hersoug 22 yılı aşkın bir süredir şişman ve zayıf insanların ağırlıkları üzerine çalışıyor ve çok zayıf insanların bile kilo almaya başlamasıyla bu teorinin ortaya çıktığına dikkat çekiliyor.
Atmosferdeki CO2 yani karbondioksit oranının, global ısınma konusundaki artıştan kaynaklandığı düşünülüyor. Ancak yine de bu durumun, toplumun obeziteye doğru adım adım gitmesiyle de açıklanabileceği üzerinde duruluyor.
Glostrup Üniversite Hastanesi, Koruma ve Sağlık Araştırma Merkezi’nde doktor olan Hersoug, Science Nordic’e yaptığı açıklamada: “Normal teoriye göre, şişman insanlar hareket etmedikleri için şişmanlar. Ama çalışma gösteriyor ki zayıf insanlar bile şişmanlamaya başladı. Bu 22 yıllık çalışma sürecimde hep böleydi.” Hersoug, diğer faktörlere göz atıldığında, atmosferdeki konsantre CO2’nin vücudun kilo almasıyla bağı olduğunu gördüğünü ifade ediyor.
CO2’nin hormonlar üzerindeki etkisi
Yağlarla savaşmak: CO2’nin hormonlarımız üzerinde yarattığı etki, belki de sorunun kökünde yatıyor. Doktor oreksin’in, beynin ayık kalma ve enerji harcama kısmında yer alan bu hormonun CO2 tarafından etkilendiğini öne sürüyor. Hormonların yatmaya gittiğimizde düzene girdiğini belirtiyor, tıpkı yemek yerken artış gösterdikleri gibi.
Hersoug, Amerika’da hızla yükselen obezitenin bir kanıtı olarak da bir noktaya dikkat çekiyor. Obezitenin artış gösterdiği 1986-2010 yılları arasında Doğu Yakası’nda CO2 oranının en üst seviyede olduğunu işaret ediyor.
Ayrıca bir alıntı yaparak, 2010 yılında 20.000 laboratuar hayvanının tüm kontrol edilebilir çevreye rağmen kilo almasını gösteriyor. Hipotezi test etmek için üniversitede bir pilot çalışma yapan doktor, 6 kişiyi özel iklimli bir odaya yerleştirdi, bir noktadan sonra bazıları yüksek oranda karbondioksit soludu. 7 saat sonra deneklere yemek için izin verildi ve istedikleri kadar çok yemelerine müsaade edildi. Ardından karbondioksiti en çok soluyan deneklerin %6 daha fazla yemek yediği ortaya çıktı.